Hur länge kan en man klara sig utan sex?

Att vara utan sex kan efter en längre tid påverka den fysiska och känslomässiga hälsan både positivt och negativt. Vi tittar närmare på hur länge en man kan klara sig utan sex.
Hur länge kan en man klara sig utan sex?
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 20 september, 2024

Det finns ingen universell regel för hur länge en man kan klara sig utan att ha sex. Hur ofta man behöver det beror på varje person och påverkas av fysiska, emotionella och kulturella faktorer.

Men långvarig abstinens går inte obemärkt förbi: efter några månader utan sex börjar kroppen märka skillnaden. Att ha en regelbunden relation ger flera fördelar, och när det går för lång tid utan intimitet kan vissa konsekvenser uppstå som är värda att vara uppmärksam på.

Mäns behov av sex

Att svara på frågan om hur länge en man kan klara sig utan sex innan abstinensen börjar orsaka negativa konsekvenser är ett ämne som till stor del beror på individens personliga behov. Intresset och behovet av för sex varierar mellan människor.

Även om många män tänker på sex flera gånger om dagen är det inte alla som känner samma brådska eller behov av att upprätthålla ett aktivt sexliv. Vissa har en mycket lägre eller mer måttlig önskan av denna nivå av intimitet, vilket innebär att detta kroppens kallande inte är enhetligt och synnerligen påverkas av personliga faktorer.

Mäns behov av sex påverkas av faktorer som deras fysiska hälsa, känslomässiga tillstånd, libido, vikten de ger den sexuella akten och de mellanmänskliga relationer de upprätthåller.

Dessutom skiljer sig effekten av sexuell avhållsamhet också beroende på person. För vissa kan korta perioder utan sexuell aktivitet vara fördelaktigt, eftersom det gör att de kan få mer energi eller fokusera på andra områden i livet. Men för andra kan brist på intimitet påverka det känslomässiga välbefinnandet, generera känslor av frustration eller en ökad distans till sin partner.

Ålderns inflytande

När män åldras sjunker deras testosteronnivåer, särskilt efter 50 års ålder, vilket påverkar deras sexuella funktion och lust. Denna gradvisa minskning av libido skulle alltså göra att perioder av abstinens upplevs som mindre problematiska med åldern.

Vad som är en nödvändighet vid 18 är kanske inte en nödvändighet vid 60. Detta speglar hur hormonella och fysiska förändringar påverkar hur män upplever och värderar sex i olika skeden av livet.

Faktorer som lägre testosteron, minskad energi och fler hälsoproblem bidrar till en naturlig minskning av sexlusten hos åldrande män.

Vilken effekt har brist på sex på hälsan?

Brist på sexuell aktivitet hos män kan ha en inverkan på deras fysiska och känslomässiga hälsa, särskilt om abstinensen är långvarig. Nedan granskar vi några av dessa effekter som kan uppstå i frånvaro av en sexuell relation.

Fysiska effekter för män

Även om det finns många myter om det, leder inte brist på sex till några stora fysiska konsekvenser för män. I det reproduktiva systemet orsakar bristande utlösning under långa perioder vanligtvis inte några betydande negativa effekter, såvida syftet inte är en graviditet.

Vissa studier tyder dock på att regelbunden ejakulation kan innebära fördelar, såsom en minskad risk för prostatasjukdomar, såsom cancer. Detta samband är emellertid ett ämne för debatt, med studier som visar resultat både för och emot en skyddande effekt.

När det gäller spermiekvalitet kan långvarig avsaknad av ejakulation orsaka en liten minskning av spermiernas rörlighet och vitalitet. Detta har dock vanligtvis inte någon allvarlig påverkan på fertiliteten generellt. Forskning tyder också på att en kort period av abstinens, mellan två och sju dagar, kan vara fördelaktigt för att optimera spermakvaliteten, särskilt vid assisterad reproduktion.

Regelbunden sexuell aktivitet har också förknippats med liknande fördelar som man kan få vid fysisk träning, såsom exempelvis förbättrad hjärthälsa på grund av frisättning av endorfiner. Avhållsamhet innebär dock inte en större risk för denna typ av tillstånd.

Känslomässiga effekter för män

Den mest anmärkningsvärda effekten av brist på sex visar sig vanligtvis i den mentala och emotionella hälsan. Frånvaron av sex kan öka stress, ångest och depression hos vissa män.

En minskning av den sexuella aktiviteten innebär en lägre frisättning av de hormoner som är involverade i det känslomässiga välbefinnandet, som endorfiner, serotonin, oxytocin och dopamin. Dessa ämnen, som ökar under samlag, är kopplade till känslan av njutning och lycka.

Samtidigt kan långvarigt celibat påverka självkänslan och självuppfattningen. Att inte längre känna sig önskad eller åtrådd kan leda till osäkerhet och större känslomässig isolering. Alla dessa faktorer påverkar på olika nivåer hur länge en man kan klara sig utan sex.

Brist på intimitet kan dessutom skada stabiliteten i en relation. Fysisk anknytning är en viktig del av bandet mellan partners.

Hur länge är “länge utan sex” för en man?

Det finns ingen fastställd period som definierar “länge utan sex”. Effekterna kan som sagt variera beroende på varje individs fysiska hälsa, känslomässiga tillstånd och personliga behov.

I allmänhet innebär brist på sexuell aktivitet under korta perioder, upp till ett år, vanligtvis inga betydande risker. De flesta män kan klara sig utan sex, och kan hantera denna frånvaro av sexuell intimitet utan att uppleva allvarliga problem.

Men när abstinensen pågår i flera år kan vissa potentiella problem uppstå. Dessa inkluderar ofta en minskad sexlust, låg självkänsla och en ökad risk för stress och ångest på grund av bristande sexuellt utlopp. I dessa situationer kan det vara en större utmaning för en man att klara sig utan sex.

Intensiteten av dessa effekter kan påverkas av faktorer som ålder, vilken betydelse sex har i individens liv och frekvensen av andra former av sexuellt utlopp, som onani. Att vara uppmärksam på dina egna tecken på obehag, på de signaler din kropp sänder när den behöver sex och att rådfråga sjukvårdspersonal kan hjälpa dig att svara på om abstinensen har gått för långt.

Regelbundna ejakulationer av sperma, oavsett om det sker genom onani eller nattliga ejakulationer, kan hjälpa till att lindra vissa av de risker som är förknippade med brist på sexuell aktivitet.

Hur hanterar man en brist på sex i ett förhållande?

Att inte ha sex när man är singel är inte samma sak som när man har en stabil partner. När sexuell avhållsamhet är långvarigt i en stabil relation blir effekten annorlunda.

En långvarig brist på intimitet med din partner, såsom månader eller även år, kan påverka er romantiska och känslomässiga anknytning. Frekvensen och typen av sexuell aktivitet är mycket individuell och kan variera beroende på livets skede och omständigheterna i varje förhållande.

Det är viktigt att förstå att sex inte är begränsat till penetration. Det inkluderar också kyssar, smekningar och andra typer av intim kontakt. Det finns tecken att vara uppmärksam på när brist på intimitet påverkar kopplingen mellan partners.  Dessa är bland annat oro över den sexuella frekvensen, förändringar i lusten, minskat intresse, obehag i varandras sällskap och en övergripande negativ inverkan på dynamiken i relationen.

För att hantera dessa utmaningar är det viktigt att upprätthålla öppen kommunikation. Tänk på att se till att båda partnerna är bekväma med hur ofta ni är intima. Var också öppna med om vilken typ av intimitet ni föredrar. Om avhållsamhet är det valda alternativet måste det göras i samförstånd och accepteras av båda parter för att en hälsosam och njutbar relation ska bevaras.

Rekommendationer för hur du gör som man för att klara dig utan sex

Perioder utan sex kan vara utmanande för vissa människor. Det finns dock strategier som kan hjälpa dig att hantera dem väl och förbättra din livskvalitet.

För det första är det viktigt att upprätthålla öppen och ärlig kommunikation med din partner. Att prata om förväntningar, önskningar och behov kan hjälpa till att hantera ett tillbakadragande, nå överenskommelser och undvika missförstånd.

Självutforskning och onani spelar också en viktig roll för att klara sig utan sex. Detta eftersom det kan hjälpa dig att upprätthålla den sexuella funktionen och lindra spänningar under perioder utan samlag. Att ta hand om din allmänna hälsa genom en balanserad kost, regelbunden motion och tillräcklig vila kan dessutom förbättra ditt välbefinnande, hålla dig mer positiv och distrahera dig från frånvaron av sex.

Om abstinens har en betydande inverkan på ditt liv eller förhållande, tveka inte att söka hjälp från en sexterapeut eller vårdpersonal. Dessa experter kan erbjuda dig ytterligare strategier och personligt stöd för att förbättra ditt sexuella och känslomässiga liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • AlAwlaqi, A., & Hammadeh, M. E. (2017). Sexual abstinence and sperm quality. International Journal of Women’s Health and Reproductive Sciences5(1), 11-17. https://www.ijwhr.net/pdf.php?id=183
  • Alipour, H., Duus, R. K., Wimmer, R., Dardmeh, F., Du Plessis, S. S., Jørgensen, N., … & Van Der Horst, G. (2021). Seminal plasma metabolomics profiles following long (4–7 days) and short (2 h) sexual abstinence periods. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology264, 178-183. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301211521003675
  • Fisher, T. D., Moore, Z. T., & Pittenger, M. J. (2012). Sex on the brain?: An examination of frequency of sexual cognitions as a function of gender, erotophilia, and social desirability. Journal of Sex Research49(1), 69-77. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00224499.2011.565429
  • Holmboe, S. A., Skakkebæk, N. E., Juul, A., Scheike, T., Jensen, T. K., Linneberg, A., … & Andersson, A. M. (2018). Individual testosterone decline and future mortality risk in men. European Journal of Endocrinology178(1), 121-128. https://academic.oup.com/ejendo/article-abstract/178/1/121/6649992
  • Kokori, E., Olatunji, G., Isarinade, D. T., Aboje, J. E., Ogieuhi, I. J., Lawal, Z. D., … & Aderinto, N. (2024). Ejaculation Frequency and Prostate Cancer Risk: A Narrative Review of Current Evidence. Clinical Genitourinary Cancer. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1558767324000168
  • Lozano-Lorca, M., Olmedo-Requena, R., Barrios-Rodríguez, R., Jiménez-Pacheco, A., Vázquez-Alonso, F., Castillo-Bueno, H. M., … & Jiménez-Moleón, J. J. (2023). Ejaculation frequency and prostate cancer: CAPLIFE study. The world journal of men’s health41(3), 724. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10307655/
  • Rider, J. R., Wilson, K. M., Sinnott, J. A., Kelly, R. S., Mucci, L. A., & Giovannucci, E. L. (2016). Ejaculation frequency and risk of prostate cancer: updated results with an additional decade of follow-up. European urology70(6), 974-982. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0302283816003778

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.