De möjliga orsakerna till oförklarlig viktminskning

Oförklarlig viktminskning är en farosignal för potentiella hälsoproblem. Vid svårare sjukdomar åtföljs viktminskning vanligtvis av andra symptom. Du bör kontakta din läkare om detta händer dig.
De möjliga orsakerna till oförklarlig viktminskning

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Oförklarlig viktminskning kan bero på många orsaker, varav de flesta är relaterade till hälsoproblem. Hur det dock än föreligger är detta ett viktigt tecken som vi inte får ignorera, och som kräver omedelbar medicinsk uppmärksamhet.

Idag har kroppsvikten många estetiska och sociala konnotationer. Av denna anledning är det första du behöver göra att se till att du faktiskt lider av oförklarlig viktminskning. Ibland är det nämligen helt enkelt en förändring i kroppsuppfattning.

I detta avseende påpekar Jorge Quiroga Vila, chef för institutionen för internmedicin vid Clínica Universidad de Navarra, att upp till 50 % av patienterna som konsulterats för oförklarlig viktminskning faktiskt inte har gått ner i vikt.

Men om du verkligen har gått ner i vikt finns det flera möjliga orsaker.

Oförklarlig viktminskning

Oförklarlig viktminskning är ofta ett tecken på en systemisk sjukdom. Men innan vi fortsätter måste vi fastställa parametrarna för vad signifikant eller kliniskt relevant viktminskning innebär.

Det är inte lätt att avgöra när viktminskning är en anledning till oro. Det råder dock nästan absolut medicinsk enighet om en viss parameter. Varje förlust av 5 % kroppsvikt, under en period på mellan sex och 12 månader, bör vara en anledning till medicinsk konsultation.

Därför är det viktigt inte hur många kilo som man gått ner, utan hur många procent av den totala kroppsmassan de representerar. En person som väger 100 kilo måste alltså misstänka att något är fel om han eller hon går ner 5 kilo på sex till 12 månader. En person som väger 50 kilo bör dock uppsöka läkare om han eller hon går ner 2,5 kilo.

Även om detta kan verka självklart, är det viktigt att påpeka: Viktminskningen måste vara ofrivillig. Du bör med andra ord oroa dig om viktnedgången skett av sig själv, utan att du har gjort något specifikt.

En kvinna som har gått ner i vikt.

Fortsätt läsa för att lära dig mer i den här artikeln: Ketogen kost: Dessa är fördelarna och riskerna

Huvudsakliga orsaker

Det finns många anledningar till oförklarlig viktminskning. I cirka 75% av fallen är det möjligt att identifiera orsaken. Människor går oftast ner i vikt för att de får i sig färre kalorier än de behöver, eller för att de lider av en störning som hindrar kroppen från att ta upp näringsämnen ordentligt. Ibland beror det på båda.

Det är mycket vanligt att dessa oförklarade viktminskningar är ett resultat av depression. Det är mycket viktigt att vara uppmärksam på om personen kanske befinner sig i en sorgeperiod eller på andra sätt lider, på grund av ett dödsfall, en skilsmässa eller någon traumatisk händelse innan de gick ner i vikt.

Viktminskning är ett av de första symptomen på vissa sjukdomar. Detta är fallet med tumörer i matsmältningssystemet, infektionssjukdomar som HIV, endokardit, tuberkulos och svamp- eller parasitsjukdomar.

Viktminskning är vanligt vid hypertyreos eller feokromocytom, diabetes mellitus och binjurebarksvikt. Även om flera typer av cancer är förknippade med viktminskning, kommer patienten i dessa fall även att drabbas av andra symptom.

En gammal kvinna som gått ner i vikt.
Oförklarlig viktminskning är ett av symptomen på vissa kroniska sjukdomar, som cancer.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Kosttillskott vid ledbesvär – så förebygger du uppkomsten

Ålder och viktminskning

Ålder är en relevant faktor för att analysera orsaker och konsekvenser av viktminskning. Detta gäller i vissa specifika stadier eller omständigheter:

  • Nyfödda spädbarn. Det är inte ovanligt att nyfödda tappar upp till 10 % av sin kroppsvikt under de första 15 dagarna i livet. Detta beror på att de driver ut vätska genom avföring eller urin. Från och med att detta skett räknar man med att spädbarn går upp ett halvt kilo i veckan tills de är sex månader gamla.
  • Äldre människor. Viktminskning är en normal del av åldrandeprocessen, så länge det sker gradvis. Förlust av muskel- och benmassa är också normalt. Men plötslig oförklarlig viktminskning är som regel ett tecken på ett hälsoproblem.
  • Vi bör också notera att många gånger så går en kvinna ner i vikt under graviditeten. Detta inträffar hos mödrar som får symptom som yrsel och illamående under den första trimestern och därför inte kan upprätthålla en adekvat kost. Dessa patienter måste ta upp detta med sin läkare.
  • Emotionell stress är också en vanlig orsak till viktminskning. Höga kortisolnivåer och att äta vid onormala tider leder till detta. Liknande så kan frekvent användning av psykoaktiva droger också påverka vikten.

Vad ska du göra om du upplever en oförklarlig viktminskning

Om du märker att du har gått ner mycket i vikt på kort tid, och kanske samtidigt lägger märke till att det sker förändringar i din kroppsfunktion, bör du konsultera en läkare. Vårdpersonal kommer att kunna berätta för dig vilka steg som ni behöver ta för att upptäcka orsaken och lösa problemet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Reig García-Galbis, M., Rizo Baeza, M., & Cortés Castell, E. (2015). Factores predictores de pérdida de peso y grasa en el tratamiento dietético: sexo, edad, índice de masa corporal y consulta de asistencia. Nutrición Hospitalaria, 32(3), 1028-1035.
  • Vaca, Giancarlo Erazo, et al. “Factores de riesgo en pacientes con enfermedades sistémicas para los enfermedades periodontales.” RECIAMUC 4.1 (2020): 83-92.
  • Amzallag, William. “De perder peso, al control del peso.” Revista cubana de investigaciones biomédicas 19.2 (2000): 98-115.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.