10 vanliga anledningar till håravfall

Håravfall kan ske av olika anledningar, det kan vara allt från dieten eller stress. Om det skulle hända för oss så är det fördelaktigt att veta vilket det bakomliggande skälet är.
10 vanliga anledningar till håravfall

Senaste uppdateringen: 26 mars, 2019

Varje gång du tar en dusch, oroar du dig för att du kan bli skallig… för att inte tala om oron när du ser håret som fastnat på din borste. Medan det är normalt att tappa några hårsträngar här och där, slutar det att vara “okej” när vi upptäcker klumpar av hår på duschgolvet, borsten eller kudden. Det finns tydliga orsaker till håravfall som du kan bli medveten om. I dagens artikel kommer vi att ta upp några anledningar till håravfall.

När är det normalt att man tappar hår?

Det kan vara förödande för vissa människor att tappa hår. Men vi bör veta att det inte alltid är en “dålig” sak och något att stressa upp sig själv kring.

Det är faktiskt normalt att förlora mellan 50 och 100 hårstrån per dag.

Att hårstrån faller av är en naturlig fysiolog process eftersom håret passerar genom olika faser: tillväxt, mellanliggande fas och bortfall. Genom att förstå faserna, kan vi förstå att när håret faller av från hårbotten, har det “lämnat rum” för nytt, friskt hår.

Detta är ett naturligt byte och i de flesta fall ersätts hårstråna av nya.

Dessutom bör vi också komma tänka på att under vissa tider på året så är det vanligare att vi tappar mer hår. Som ett exempel förlorar vi mer hår i början av hösten.

Vad vi borde oroa oss för och vidta åtgärder mot är inte den mängd hår som finns kvar på vår borste, utan snarare hur vår hårbotten ser ut.

Till exempel om det finns “skalliga fläckar” där håret inte växer eller om det finns en synligt område där hårstråna växer glesare, bör vi börja oroa oss.

Fler anledningar till håravfall

Förutom normal mängd håravfall och säsongsberoende faktorer så bör vi tänka på att det finns fler anledningar till håravfall:

1. Dålig diet

Dålig kost kan leda till håravfall

Restriktiva dieter, att hoppa över måltider (särskilt frukost) och att äta för snabbt är några av de främsta orsakerna till håravfall och andra hälsoeffekter.

En dålig kost påverkar både vår inre och yttre hälsa, vilket är anledningen till att vi också kan drabbas av att huden mörknar och svaga naglar.

2. Anemi

Järnbrist i vårt blodomlopp kan också leda till håravfall.

Under menstruationen har kvinnor ofta brist på järn och kan då förlora mer hår. Människor som lider av anemi upplever något liknande.

3. Läkemedelsmissbruk

läkemedel och håravfall

Håravfall ingår bland biverkningarna hos många läkemedel. Var uppmärksam, särskilt om dina mediciner innehåller beta-blockerare, heparin, amfetamin eller L-DOPA.

4. Kemisk användning

Många gånger gör allt vi tillsätter och behandlar vårt hår med att saken blir värre och vi tappar mer hår. Detta inkluderar även överanvändning av behandlingar mot skallighet.

Vissa produkter, som blekmedel eller kemiska rätare, innehåller skadliga ingredienser för vår hälsa (inklusive ammoniak) som försvagar hårsäckar och får hårstråna att falla av snabbare.

Om du förlorar mycket hår, kanske du bör fundera kring ifall det kan vara värt att sluta bleka ditt hår eller gradvis trappa ned.

5. Hormonella förändringar

Hormonförändringar och håravfall

Utöver den järnbrist som uppstår under menstruationen, måste vi också lägga till att under hormoncykeln påverkas hormonerna och kan påverka vår hårbotten. 

Samma sak kan också sägas om följande situationer: graviditet, föda barn, klimakteriet och även vid fall av vissa sjukdomar eller behandling där hormonnivåerna förändras (till exempel fertilitetsbehandlingar).

6. Sköldkörtelproblem

När sköldkörteln inte fungerar som den borde och fungerar långsammare än normalt, har det stor inverkan på vår hälsa.

En av dessa effekter är håravfall. Sköldkörtelkomplikationer leder inte till “skalliga fläckar” på specifika områden utan snarare till håravfall överallt.

Du kan se hårstrån på duschgolvet, på din borste eller kudde.

7. Stress

Stress

Dagliga problem, skyldigheter, ansamling av arbete, plötsliga förändringar … alla dessa saker kan orsaka stress. Stress i sin tur kan orsaka olika konsekvenser såsom håravfall.

Håravfall kan till och med inträffa månader efter den stressiga tidsperioden eller situationen. Vi kanske märker mer lösa hårstrån när vi måste ta oss an ytterligare ansvarsområden (som en årsredovisning) eller viktig händelse (flytt, bröllop …).

8. Att vara för hårdhänt

Hår behöver behandlas på ett visst sätt för att undvika att hårstråna faller av.

Om vi ​​ofta gör snäva frisyrer med hjälp av klämmor och hårband, om vi använder en locktänger eller en hårfön eller om vi sover med vårt hår i en hästsvans är det sannolikt att vårt hår kommer att bli skadat och svagt.

För att tillägga, var försiktig med att använda borstar i plast med skarpa, tätt packade borst eftersom de skadar håret och drar ut hårstrån med varje drag.

9. Depression

depression

Du kanske inte tror det men känslor av ångest, depression eller låg självkänsla tar också ut sin verkan på vår fysiska hälsa och utseende.

Många hårrelaterade problem orsakas ofta av ett trauma eller en känslomässig smärta som vi inte har kommit över.

10. Tid på året

Den sista som vi berör av anledningar till håravfall är tid på året. Även om vi kanske har utvecklats väsentligt från våra förfäder i form av primater, har vi fortfarande vissa saker gemensamt.

Håravfall är kroppens naturliga reaktion för att anpassa sig till omgivande klimatförändringar.

Du kan se processen på ditt husdjur: de kan tappar mer hår under vissa årstider, och det finns ingen anledning att till att göra något åt det såsom en en behandling eller liknande.

Genom att tappa hår blir de svalare på sommaren och varmare på vintern. Människokroppen har ett liknande system.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.