Hur man får långa och rikliga ögonfransar

Överdrivet bruk av maskara och böjare kan få ögonfransarna att försvagas och falla av. För att främja långa och rikliga ögonfransar måste du ta god hand om dem.
Hur man får långa och rikliga ögonfransar

Skriven av Solimar Cedeño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vissa säger att ögonen är själens fönster. För kvinnor kan en charmerande blick som ramas in med snygga ögonfransar verkligen gagnas av en ordentlig skönhetsrutin. Idag ska vi hjälpa dig att få långa och rikliga ögonfransar med några enkla knep.

Det finns många produkter för detta syfte: färger, förlängningar, maskara, böjare, procedurer och andra saker som utger sig för att hjälpa dig att uppnå den look du vill.

Men många av dessa är snarare fiender mot att få långa och rikliga ögonfransar.

Med detta i åtanke ska vi idag som sagt ge dig några enkla och ekonomiska tips. Vidare ska vi visa dig metoder för att göra dina ögonfransar naturligt vackra.

Ta fram papper och penna, för du kommer vara redo att bränna av en helt ny blick om bara några veckor!

Hur man främjar långa och rikliga ögonfransar

Borsta dem varje dag

Gör det till en vana att borsta dina ögonfransar dagligen eftersom det stimulerar tillväxt.  Det förbättrar blodcirkulationen, vilket kommer få dina fransar att växa bättre.

Du måste givetvis vara disciplinerad och regelbunden för att göra detta, för du kommer inte få långa och rikliga ögonfransar av att göra det en gång.

För att börja med denna rutin behöver du bara en ögonfransborste. Oroa dig inte över att hitta den flådigaste som finns; köp bara en billig variant av okej kvalitet.

Borsten till en maskara du inte längre använder kan faktiskt fungera perfekt. Se dock till att ta bort maskararester med tvål och vatten innan.

Du måste även se till att endast göra detta på rena ögonfransar, fria från maskara. Annars kan du skada dem.

Använd en maskaraborste

Upprepa denna procedur varje kväll.

Applicera extra jungfruolivolja

Extra jungfruolivolja har många fördelar för utseendet. Några droppar kan få ditt hår att bli ljusare och friskare, och som om det inte vore nog så kan den även främja tillväxt hos ögonfransarna.

Anledningen till detta är enkel: extra jungfruolivolja hjälper till att rengöra hårsäckarna, vilket gör att de kan växa enklare och rikligare. Vidare stärker oljan dem och minskar risken för att de ska brytas av eller falla ur.

Du kan applicera oljan med rena fingrar, lite bomull eller en ren borste. En droppe brukar räcka, men använd mer om det krävs. Gnugga eller borsta sedan fransarna från rot till topp, men gör det försiktigt så att du inte får oljan i ögonen.

Upprepa proceduren varje kväll.

Applicera kamomill för att få långa och rikliga ögonfransar

På samma sätt är kamomill en växt med många fördelar för kroppen. Den kan lindra smärta eller inflammation, och när det kommer till estetiska användningar så stärker den även håret.

För att dra nytta av fördelarna med denna vackra blomma behöver du bara applicera lite kamomillte i området runt ögonlocket och ögonfransarna.

För att dra mest nytta av det ska du undvika färdigpaketerade tepåsar, utan istället göra ett eget te med blommorna.

Gör detta till en daglig vana för att se resultat på kort tid.

Ät livsmedel med mycket keratin

Vad du äter visar sig givetvis även på huden. Ju nyttigare du äter, desto friskare kommer därför dina ögonfransar att vara.

Keratin är en protein med fibrös struktur som är en del av det övre hudlagret och tillhandahåller näring till huden. Detta gagnar både naglar och hår, vilket givetvis inkluderar dina ögonfransar.

Öka din konsumtion av livsmedel som antingen innehåller eller främjar produktionen av keratin. De bästa livsmedlen för detta är:

 • Livsmedel med mycket svavel, såsom kött, ägg, bönor, lök, grönkål, sparris och brysselkål.
 • Mat med mycket protein, inklusive rött kött, fisk, kyckling, fläsk, ägg, mjölk och yoghurt, såväl som bönor, nötter och quinoa.
 • Livsmedel rika i biotin, som nötter, bönor, fullkorn, blomkål, svamp, tillagad äggula. Men kom ihåg att denna substans är vattenlöslig och därför kan förloras om man kokar eller på annat sätt tillagar livsmedlen genom direktkontakt med vatten.
 • Vitamin A: goda kostkällor för vitamin A är orangefärgade frukter och grönsaker, såsom den exotiska frukten Pouteria sapota, pumpa, sötpotatis, squash, råa morötter, cantaloupe och persikor, såväl som tillagad spenat, grönkål och bladkål. Notera att denna vitamin är fettlöslig, så den kan endast absorberas när den äts med andra fetter.

Kur med vitamin E, kokosolja och mandelolja för långa och rikliga ögonfransar

Olja för fransarna

För att nära dina ögonfransar och främja god tillväxt kan du använda vissa naturliga blandningar. Den vi ska presentera är gjord av vitamin E, kokosolja samt mandelolja.

Ingredienser

 • 3 kapslar vitamin E
 • 1 matsked kokosolja
 • 1 matsked mandelolja

Tillredning

 • Häll alla ingredienser i en behållare.
 • Blanda och applicera på ögonlock och ögonfransar.
 • Upprepa proceduren dagligen eller minst fyra gånger per vecka.
 • Undvik kontakt med ögonen och gnugga inte området hårt.

Denna kur kommer hjälpa dig att få långa och rikliga ögonfransar på kort tid.

Hur man förebygger sköra fransar

 • Sov inte med smink på, speciellt inte maskara.
 • Överanvänd inte maskara, eftersom hela din kropp måste kunna andas.
 • När du tar bort smink eller tvättar ansiktet ska du inte gnugga ögonen för hårt.
 • Undvik att använda ögonfransböjare. Dessa försvagar och tar sönder fransarna.
 • Undvik stor konsumtion av mättade fetter, eftersom dessa påverkar tillväxten av fransarna.

Genom att följa dessa enkla rekommendationer kommer du märka skillnaden på bara några veckor. Användning av maskara och förlängningar kommer därför inte vara nödvändigt – du kan spara dem till speciella händelser.

Det bästa utseendet för fransarna är det naturliga, som är fritt från produkter som försvagar och skadar dem.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.