Fobi för sex eller erotofobi: Hur man övervinner det

Att vara rädd för spindlar eller slutna utrymmen är något vi antar är normalt. Men om vi nämner sexfobi, så skulle vi i allmänhet få några konstiga blickar. Kan man verkligen vara rädd för att ha sex med en partner? Även om det kan verka osannolikt, är svaret faktiskt ja.
Fobi för sex eller erotofobi: Hur man övervinner det
Elena Sanz

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 29 maj, 2023

Fobi för sex, eller erotofobi, är rädslan, osäkerheten och förväntningarna som gradvis formar detta tillstånd. Det visar sig vanligen när man minst förväntar sig det.

Hur visar sig fobi för sex eller erotofobi?

En fobi för sex har mer att göra med intimitet än med själva handlingen. Faktum är att personer med denna diagnos kan onanera och ha sexuell lust. Problemet uppstår när de ska ha sex med sin partner.

De vanligaste symtomen som man kan se som varningstecken är tristess vid utsikterna till sex, känslor av avstötning och obehag och att komma med ursäkter för att inte ha fysisk kontakt. I vissa fall undviker personer med fobi för sex att ha en partner.

Tips för att övervinna en fobi för sex

Studier i Spanien visar att det mellan åren 2011 och 2017 fanns nästan 200 000 registrerade fobier i landet. För att kunna dra några slutsatser behövs dock mer aktuella uppgifter också läggas till.

Även om det kan tyckas vara en omöjlig uppgift, vilket man kan uppleva om man lider av en fobi för sex, så går det faktiskt att övervinna de rädslor och fobier som vi har. Klart är dock att det inte sker över en natt. Det är något som kräver mycket ansträngning, motivation och tålamod.

En person med sexfobi.
Erotofobi är mer en rädsla för intimitet än för själva handlingen, varför man i själva verket försöker undvika ögonblicket av närhet.

Ifrågasätt din övertygelse om sex

Felaktiga förväntningar eller felaktig information om sex kan leda till erotofobi. En person som ännu inte har haft ett sexuellt möte med någon kan vara rädd för att bli sårad. För att undvika att detta skapar frustration är det viktigt att jämföra information.

Det finns sexologer som kan svara på alla frågor du kan ha. Att betrakta vänners upplevelser som absoluta sanningar är inte rekommenderat.

Att övervinna trauman

Många människor har någon form av trauma varför en fobi för sex kan vara relaterad till en smärtsam upplevelse, till exempel på grund av en extremt smärtsam första upplevelse av samlag. För att lösa det är det nödvändigt att vända sig till en yrkeskunnig terapeut.

Psykologer som är experter på trauman av denna typ kan bidra till att avsevärt förbättra sexuella relationer. Kognitiv beteendeterapi bland de mest rekommenderade teknikerna. Det finns dock väldigt många olika möjligheter att få hjälp, så det viktigaste är att du väljer den typ av terapi som fungerar bäst för dig.

Lär dig att slappna av under sex

Ett klokt råd är att lära sig att slappna av under sex. Tantriskt sex kan vara till stor hjälp för detta. Det är ett långsamt sätt att ha sex där man uppmärksammar lukter, beröring och kroppsförnimmelser.

Brådska, stress eller ångest i vardagen kan göra sex till något mekaniskt och rädslofyllt, vilket kan leda till att vi inte njuter av det. Därför att ta sig tid för att ha sex långsamt och lugnt är ett bra alternativ. Helgen är en bra tid för att göra det.

Ett par med sexproblem.
Utan avkoppling är det svårt att uppnå njutning och tillfredsställelse i en relation.

När ska jag söka professionell hjälp om jag har en fobi för sex?

På psykolog- och sexologmottagningar är det inte ovanligt att hitta personer med problem relaterade till frustrationer och osäkerhet under sex. Att tro att den sexuella handlingen är något smutsigt, att ha haft en smärtsam upplevelse eller att tro att vissa metoder inte är korrekta kan alla göra mycket skada.

Sexuella relationer kan vara njutningsfulla och tillfredsställande och kan föra två personer närmare varandra i deras förhållande. Har du en fobi för sex, kan detta kännas omöjligt, men det finns sätt att övervinna det. Det första steget är att inse och erkänna tillståndet, vilket inte alltid är lätt.

Att möta dina rädslor kan vara skrämmande. Detta betyder dock inte att du inte ska börja ta det första steget mot att börja njuta av sex och din partner idag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Favero, M., & Costa, S. (2019). Erotofilia e erotofobia.
  • Ramírez Barajas, M. F. (2019). Sexo, tipología de género, erotofilia-erotofobia y asertividad sexual en estudiantes universitarios (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Nuevo León).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.