Sex sätt att rengöra och desinficera handfat i ditt hem

När det gäller att rengöra och desinficera handfat måste du beakta det material de är gjorda för att inte skada dem.
Sex sätt att rengöra och desinficera handfat i ditt hem

Senaste uppdateringen: 23 maj, 2019

Handfatet är en av de platser som ansamlar flest bakterier. På grund av att de ständigt står i kontakt med fukt och i köket med matrester är det mycket användbart att veta hur man kan rengöra och desinficera handfat i sitt hem.

Hushållshygien är mycket viktig för hälsan hos alla i ett hem. Av denna anledning är det viktigt att noggrant rengöra varje utrymme, inklusive kök, badrum och handfat.

Dessa är källor till många bakterier, givet sina egna karakteristiska funktioner. I den här artikeln kommer vi att berätta hur du rengör och desinficerar dem på lämpligt sätt.

Sex sätt att rengöra och desinficera handfat i ditt hem

desinficera hoarna kök

1. Rengör och desinficera dina handfat med mild tvål

Detta är ett av de klassiska alternativ som alla är bekanta med.

  • Blanda ut neutral tvål i varmt vatten.
  • Blötlägg en kökshandduk i blandningen och rengör dina handfat med dem.
  • Skölj sedan med vatten och torka slutligen med en torr kökshandduk.

Det här är det perfekta alternativet för diskbänkar i rostfritt stål. Användning av neutral tvål rekommenderas även för syntetiska eller handfat i plast. För att rengöra dessa typer av handfat, följ bara samma procedur.

2. Bakpulver och citron

Du kan använda dessa två fantastiska produkter för att rengöra dina rostfria diskbänkar. Bakpulver kan låta dig ta bort matrester och fett enkelt.

  • Kombinera det med vatten för att bilda en pasta och skrubba hela handfatet med det med en mjuk svamp.
  • Skölj sedan med vatten.

Citron mycket effektiv för att avlägsna rostfläckar som kan uppstå i kranarna. Det kommer också att göra att dina handfat blir skinande rena. Applicera det direkt på ytan med en mjuk svamp.

Undvik att använda slipande svampar, eftersom de kan skrapa ytorna. Försök också vara försiktig med hypokloritblekmedel, liksom salt, ättika eller något annat ämne som kan vara frätande.

3. Vinäger

Vinäger är ett naturligt antibakteriellt medel. Därför är det en bra idé att använda den för att desinficera handfat.

  • För att skörda dess fördelar behöver du bara applicera lite vit vinäger på en svamp.
  • Skrubba handfatet i rostfritt stål och de angränsande ytorna med svampen.
  • Skölj därefter.

4. Alternativ för att desinficera handfat i granit

Dessa typer av handfat rekommenderas starkt på grund av att de är långvariga. Dessutom är de mycket rena och är en vacker inredningsdetalj.

För att tvätta och desinficera dina handfat i granit eller marmor , är det bästa alternativet att använda en mild flytande tvål. Använd en mjuk trasa eller en svamp för att rengöra smuts på några minuter.

Du bör aldrig använda slipmedel.

5. Syntetiska eller sammansatta handfat

desinficera hoarna städa

Syntetiska hoar och de som tillverkas med hartskomposit kännetecknas av deras hållbarhet. Dessutom är de mycket lätta att rengöra och desinficera.

Än en gång, använd icke-frätande och milda tvålar för att rengöra dem. Eftersom dessa ytor är mjuka bör du inte använda stålull eller andra verktyg som kan skrapa och repa dem.

Att torka diskbänken efter varje användning är ett sätt att förlänga dess livslängd.

6. Rengöring och desinfektion av handfat i glas

Handfat i glas har blivit riktigt populära alternativ för badrum nuförtiden. Men många undrar vad det rätta sättet att rengöra dem är.

Svaret är enkelt. Det rekommenderas att använda glasrenare eller vatten- och ättikblandning. Efter en noggrann rengöring, gör bara din glasfat med en torr kökshandduk.

Slutliga överväganden

Sammantaget passar neutral tvål och naturliga element som bakpulver, ättika och citron till de flesta rengörings- och desinfektionsbehov.

Undvik också metallobjekt som kan skrapa eller fläcka hoar. Slutligen kom ihåg att slipande rengöringsmedel fungerar som sandpapper och kan irreversibelt korrodera material.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.