Hur hjälper man någon med dysfagi att äta?
Hur kan man underlätta för personer med dysfagi att äta? Du kanske har hört talas om den här termen och de hälsokomplikationer det kan orsaka, men vet du vad det egentligen innebär? I den här artikeln ska vi berätta allt om detta tillstånd.
När man planerar matintaget för patienter med dysfagi måste man anpassa detta till varje patients behov. Generellt är det viktigt att vara uppmärksam på matens konsistens, eftersom det finns en verklig risk för kvävning.
Så vad behöver du veta om detta problem?
Till att börja med, låt oss komma ihåg att när vi sväljer normalt så passerar all mat från munnen till matstrupen. Det inkluderar en kombinerad funktion av strukturerna i huvudet, halsen och bröstkorgen, och stängning av luftvägarna för att förhindra att vi får in mat i andningsvägarna.
Denna process kännetecknas av att den är mycket effektiv, det vill säga vi kan få i oss all mat och vätska som vår kropp behöver, och samtidigt är den säker, eftersom den skyddar luftvägarna från möjliga komplikationer.
Vad är dysfagi?
Termen dysfagi kommer från två grekiska ord: “dys” (svårighet) och “phagia” (äta). Det hänvisar till en känsla av svårighet att svälja fast eller flytande föda och, vid vissa tillfällen, kan det även orsaka smärta.
Om en person upplever svårigheter att äta fasta ämnen, indikerar detta ett obstruktionsproblem, medan dysfagi med vätskor indikerar en funktionell störning.
Typer av dysfagi
- Hög eller orofaryngeal dysfagi inkluderar förändringar av strukturer i munnen som är involverade i att svälja, främst svalg och struphuvud. I den här situationen har patienten problem med att överföra mat från munnen till matstrupen. Denna manöver kan skapa en hosta eller en känsla av att kvävas. Enligt en publikation i den medicinska tidskriften Hospital Nutrition är nästan 80 % av diagnoserna av denna typ.
- Låg dysfagi eller matstrupsdysfagi hänvisar till förändringar i matstrupen och ger en känsla av att maten fastnar i halsen eller bröstet, vilket orsakar svårigheter att svälja. Denna typ representerar ungefär 20 % av de diagnostiserade fallen av dysfagier.
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Behandlingar för dysfagi: när du har svårt att svälja
Vilka är orsakerna till detta tillstånd?
Det finns flera faktorer relaterade till utvecklingen av dysfagi. Till exempel är några av de vanligaste:
- Problem som uppstår under utvecklingen
- Cerebral pares
- Tumörer i huvudet, matstrupen, struphuvudet, munnen
- Förträngning av matstrupen
- Neurologiska problem som akut cerebrovaskulär olycka (CVA eller stroke), Parkinsons sjukdom, multipel skleros (MS), traumatisk hjärnskada (TBI), demens, Alzheimers, bland annat
- Efter en operation eller efterbehandling av vissa sjukdomar
Men när det gäller symptom är det viktigt att ta hänsyn till att det kan orsaka ett större behov av att dricka vatten till måltider, muntorrhet, känsla av att mat fastnar i halsen, frekventa luftvägsinfektioner, för att nämna några.
Konsekvenser av dysfagi och att inte kunna äta
Sammantaget känner sig personer med dysfagi inte trygg och säker eftersom de är rädda för att kvävas, och som ett resultat konsumerar de mindre mat och dryck. Detta påverkar i sin tur deras hälsa negativt, eftersom det leder till komplikationer som:
- Undernäring
- Uttorkning
- Aspiration
- Lunginflammation
- Luftvägsinfektioner
Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Logopedidagen den 6 mars: Vad är talterapi och logopedi?
Att äta med dysfagi: Saker att tänka på
- Det är viktigt att säkerställa en säker och god hållning, sittande med ryggen i kontakt med stolsryggen och fötterna platt på golvet.
- Om patienten är sängliggande rekommenderar experter att man försöker uppnå en vinkel på 45º för ryggen under måltiderna, med huvudet uppåt.
- Dessutom är det viktigt att inte mata en person som är dåsig eller sömnig, för att förhindra kvävning.
- Undvik distraktioner under måltiden.
- Undvik att använda sprutor eller sugrör.
- Se till att miljön är rofylld, bekväm och tyst. Låt måltiden ta tid och stressa inte.
- Övervaka också patienten under måltiderna.
- Upprätthåll korrekt munhygien för att minska risken för luftvägsinfektioner vid aspiration.
Alla kan drabbas av dysfagi. Men det finns en större risk hos äldre människor. Detta beror på att de muskler som vi använder för att svälja blir svagare med åldern. Detta gör äldre människor också mer benägna att utveckla neurologiska sjukdomar.
Att mata någon med dysfagi
Som vi redan nämnt är graden av dysfagi eller mattolerans det som kommer att bestämma konsistensen på maten en individ kommer att kunna äta. För att uppnå rätt konsistens är det bland annat möjligt att förtjocka vätskor med vissa produkter.
En annan metod är att laga till mos och puréer av fasta ingredienser för att uppnå konsistensen av potatismos eller en tjockare soppa. För att förbättra utseendet på dessa rätter kan man tillsätta naturliga färgämnen.
Vidare är det avgörande att konsistensen på det vi serverar är slät och inte innehåller klumpar. En annan viktig aspekt är volymen. Om nödvändigt kan man även användndakosttillskott, om detta rekommenderas av en läkare eller nutritionist.
Sammantaget, med tanke på allt vi har tagit del av ovan, måste vi förstå att ju tidigare detta tillstånd blir upptäckt och diagnostiserat, desto bättre. Detta innebär att det blir lättare att förhindra att utvecklingen går år fel håll. På så sätt kan vi förhindra komplikationer och ta hand om patientens hälsa på bästa sätt.
[featured-post url=”https://stegforhalsa.se/orsakerna-och-symptomen-vid-laryngit/”
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Suárez Escudero JC, Rueda Vallejo ZV, Orozco AP. Disfagia y neurología: ¿una unión indefectible?.Acta Neurol Colom.2018;34(1):93-95.
- Clavé P, Arreola V, Velasco M, Quer M, Castellví JM, Almirall J. Diagnóstico y tratamiento de la disfagia orofaríngea funcional. Aspectos de interés para el cirujano digestivo. EL.2007; 82(2):62-75.
- Moreno C, García MJ, Martinez C, Grupo GEAM.Análisis de situación y adecuación de dietas para disfagia en un hospital provincial. Nutr Hosp.2006;21(1):26-31.