8 livsmedel som är nyttigare när de äts råa

8 livsmedel som är nyttigare när de äts råa

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Ugnsbakning, ångning och grillning är några nyttiga metoder som maximerar de näringsämnen vi får i oss från vår mat. Men vissa livsmedel kan faktiskt vara ännu nyttigare om de äts råa, i sitt 100% naturliga tillstånd.

Tillagning kanske förbättrar smaken för vissa av dem, men det har bevisats att många livsmedel tillhandahåller mer vitaminer och mineraler om de äts råa.

Detta eftersom värmen och sakerna vi tillsätter när vi tillagar mat bryter ner vissa essentiella näringsämnen, vilket gör dem mindre fördelaktiga för hälsan.

Här har vi sammanställt en lista av åtta livsmedel som är mer fördelaktiga när de äts råa.

1. Rödbetor

Rödbetor är välkända för att ha gott om naturliga sockerarter och essentiella näringsämnen.

De innehåller mycket:

 • Vitaminer (A, B och C)
 • Mineraler (kalium, magnesium och järn)
 • Fibrer

Vidare kan regelbunden konsumtion stödja ditt immunförsvar, din cirkulation och andra viktiga delar av din fysiska och mentala hälsa.

Anledningen till att vi rekommenderar att äta dem råa är att tillagningsprocessen sänker deras innehåll av folsyra med upp till 25%, vilket är en beståndsdel din hjärna behöver.

2. Broccoli

Broccoli innehåller mer vitamin C, kalcium, kalium och andra näringsämnen än nästan alla andra grönsaker. Den är helt enkelt fantastisk för din kropp.

Den innehåller även avsevärda mängder sulforafan – en beståndsdel som är kopplad till sänkt risk för cancer såväl som kardiovaskulära och autoimmuna sjukdomar.

Enligt en studie som publicerats i Journal of Agricultural and Food Chemistry är det enklare att absorbera dessa substanser, samt vitaminer och mineraler, om broccoli äts rå .

3. Lök

Lök innehåller en aktiv ingrediens vid namn allicin, som absorberas av kroppen och förebygger cancer, hjälper med ångest och förbättrar din kardiovaskulära hälsa.

När de tillagas sjunker dock nivån av fytonäringsämnen och blir svårare att absorbera.

Det bästa är att lägga till dem i sallader och juicer för att dra nytta av allt de har att erbjuda när de äts råa.

4. Röd paprika

Röd paprika innehåller upp till tre gånger det rekommenderade dagliga intaget av vitamin C. Det är även en bra källa till vitamin B6, vitamin E och magnesium.

Att tillaga dem under kort tid låter dig bibehålla sötman och många av näringsämnena. Att tillaga dem vid höga temperaturer får dem dock att förlora både sitt vitamin C och sina andra näringsämnen.

5. Nötter

Även om de har många kalorier är nötter en avsevärd källa till nyttiga fetter, protein och antioxidanter.

Dessa näringsämnen sänker dåligt kolesterol och hjälper till med cirkulationsproblem samt åkommor i det kardiovaskulära systemet.

Det är dock bäst att se till att de äts råa eftersom de tillhandahåller mycket mer vitaminer och mineraler då. De innehåller då dessutom inte genetiskt modifierade oljor.

Några goda alternativ är:

 • Mandel
 • Cashew
 • Hasselnöt
 • Valnöt

6. Råa bär

Att lägga till torkade bär i flingor eller äta dem i en jägarblandning med nötter har blivit en trend inom hälsokost på senare tid, speciellt när det kommer till frukost och snacks.

Dessvärre har torkade bär inte samma näringsvärde. Ibland kan dessutom deras socker- och kaloriinnehåll öka, ända upp till tre gånger.

Eftersom de är helt torkade förlorar de sina vattenlösliga vitaminer och mineraler, till skillnad från när de äts i sina naturliga tillstånd.

7. Kokosnöt

Denna härliga frukt är mycket nyttigare när den äts rå, snarare än i kakor, sötsaker och tårtor.

Kokosnötter är berömda för sin olja och sitt nyttiga vatten, och innehåller essentiella medellånga fettkedjor, vilka stärker din hjärt- och hjärnhälsa.

Att bearbeta dem gör dock att de förlorar mycket av sina näringsämnen, vilket gör dem mindre nyttiga för din kropp.

8. Vitlök

Vitlök hittas i var och varannan rätt och är rik på allicin och antioxidanter. 

En studie upptäckte att konsumtion av rå vitlök sänker risken för lungcancer.

Alla tillagningsprocesser kan dock förstöra upp till 90% av dess vitamin- och mineralinnehåll.

Är du van vid att tillaga dessa livsmedel? Nu när du vet hur bra de är för din kropp när de äts råa kan du prova nya recept för att nyttja 100% av deras näringsämnen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Fundación Española de la Nutrición. Broccoli Brassica oleracea var. cymosa.  fen.org.es/mercadoFen/pdfs/brecol.pdf
 • Garlic and cancer prevention. (2008, January 22). Retrieved from
  cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/garlic-fact-sheet
 • Milner JA. Mechanisms by which garlic and allyl sulfur compounds suppress carcinogen bioactivation. Garlic and carcinogenesis. Advances in Experimental Medicine and Biology 2001; 492:69–81.
 • Piscitelli SC, Burstein AH, Welden N, Gallicano KD, Falloon J. The effect of garlic supplements on the pharmacokinetics of saquinavir. Clinical Infectious Diseases 2002; 34(2):234–238.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.