Bekämpa finnar med bikarbonat - 3 enkla huskurer

Även om bikarbonat är väldigt effektivt för att avlägsna finnar har det en stark exfolierande effekt, så du bör inte använda det mer än en eller ett par gånger i veckan.
Bekämpa finnar med bikarbonat - 3 enkla huskurer

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Finnar är små vita pormaskar som ofta uppträder på områden i hud med mycket fettkörtlar. De bildas som en ansamling av oljiga rester. Det är i själva verket döda celler och andra föroreningar som sätter sig i porerna. Lyckligtvis kan du bekämpa finnar med bikarbonat med hjälp av några enkla behandlingar.

De är inte egentligen något allvarligt problem, men det inte så snyggt, särskilt när finnarna dyker upp i den så kallade “T-zonen” i ansiktet, där de är mer synliga.

Medan man kan dölja dem med smink och kosmetiska produkter är det bästa ändå att behandla dem för att få bort dem och förebygga att de uppkommer igen.

Lyckligtvis finns det förutom kommersiella alternativ 100% naturliga behandlingar som ger liknande resultat och utan att ha aggressiva eller andra oönskade bieffekter.

Bland dessa behandlingar hittar vi det berömda natriumbikarbonatet, en sammandragande produkt som rengör huden på djupet.

Känner du till bikarbonatets egenskaper? Upptäck 4 behandlingar och njut av effekterna!

Varför det går så bra att bekämpa finnar med bikarbonat

Gör en mask och bekämpa finnar med bikarbonat

Bikarbonat är en naturlig produkt som man länge har använt som ett alternativt sätt för att minska överdriven fettproduktion i huden för att därigenom bekämpa fläckar och finnar.

Det är en mycket billig och enkel ingrediens att få tag på, och tack vare sammansättningen kan du lätt kombinera den med andra ingredienser för att förstärka egenskaperna.

Det är exfolierande

På grund av sin struktur fungerar bikarbonat som en naturlig exfoliant, och avlägsnar lätt döda celler och smutsrester som samlas på hudytan.

Det reglerar pH-värdet

När du applicerar bikarbonat på huden reglerar det hudens pH-värde och neutraliserar eventuella obalanser som kan leda till uppkomsten av akne.

Det är sammandragande

Generellt är det perfekt för att absorbera den överskottsolja som produceras när hudens fettkörtlar är bortom kontroll, och utöver det är det dessutom effektivt för att minska storleken på orenheter och finnar.

Dessutom minskar det märken och ärr

På grund av den goda rengörings- och läkande effekten kan bikarbonat minska de märken som ofta kvarstår efter kronisk akne eller dåligt behandlade finnar.

Behandlingar för att bekämpa finnar med bikarbonat

Bikarbonat ska inte dagligen användas på huden. En eller två gånger i veckan kan räcka för att hjälpa till att avlägsna orenheter som på något sätt kan leda till att finnar uppstår.

1. Behandling med bikarbonat och honung

Gör en behandling med bikarbonat och honung

Genom att kombinera bikarbonat med fuktgivande honung får du en effektiv behandling mot finnar och pormaskar.

Kuren kan både rena porer på djupet och hjälpa till att återställa pH-värdet för att stoppa en överdriven fettproduktion.

Ingredienser

 • 2 matskedar bikarbonat (20 g)
 • 2 matskedar honung (50 g)

Så gör du

 • Häll bikarbonat i en skål och blanda med honungen till en tjock pasta.

Applicering

 • Applicera behandlingen över hela ansiktet, eller över de hudområden som drabbats av finnar, och låt sitta i 30 minuter.
 • Skölj med varmt vatten och upprepa. Max två gånger i veckan.

2. Behandling med bikarbonat och citron

Bikarbonat och citron är en effektiv huskur

Att bekämpa finnar med bikarbonat och citron är en annan effektiv huskur. Citron har avgiftande och blekande egenskaper. Kombinerat med bikarbonat kan du göra en noggrann rengöring av huden genom att avlägsna ansamlingar av toxiner och fettrester. På så sätt kan du motverka och förebygga uppkomsten av finnar.

Ingredienser

 • 1 matsked bikarbonat (10 g)
 • 1 matsked citronsaft (15 ml)

Så gör du

 • Blanda bikarbonat med citronsaften och rör ihop till en smet.

Applicering

 • Massera behandlingen över de områden där du vill bekämpa finnar. Massera mjukt i cirklar.
 • Låt sitta i 10 minuter och skölj av.

Obs! Använd endast behandlingen på kvällen, eftersom huden inte bör utsättas för sol efter att ha behandlats med citron.

3. Behandling med bikarbonat och kokosolja

Kokosolja är antibakteriell

Den här antibakteriella och antiinflammatoriska huskuren hjälper till att reglera fettkörtlarnas aktivitet. På så sätt kan du minska fettrester som sitter kvar på huden.

Beståndsdelarna skyddar huden mot infektioner, vilket i sin tur förhindrar kronisk akne och ärr.

Ingredienser

 • 1 matsked bikarbonat (10 g)
 • 1 matsked ekologisk kokosolja (15 g)

Så gör du

 • Blanda bikarbonat med kokosoljan till en tjock pasta.

Applicering

 • Applicera med mjuka, cirkulära, masserande rörelser, med fokus på de områden med finnar.
 • Låt sitta på i 20 minuter och skölj sedan av.

Vågar du prova dessa alternativa behandlingar och bekämpa finnar med bikarbonat? Om du har finnar och orenheter i huden, prova att använda naturliga ingredienser för att återfå ditt friska utseende, utan att du behöver lägga ner så mycket pengar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.