Bröstsmärta eller klåda – möjliga orsaker

Det är viktigt att känna till orsaken till alla former av klåda på brösten eftersom det kan ha lindriga anledningar - såsom BH:n vi använder - eller allvarligare orsaker.

Brösten är väldigt ömtåliga, och du bör alltid vara på din vakt när du känner att något inte är som det brukar. Klåda och/eller bröstsmärta är båda väldigt vanliga symtom som dock kan ha olika orsaker. Oavsett den möjliga orsaken är det viktigt att tala med en läkare för att få en bra diagnos och ta reda på om det finns ett allvarligt problem.

Bröstsmärta eller klåda kan vara något du inte behöver oroa dig för, men det kan även vara något mycket allvarligt. Av denna anledning är det viktigt att komma ihåg de möjliga orsakerna till dessa problem, att regelbundet genomföra självundersökningar av brösten samt att tala med en läkare om något inte känns rätt.

Möjliga orsaker till bröstsmärta

Bröstsmärta kan inträffa innan eller efter din menstruation, vilket är ett svar på hormonförändringarna under denna cykel. Om så är fallet är massage ett bra alternativ. Använd eteriska oljor från kvällsljus, kyskhetsträd, kvanne (även kallad vildselleri eller vild palsternacka), maca från Anderna eller salvia.

Smärta eller klåda i brösten kan även vara på grund av mastit – en infektion som ofta inträffar när man ammar. Det kommer från en inflammation i bröstvävnaden som vanligtvis ackompanjeras av symtom såsom feber och trötthet. I dessa fall inkluderar en normal behandling antibiotika, men tillståndet kan även behandlas naturligt med till exempel ett avkok på timjan, som bör appliceras direkt över bröstvårtan.

Bröstundersökning

Avslutningsvis är en möjlig orsak du inte får ignorera inflammatorisk bröstcancer. Denna typ av cancer är inte speciellt vanlig, men när den inträffar kommer den vanligtvis med symtom såsom klåda, svullnad, smärta och rodnad i området eftersom bröstet fylls av lymfvätska. Om så är fallet kan en korrekt diagnos endast göras av en specialist, såväl som rätt behandling.

Möjliga orsaker till klåda i brösten

Klåda i brösten inträffar vanligtvis som en allergisk reaktion mot vissa beståndsdelar i kemiska produkter såsom tvättmedel, deodoranter, parfymer och kemiska medel från produkter som har någon form av kontakt med huden. Av denna anledning är det väldigt viktigt att komma ihåg vilka produkter som har kontakt med din hud och kan orsaka en allergisk reaktion.

Dålig hydrering av brösthuden är ytterligare en anledning till att de kan klia. Det är viktigt att återfukta denna del av kroppen, till exempel med vegetabilisk olja, fuktgivande krämer eller sheasmör.

Sheasmör

Klåda i brösten är även ett av de första tecknen på graviditet. Det kommer vanligtvis också med lätt bröstsmärta, som orsakas av den ökade blodtillförseln i området, framförallt i bröstvårtorna. Det minskar vanligtvis när kroppen har vant sig. Medan du väntar kan du behandla symtomen genom att applicera en kompress med avkok på ringblomma.

Om klådan endast finns i en del eller ett av dina bröst kan det vara något i bröstkörteln eller bindväven i bröstet. Det är väldigt viktigt att vara medveten om andra symtom, såsom smärta, tumörer eller noduler samt förändringar av bröstets form eller utsöndringar av vätska från bröstvårtan, eftersom det kan vara tecken på en infektion i bröstet eller fibroadenom, godartade cystor eller brösttumörer.

Avslutningsvis kan klåda i brösten vara på grund av en för åtsittande BH eller en som är gjord av ett tyg som orsakar en allergisk reaktion. Om dina bröst kliar och du har uteslutit ovan nämnda orsaker bör du testa om din BH kan vara boven.

Behandling av bröstsmärta och klåda

Behandlingen av smärta och klåda i brösten bör genomföras i enlighet med orsaken. Om problemet kommer från huden kan det räcka att tillhandahålla tillräckligt med vätska för att minska symtomen. Om symtomen är på grund av en infektion eller ett allvarligare problem är det viktigt att träffa en läkare eftersom du troligtvis kommer att behöva läkemedel och/eller en professionell undersökning.

Kategorier: Nyfiken på Tags:
MER FÖR DIG