Tips på hur man förebygger nagelsvamp

Bra hygien och rätt skor är fundamentalt för att förebygga att nagelsvamp sprider sig.
Tips på hur man förebygger nagelsvamp
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det kan verka uppenbart, men bra hygien och rätt skor är fundamentalt för att förebygga spridningen av nagelsvamp. Fötterna ska dessutom hållas mestadels torra.

Tillståndet är även känt som onykomykos och är vanligt förekommande. Nagelsvamp beror på mikroskopiska parasiter som sprids i varma och fuktiga områden.

Nagelsvamp får nageln att ändra färg, form och textur. I de allvarligaste fallen kan det helt förstöra tånageln.

Håll fötterna rena och torra

Att hålla händer och fötter rena och torra är viktigt för att förebygga uppkomsten av svamp, som frodas i mörka och fuktiga miljöer.

Det är viktigt att ha bra hygien och helst tvätta med en gel eller tvål med neutralt pH-värde, för att inte irritera fötterna och sänka deras försvar.

Använd antibakteriellt talk och byt alltid strumpor eller strumpbyxor efter att ha tränat.

Det hjälper dig också att undvika svamp som växer mellan tårna. Det är precis lika jobbigt som vanlig nagelsvamp och kan ge dålig lukt och irritation.

Kom ihåg att noggrant torka händer och fötter efter att ha tvättat dem eller utfört fysiska aktiviteter.

Det är normalt att ha svettiga händer och fötter efter träning, så glöm inte att tvätta dig mellan tårna och fingrarna.

Håll naglarna korta

Ett bra sätt att förebygga uppkomsten av nagelsvamp och andra typer av svamp är att hålla naglarna kortklippta. De ska alltid klippas rakt och inte ha några vassa kanter.

Undvik att lämna oregelbundna kanter och försök att klippa även på sidan av nageln. Det förhindrar att de växer in i huden, vilket kallas nageltrång och är väldigt irriterande såväl som smärtsamt.

Det är också bra att rengöra och desinfektera föremål du använder för pedikyr och manikyr. Gör det i förväg och se till att inte dela dessa redskap med någon annan.

Nagelsvamp är väldigt smittsamt, och om du använder redskap som är infekterade kan du enkelt få samma problem. Om det inte finns något annat alternativ kan du rengöra området på foten med alkohol.

Bär skor på allmänna platser

Glöm inte att använda skor på platser såsom gymmet, stranden, simbassängen och i allmänna duschar såväl som bastubad. Att gå omkring barfota är ett av de enklaste sätten att få en nagelinfektion.

Allmänna platser kanske inte är så rena som du tror. Det är därför bättre att bära öppna skor än att gå barfota, och inte bara av sanitära skäl, utan även för att inte skära dig på vassa saker.

En bra idé är att ha ett par skor för varje individuell plats. Du kan till exempel ha skor för stranden och ett annat par för gymmet.

Bär bekväma skor

Svampen tenderar att växa i områden som utsätts för tryck.

För att förebygga nagelsvamp är det viktigt att bära bekväma skor som ger fötterna utrymme och låter dem andas.

Samtidigt borde du bära strumpor eller strumpbyxor. Nattetid ska du låta skor som du haft på dig hela dagen vädra, och dela inte skor eller strumpor med andra så att smittan inte sprids till dig.

Om dina skor blir blöta ska du torka dem ordentligt innan du sätter på dig dem igen.

Använda talk mot nagelsvamp

Använd produkter såsom talk för att hålla fötterna torra. Använd det samtidigt som en återfuktande lotion, så att du förebygger skavsår och blåsor.

Det förebygger att du får svamp och utvecklar dålig lukt.

Det är bra att använda talk varje dag om du använder stängda skor, och det är oersättligt för hygienens skull när du bär öppna skor.

Svampmotverkande krämer

Att använda svampmotverkande krämer eller lotions för externt bruk är ett utmärkt sätt att förebygga uppkomsten av svamp på fötterna. Ett tips är att behandla infektioner som redan bildats.

Du borde tala med din läkare om du redan drabbats för att ta reda på vilken kräm som passar för just ditt problem.

Uppkomsten av nagelsvamp är något av en mardröm för både män och kvinnor. Det är inte bara ett estetiskt problem utan också ett tillstånd som kan utvecklas till något allvarligare.

En svampinfektion kan göra allvarlig skada för folk med diabetes eller liknande sjukdomar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Haneke, E. (1991). Fungal infections of the nail. Semin Dermatol.

  • Harvard Health letter. (2007). Toenail fungus: Drill to kill. Harvard Health Letter.

  • Eisele, S. A., & Eisele, S. A. (1994). Conditions of the toenails. Orthopedic Clinics of North America.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.