7 saker du måste veta om nagelsvamp

Är dina naglar spruckna, gula och kliande? Du kanske har nagelsvamp! Lär dig sju saker du bör veta om nagelsvamp.
7 saker du måste veta om nagelsvamp

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Nagelsvamp, eller onykomykos, är en väldigt vanlig infektion. Den drabbar både händer och fötter. Även om nagelsvamp inte är en särskilt smittsam infektion är det möjligt att smittas om man delar strumpor, skor eller personliga hygienartiklar. Idag ska vi lista några saker du måste veta om nagelsvamp för att kunna undvika och behandla den.

Denna infektion involverar en serie förändringar i nagelns utseende, inklusive uppkomsten av sprickor, gulaktig färg och en oangenäm kliande känsla.

Det är vanligtvis ett resultat av din kropps sänkta immunförsvarDet kan dock även bero på:

  • Rikliga svettningar
  • Vissa skor
  • Utsättning för kontaminerade ytor
Fotbad med blommor

Även om dess närvaro inte betyder att du har ett allvarligt hälsoproblem måste det behandlas. Det är inte bara av estetiska anledningar, utan för att det kan orsaka smärta och andra komplikationer. Vidare är det bra att veta några viktiga fakta om tillståndet för att ta till förebyggande åtgärder.

Läs vidare för att lära dig om sju aspekter du känna till om nagelsvamp.

1. Det är ett väldigt vanligt problem

Nagelsvamp orsakas huvudsakligen av en svamptyp som kallas dermatofyter, som vanligtvis frodas i varma, fuktiga miljöer. Många skäms över att de har det, men det är faktiskt en väldigt vanlig infektion. Tro det eller ej, men mer än hälften av befolkningen har haft det minst en gång i livet.

Din mottaglighet för infektionen ökar med åldern. Eftersom infektionen är så svår att upptäcka inledningsvis lider många utan att ens veta det.

2. Nagelsvamp är smittsamt

Kliande fötter

Det är inte en väldigt smittsam sjukdom, men det är viktigt att komma ihåg att nagelsvamp kan överföras i vissa situationer. Det finns ingen risk i att bara befinnas sig nära någon med svamp, men risken är stor genom att dela strumpor, skor och nagelklippare.

Vidare kan mikroorganismer förbli på ytor och badrumsgolv. Det är därför du borde bära duschskor, speciellt i allmänna duschar.

3. Lär dig om hälsosamma vanor för att förebygga nagelsvamp

Det har bevisats att vissa hälsosamma vanor kan sänka risken för att drabbas av nagelsvamp. Utöver att inte dela personliga hygienartiklar är det smart att hålla naglarna rena, torra och korta. Efter att ha kommit ut ur duschen och innan du sätter på dig strumpor eller skor bör du försöka torka dina fötter med en absorberande handduk.

På samma sätt bör strumpor vara gjorda av material som kan andas, för att motverka vätskeretention. Samtidigt är det viktigt att följa en balanserad kost som är rik på näringsämnen som stärker ditt immunförsvar.

4. Viktigt att veta om nagelsvamp: alla behandlingar är inte lika effektiva

Fotbad är bra

Tro det eller ej, men naturliga kurer kan vara rätt användbara för att minska och kontrollera infektioner som orsakas av dessa mikroorganismer. Men de är inte lika effektiva i alla fall, eftersom svamp ibland överlever behandlingarna och fortsätter sprida sig.

Om så är fallet är det bäst att träffa en läkare för att få både extern och oral, farmaceutisk behandling. Dessa alternativ tenderar att ge bättre resultat, även om det kan dröja månader för dem att ta effekt.

5. För mycket fukt ökar risken

Fötter i vatten

Att tvätta händer eller fötter för mycket eller att hålla naglarna i kontakt med vatten under en för lång tid är ytterligare en faktor som ökar risken för att drabbas av nagelsvamp. Detta eftersom för mycket fukt skadar nagelns skyddande lager och försvagar nagelbanden, vilket öppnar upp en väg för tillväxten av organismer.

6. Dess uppkomst är relaterad till fotsvamp

En sak som är mycket viktigt att veta om nagelsvamp är att de flesta som drabbas även lider, eller har lidit, av fotsvamp. Det är ytterligare en svampinfektion som karaktäriseras av en samling hudproblem på fötterna.

Det är rätt vanligt bland idrottare och simmare eftersom båda utsätts för miljöer som främjar tillväxt av svamp.

Ta en titt på denna artikel: Kurer för att naturligt behandla fotsvamp

7. Nagelsvamp kan vara en varning om andra tillstånd

Nagelsvamp kan vara ett tecken på diabetes

Den plötsliga uppkomsten av nagelsvamp kan vara ett tecken på kroniska hälsoproblem, såsom cirkulationssvårigheter, diabetes eller en sårbarhet i immunförsvaret. Det finns även en högre risk för att drabbas om du har andra hudproblem, såsom psoriasis eller dermatit. Tänk på det om du har återkommande problem med nagelsvamp.

Detta var några saker du bör veta om nagelsvamp, så se till att försöka undersöka dina naglar regelbundet och förbättra nagelvården för att undvika en möjlig infektion.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.