Farorna med att använda akrylnaglar

Akrylnaglar må se snygga ut, men de utgör en potentiell fara för din hälsa. De kan orsaka inflammation, en brännande känsla, smärta och allergiska reaktioner.
Farorna med att använda akrylnaglar

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Det är sant att akrylnaglar ser väldigt fina ut och passar perfekt vid speciella tillfällen, men de kan även ge upphov till några problem som du helst vill undvika. Du kanske njuter av dina akrylnaglar, men de kommer med ett högt pris för din hälsa.

I den här artikeln ska vi berätta om farorna med konstgjorda naglar. Läs det innan du bestämmer dig för om du vill använda dem eller inte.

Varför är akrylnaglar så populära?

Akrylnaglar

Fler och fler kvinnor i alla åldrar bär konstgjorda naglar eller förlängningar. Akrylnaglar ger en känsla av “perfektion” eftersom de är gjorda av plast. De ses i modetidningar och på kändisar. Det är lätt att se varför kvinnor föredrar att använda konstgjorda naglar: de täcker imperfektionerna man hittar på naturliga naglar och ser helt enkelt perfekta ut.

Akrylnaglar målas ofta på olika sätt, vilket är svårt på kortare eller oregelbundna, naturliga naglar. Om du har som vana att bita på naglarna eller är i behov av att de ser bra ut på jobbet är akrylnaglar ett lätt alternativ. Samma sak gäller för bröllop, fester eller andra speciella tillställningar i livet.

Var försiktig med konstgjorda naglar

Hos nagelskulptören

De må verka harmlösa, men både att applicera och bära dem kan ge problem. Låt oss ta en titt på vad som händer på salongen när vi skaffar akrylnaglar:

 • De kemiska medel som används, harts eller formaldehyd, kan orsaka inflammation, separering av den naturliga nageln från huden, bränningar, smärta och allergiska reaktioner.
 • De finns till och med fall där kvinnor helt har förlorat sina naturliga naglar och förstört nagelbädden. Om det händer kommer nageln aldrig växa tillbaka.
 • Du kommer troligen andas in giftiga ångor och andra irriterande ämnen om salongen ifråga inte är välventilerad.
 • Vissa salonger använder en substans vid namn metylmetakrylat för att fästa naglarna. Denna kemikalie kan ge allvarlig skada på andningssystemet och vid direkt kontakt med fingrarna.
 • Att använda en hårtork för att få naglarna att torka snabbare är ett väldigt vanligt misstag. Problemet här ligger i det faktum att vissa av de substanser som användas för att applicera akryl är brandfarliga vid kontakt med hög värme.
Målade naglar
 • Ofta rengör och steriliserar inte skönhetssalonger sina verktyg och material när de är färdiga med en kund. Det betyder att nästa kund löper risken att komma i kontakt med sjukdomar, såsom svamp, som kunden innan kanske hade.
 • Se dessutom till att estetikern bär handskar av latex eller plast. Ett skär- eller skrapsår på handen är det perfekta tillfället för olika sjukdomar som sprids via kontakt.
 • Skär och skjut inte tillbaka nagelbandet. Glöm inte att nagelbandet agerar som en naturlig barriär för att förebygga infektion och förhindra att skadliga mikroorganismer kommer in i kroppen.
 • Tvätta och torka händerna innan naglarna appliceras så att det inte finns några spår av fukt på naglarna. Det förebygger att svamp sprids när naglarna väl sitter på plats.

Fler problem med akrylnaglar

När du lämnar skönhetssalongen är problemen ännu inte över, även om du använde en välrenommerad salong med erfaren personal.

De vanligaste bieffekterna är:

 • Akrylnaglar är helt stela och kan ge skador vid minst lilla stöt. Det betyder att plastnageln lätt kan dra med sig den naturliga nageln. Det är extremt smärtsamt och det tar lång tid för nageln att växa tillbaka.
 • Konstgjorda naglar kommer med mycket högre risk för infektion. Bakterier och mikroorganismer som orsakar sjukdom kan ansamlas i alla fickor mellan den naturliga nageln och akrylen.
Olikfärgade akrylnaglar
 • Allergiska reaktioner är vanliga med konstgjorda naglar. Detta på grund av plasten och gifterna de är gjorda av. Resultatet: röda, svullna och kliande fingrar.
 • Om akrylnageln skadas blir det mycket lättare för smuts, virus och bakterier att ansamlas. I så fall måste du ta bort den skadade nageln och ersätta den med en ny så snart som möjligt.

Att bära akrylnaglar är inte ett beslut man kan ta utan eftertanke.

Om du efter att ha läst den här artikeln vill bära akrylnaglar trots farorna ska du se till att få dem gjorda på en professionell salong av en kvalificerad estetiker. Se till att utrymmet är väl ventilerat, ta med dig din egen fil och se upp för förändringar eller smärta i fingrar och naglar.

Om så behövs ska du ta bort en nagel som ger problem tills smärtan lägger sig. Närhelst möjligt ska du se till att ge dina naglar en paus från akrylen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.