Hur hjärnan reagerar när du slutar äta socker
Vi är verkligen fascinerande varelser. Vi har ett fantastiskt sinne som kan utföra riktigt komplexa jobb, och detta är enbart möjligt tack vare hjärnans komplexa struktur. Men hur bra hjärnan arbetar beror faktiskt på hur mycket och vilken typ av näringsämnen vi ger den. I denna artikel kommer vi att prata om hur hjärnan påverkas när du slutar äta socker.
Det är förstås nästintill omöjligt att helt sluta äta socker, men det är fullt möjligt att äta mindre av det genom att ändra sin kosthållning.
Socker som beroendeframkallande substans
Vi lär oss hela tiden mer om hur hjärnan fungerar. Ett av de områden där vetenskapen har gått framåt inkluderar beroendeframkallande substanser.
Man vet idag att socker aktiverar samma nervceller som andra beroendeframkallande substanser, vilket faktiskt gör socker till en typ av drog. De som väljer att sluta äta socker känner därför till en början av abstinensbesvär, även om det kanske inte känns som det.
Det finns många produkter som innehåller mer socker än man kan tro, och listan på livsmedel som egentligen är ganska ohälsosamma är rätt lång.
Många vet inte hur farligt socker egentligen är; ett exempel på detta är när man läser på förpackningen och inte märkbart reagerar på sockerinnehållet.
Tillverkare lägger i mer socker i sina produkter än de borde för att förbättra smaken. De har många motiv till att göra det, men väldigt få till att ta bort det.
Något som kan göra det svårt att sluta äta socker är det faktum det är en ingrediens och inte ett livsmedel i sig. Det kan vara så att du exempelvis måste sluta med kaffe för att du inte tycker om att dricka det utan socker.
Om du ändå lyckas sluta med socker kan du sedan stöta på nästa problem: du kan börja känna att kroppen protesterar för att den inte får sin “drog”.
Då uppstår det som man med andra droger kallar “abstinenssyndrom”.
För att lindra det kan du experimentera med att öka mängden kolhydrater.
Det har gjorts många studier angående detta med råttor, där forskare i några dagar gav råttorna en sockerlösning. När de sedan slutade med sockerlösningen upptäckte forskarna olika symtom, som att tassarna började skaka eller att de blev trötta och stressade. Motoriken försämrades också märkbart.
Vad gör socker med hjärnan?
Svaret är enkelt: när vi äter socker känner mår vi bra. Det där söta kaffet, den där biten choklad eller den där äppelkakan, mm. producerar dopamin i stora mängder. Det är gott och vi mår bra. Som en konsekvens vill vi upprepa upplevelsen när vi nästa gång får en chans att äta liknande saker. Kort sagt utlöser socker hjärnans belöningssystem, vilket man forskat mycket kring.
Som vi sa tidigare orsakar socker abstinens, precis som andra droger. Det frigör en större mängd dopamin än vanligt och det gör att vi behöver en större mängd dopamin varje gång för att få samma effekt.
Vi rekommenderar att du läser: Hur en promenad hjälper hjärnan
Vad vinner man på att sluta äta socker?
Minskar ansamlingen av fett
Genom att sluta äta socker vänjer du kroppen vid att hämta energi från andra källor, som exempelvis fett. Det har bevisats att kroppen tar sin energi från socker närhelst den kan.
Stärker ditt cirkulationssystem
Studier har visat att socker ökar risken för hjärtsjukdomar.
Större mättnadskänsla
Genom att sluta äta socker väljer du istället livsmedel som ger större mättnadskänsla men innehåller färre kalorier.
Skyddar mot cancer
Studier har visat att socker i tarmarna främjar skapandet av ett hormon som ökar risken för att utveckla cancerceller.
Främjar leverhälsan
Ett överskott av olika typer av socker, som fruktos och glukos, kan ha en giftig verkan på levern som påminner om effekten från alkohol.
Förbättrar ditt minne och din reaktionsförmåga
Socker försämrar dina kognitiva förmågor.
Att leva utan socker är inte lätt. Om du försöker så protesterar din kropp, men om du är konsekvent med att sluta uppnår du större fördelar i det långa loppet. Det är värt att ge det ett försök!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Avena, N. M., Rada, P., & Hoebel, B. G. (2008). Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. Neuroscience and Biobehavioral Reviews. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2007.04.019
- Mergenthaler, P., Lindauer, U., Dienel, G. A., & Meisel, A. (2013). Sugar for the brain: The role of glucose in physiological and pathological brain function. Trends in Neurosciences. https://doi.org/10.1016/j.tins.2013.07.001
- Bassett, D. S., & Bullmore, E. T. (2009). Human brain networks in health and disease. Current Opinion in Neurology. https://doi.org/10.1097/WCO.0b013e32832d93dd