Hur man byter ut ett dörrhandtag

De flesta dörrhandtag går sönder någon gång och då bör man byta ut dem direkt. En viktig sak att tänka på då är att hitta ett nytt i samma stil.
Hur man byter ut ett dörrhandtag

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Dörrhandtag kan gradvis försämras på grund av konstant användning eller bristande underhåll. De kan bli tröga eller ramla loss och det finns tillfällen då du inte har något annat val än att byta ut den. I dagens artikel berättar vi hur du byter ut ett dörrhandtag.

Som du redan vet bör dörrhandtag alltid vara i gott skick då det handlar om säkerhet. Därför bör du byta ut dem så snart du upptäcker någon form av fel, för att undvika skador. Det som är bra är att du kan göra det själv om du vill spara på kostnaden för arbetskraften.

Vad krävs när man byter ut ett dörrhandtag?

Först behöver du några verktyg för att ta bort dörrhandtaget. Du behöver en skruvmejsel som passar storleken på skruvarna och typen av skruvar.

Du behöver också ett smörjmedel för att lossa det. Dessutom behöver du ett nytt handtag för att ersätta det gamla.

Hur man byter ut ett dörrhandtag steg för steg

Det är enkelt att byta ut ett dörrhandtag så länge du vet vad du gör. Du kan göra det själv, följ bara dessa steg för steg-instruktioner.

sprayar på dörrhandtag
Rengör dörrhandtaget för att ta reda på om du behöver byta ut det eller om det går att laga.

1. Lossa skruvarna

Det första steget är att lossa alla skruvar som håller dörrhandtaget på plats. Du måste ta bort dem både på insidan och utsidan för att kunna dra ut handtaget.

Syftet med denna första fas är att ta bort täckplattan som döljer mekanismen för att frigöra den.

Det är viktigt att titta på platsen för varje skruv för att komma ihåg var de ska sitta när det nya dörrhandtaget sätts på.

Ta reda på mer i den här artikeln: 9 tips för att ta hand om inomhusväxter

2. Smörj in med ett smörjmedel när du byter ut ett dörrhandtag

Spraya alla återstående delar av handtaget med ett smörjmedel för att smörja dem. Detta hjälper också till att ta bort smuts.

Det hjälper dig också att ta bort överflödigt smörjmedel och göra plats för det nya handtaget.

3. Ta bort kulan och handtaget som utgör dörrhandtaget

När du har tagit bort plattan kommer du kunna se att handtaget har en knapp. Detta element förbinder kulan och handtaget så att de är fästa vid varandra.

Du måste trycka på knappen för att frigöra de två delarna och sedan ta bort dem. Håll därför ner låset hela tiden och dra ut båda delarna av knappen med en skruvmejsel.

Vrid sedan skruven så att den börjar komma ut och hela handtaget lossnar. Gör samma sak på båda sidor av dörren.

4. Installation av det nya dörrhandtaget

Först och främst bör det nya handtaget se ut och vara av en liknande modell som det tidigare för att passa.

Montera sedan låset. Se till att skruva i allt ordentligt då det är basen som ger handtaget stabilitet.

Sätt sedan handtaget på plats. Plattan måste skruvas runt handtaget och vridknappen måste föras in genom dessa två öppningar. Dessutom måste handtaget fästas med låset så att det inte ramlar av.

Som ett sista steg, fäst handtaget på den andra sidan av dörren. Installera den andra plattan, montera det andra handtaget och fäst sedan motsvarande skruvar.

skjorta hänger på dörrhandtag
Dörrhandtag är inte bara till för att öppna och stänga dörren. Deras alternativa användningsområden bidrar ofta till att de slits ut.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Tips för ett hållbart och miljövänligt hem

Hur förlänger man livslängden på ett dörrhandtag?

Dörrar blir ständigt utsatta för väder och smuts. Därför är det viktigt att underhålla dem och ta hand om dem minst en gång i månaden. Applicera ett smörjmedel så att mekanismen kan röra sig fritt.

Det är viktigt att vara snäll mot sina dörrar när man öppnar och stänger dem eftersom det sliter på dem om du smäller i dem. Rengör dessutom handtagen minst en gång i veckan med vinäger eller en blandning av ammoniak och vatten för att hålla dem glänsande och hygieniska.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Campbell D. Arreglos para el hogar [Internet]. Buenos Aires: Editorial Albatros; 2006. [citado 01 de junio de 2021]
  • Heras E. Cerrajería práctica [Internet]. Barcelona: Manuales Soler; (S.F). [citado 01 de junio de 2021]

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.