Bröstsmärta eller klåda – möjliga orsaker

03 oktober, 2018
Det är viktigt att känna alla till smärta eller klåda på brösten. Det kan ha lindriga anledningar - som till exempel BH:n vi använder. Men det kan också ha allvarligare orsaker.

Brösten är en väldigt ömtålig del av kroppen. Du bör alltid vara på din vakt när du känner att något inte är som det brukar. Bröstsmärta eller klåda är båda väldigt vanliga symptom. Det finns dock många olika orsaker. Oavsett den möjliga orsaken är det viktigt att tala med en läkare. Det är viktigt att ställa rätt diagnos och ta reda på om det föreligger ett allvarligt problem.

Bröstsmärta eller klåda kan vara något du inte behöver oroa dig för. Det kan också vara något mycket allvarligt. Av denna anledning är det viktigt att regelbundet genomföra självundersökningar av brösten. Om något inte känns bör du tala med en läkare.

Möjliga orsaker till bröstsmärta eller klåda

Bröstsmärta kan inträffa innan eller efter din menstruation. Detta är ett svar på hormonförändringarna under denna cykel. Om så är fallet är massage ett bra alternativ. Använd eteriska oljor från kvällsljus, kyskhetsträd, kvanne (även kallad vildselleri eller vild palsternacka), maca från Anderna eller salvia.

Smärta eller klåda i brösten kan även vara på grund av mastit. Mastit är en infektion som ofta inträffar när man ammar. Det kommer från en inflammation i bröstvävnaden som vanligtvis ackompanjeras av symptom som feber och trötthet. I vissa fall inkluderar behandlingen antibiotika, men tillståndet kan även behandlas naturligt. Exempel på naturliga behandlingar är avkok på timjan, som bör appliceras direkt över bröstvårtan.

Bröstundersökning

Avslutningsvis är en möjlig orsak du inte får ignorera inflammatorisk bröstcancer. Denna typ av cancer är inte speciellt vanlig men när den inträffar kommer den vanligtvis med symtom såsom klåda, svullnad, smärta och rodnad i området eftersom bröstet fylls av lymfvätska. Om så är fallet kan en korrekt diagnos endast göras av en specialist, såväl som rätt behandling.

Möjliga orsaker till klåda i brösten

Klåda i brösten inträffar vanligtvis som en allergisk reaktion mot vissa beståndsdelar i kemiska produkter. Det kan röra sig om  tvättmedel, deodoranter, parfymer eller andra kemiska medel som kommit i kontakt med huden. På grund av risken för allergiska reaktioner är det väldigt viktigt att komma ihåg vilka produkter som har kontakt med din hud.

Dålig återfuktning av brösthuden är en annan anledning till att de kan klia. Det är viktigt att återfukta denna del av kroppen. Detta kan till exempel göras med vegetabilisk olja, fuktgivande krämer eller sheasmör.

Sheasmör

Klåda i brösten är även ett av de första tecknen på graviditet. Det medför vanligtvis också lätt bröstsmärta. Detta orsakas av den ökade blodtillförseln i området, framförallt i bröstvårtorna. Det minskar vanligtvis när kroppen har vant sig. Under tiden kan du behandla symtomen genom att applicera kompresser med avkok på ringblomma.

Om klådan endast finns i en del eller ett av dina bröst kan det vara något i bröstkörteln eller bindväven i bröstet. Det är väldigt viktigt att lägga akt på andra symptom.  Om du upplever smärta som följd av att bröstets form förändrats, hittar knölar eller misstänker tumörer  bör du göra en undersökning.Om bröstvårtorna börjar utsöndra någon vätska kan det vara ett tecken på en infektion i bröstet. Det kan också röra sig om fibroadenom, godartade cystor eller brösttumörer.

Avslutningsvis kan klåda i brösten bero på en för åtsittande BH.Det kan också vara tyget som skapar en allergisk reaktion. Om dina bröst kliar och du har uteslutit resten av ovannämnda orsaker bör du testa om det är din BH.

Behandling av bröstsmärta eller klåda

Behandlingen av bröstsmärta eller kåda bör genomföras i enlighet med orsaken. Om problemet sitter i huden huden kan det räcka att tillhandahålla tillräckligt med vätska för att minska symptomen. Om symptomen beror på en infektion eller ett allvarligare problem är det viktigt att träffa en läkare. Då kommer du troligtvis att behöva en professionell undersökning och eventuellt läkemedel.