Coronavirus: Så kan du desinficera och rengöra ditt hem

Att desinficera och rengöra ditt hem är viktigare än någonsin nu när coronaviruspandemin är här. Ta reda på hur du gör!
Coronavirus: Så kan du desinficera och rengöra ditt hem

Senaste uppdateringen: 21 maj, 2020

Att desinficera och rengöra ditt hem är nödvändigt för att förhindra risken att bli smittad. Bland annat USA:s nationella folkmyndighet (CDC) har nyligen gått ut med rekommendationer för hur man bäst gör detta.

I dessa dagar är det viktigt att känna till olika rekommendationer för hur du kan desinficera och rengöra ditt hem. Med all den oro som existerar runt coronaviruset är det viktigt att veta vad vi själva kan göra för att minska risken för spridning och smitta. 

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) kan covid-19 – den smittsamma sjukdomen som orsakas av coronaviruset – spridas från person till person när det förekommer nära kontakt. Överföringen sker genom droppsmitta som kan komma ur både näsa och mun från den smittade personen. Dropparna kan också falla på ytor och saker i närheten, vilket också är en risk för smitta. I dessa fall kan en person smittas om de kommer i kontakt med ytorna eller sakerna och sedan tar på sina ögon eller sin näsa eller mun.

Därför är det viktigt med allmän renlighet.

Så, vad bör vi göra?

Desinficera och rengöra ditt hem: så gör du

Strategier för att desinficera och rengöra ditt hem siktar på att begränsa överlevnaden av virus som kan förekomma på olika ytor. I denna artikel kommer vi att hänvisa till de specifika rekommendationer som USA:s folkmyndighet anger gällande Covid-19, vilka vi nämnde tidigare. Det är riktlinjer som också kan hjälpa till att förhindra andra smittsamma processer.

Generellt sett så är det synonymt med välmående att rengöra ditt hem. Det avlägsnar bakterier, smuts och alla typer av orenligheter som kan främja överföringen av smittor. I kombination med desinficeringsprodukter hjälper det även till att döda de bakterier som redan finns på ytorna.

Låt oss ta en noggrannare titt.

Lär dig hur du kan rengöra ditt häm för att undvika smittspridning

Läs mer om coronaviruset: Några vanliga myter om coronaviruset

Desinfektion och rutinstädning hemma

Vi är ofta i konstant kontakt med vissa ytor i hemmet, på en daglig basis. Detta kan vara bord, dörrhandtag, lampknappar, toaletter, kranar osv, och alla dessa ytor är lika viktiga att se till att vi desinficerar.

Varför desinficera?

För att noggrann rengöring inte är tillräckligt.

I detta avseende råder CDC att använda miljövänliga rengöringsprodukter och desinfektionsmedel för hushållet, som är anpassade för olika ytor. Så ta någon minut för att läsa igenom innehållsdeklarationen på de olika medlen. Detta är viktigt för att veta att du använder dem korrekt.

Hushåll med isolerade personer: Vad du ska tänka på

För hushåll med personer som håller sig isolerade hemma, på grund av misstänkt eller bekräftad smitta av covid-19, ger CDC strängare rekommendationer gällande rengöringen. De specifika instruktionerna här är att den isolerade personen ska hålla sig i ett separat rum, borta från andra familjemedlemmar, så mycket som möjligt.

Här är några generella tips för de som tar hand om de sjuka i dessa situationer:

  • Utför daglig städning och desinficera ytor som du kommer i daglig kontakt med, som exempelvis de vi nämnde tidigare.
  • Tvätta badrum och varje familjemedlems personliga saker försiktigt, speciellt de föremål som tillhör den som är sjuk. Detta är bland annat handdukar, sängkläder, kläder osv.
  • Om det inte gäller ett barn, en funktionshindrad person eller någon som inte kan ha kontakt med desinfektionsmedel, bör den som tar hand om den sjuka tillhandahålla personliga rengöringsprodukter för den isolerade personen.
  • Om det bara finns ett badrum i hemmet bör det rengöras och desinficeras efter varje användning.

Slutliga rekommendationer för desinficering och rengöring av ditt hem

Rengör toaletten efter varje besök

Du kanske också är intresserad av: Lär dig allt om Internationella AIDS-dagen

Alla föremål som har varit i kontakt med en sjuk person eller en person som misstänks vara sjuk, bör desinficeras med lämplig produkt.

Det finns flera förebyggande åtgärder som du kan använda dig av under desinficering och rengöring av ditt hem. Du måste använda dig av dessa både vid fall av misstänkt smitta och en redan bekräftad smitta. Kom ihåg att det inte bara gäller den nuvarande situationen med covid-19, utan också så fort någon är sjuk och det finns en risk för liknande infektioner:

  • Ha på dig engångshandskar när du rengör och desinficerar ytor. Du bör inte använda dem mer endast en gång. När du tar av dig handskarna bör du tvätta händerna noggrant i minst 20 sekunder med tvål och vatten.
  • Du kan använda ett utspätt blekmedel för att rengöra vissa ytor, men följ instruktionerna för vädring. Du kan förbereda en lösning genom att blanda fem teskedar klorin per fyra liter vatten.
  • Rengör alla mjuka eller porösa ytor regelbundet med lämpliga rengöringsprodukter, så som mattor. Det är också en bra idé att skölja dessa saker med varmt vatten.
  • Ha på dig handskar när du hanterar en sjuk persons smutsiga kläder. Dessa kläder bör inte skakas, och bör tvättas i så varmt vatten som möjligt.

Slutliga rekommendationer för att rengöra ditt hem

Slutligen är det viktigt att komma ihåg betydelsen av att ha en optimal handhygien. Att tvätta dina händer med tvål och vatten flera gånger om dagen är nyckeln för att minska alla typer av risker för smitta och spridning. Det bör ske ännu oftare om det finns sjuka personer i hemmet.

Du bör även upprepa denna procedur så fort du har varit i kontakt med husdjur, lagat mat, innan du äter, efter du varit i badrummet, efter du har snutit näsan, hostat eller nyst och liknande situationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.