Hur gör man för att behandla var i halsen?
Var i halsen är en vätska med prickar eller som ser ut som en tunn vit, gul eller grönaktig film. Det är ett ämne som består av kroppsceller och lite vätska. Det uppstår efter inflammation i tonsillerna eller svalget, antingen på grund av virus- eller bakterieinfektioner. I vissa fall finns det dock ingen underliggande infektion, utan beror snarare på en ansamling av matrester.
Var åtföljs ofta av andra symtom, såsom ont i halsen, svårigheter att svälja och feber. Behandlingen är baserad på antibiotika om orsaken är bakterier. Samtidigt kan kan även ta antiinflammatoriska medel och huskurer för att lindra smärta och obehag i området.
Varför kan man få var i halsen?
Förekomsten av var i detta område är vanligtvis resultatet av virus- eller bakterieinfektioner. Detta är vad som också är mest förknippat med uppkomsten av vita prickar på tonsillerna. Det går inte att avgöra om detta var kommer från en bakteriell eller virusinfektion genom att bara att titta på det. För att göra detta behöver man göra en blodanalys eller ta ett prov från själva.
Oavsett orsakerna är halsinfektioner vanligast hos förskolebarn (i åldrarna 2 till 6) och hos äldre. De är också vanligt förekommande bland personer med sjukdomar som äventyrar deras immunförsvar, vilket är fallet med cancerpatienter.
Följande är de vanligaste orsakerna till var i halsen. Vi förklarar dem var för sig.
1. Infektiös mononukleos
Den virusinfektion som oftast orsakar var i halsen är infektiös mononukleos. Boven är Epstein-Barr-viruset.
Vid detta tillstånd kan man se små vita fläckar på halsmandlarna som inte luktar illa. Därtill finns även andra symtom, såsom följande:
- Feber
- Extrem trötthet
- Huvudvärk
- Allmän sjukdomskänsla
- Halsont
- Förstorade lymfkörtlar
2. Luftvägsinfektioner av viralt ursprung
Ibland kan luftvägsinfektioner orsakade av virus, såsom förkylning, leda till att vätska bildas i halsen. Andra virus som också kan orsaka symtomen är adenovirus, influensavirus och respiratoriskt syncytialvirus.
I dessa fall kan följande symtom förekomma:
- Hosta
- Feber
- Allmän sjukdomskänsla
- Vätska i näsan
- Andningssvårigheter
- Rödhet i ögonen
Virus är vanligtvis självbegränsande. Förekomsten av var på grund av virusinfektioner varar vanligtvis mellan 5 och 10 dagar.
3. Bakteriell tonsillit
Tonsillit eller inflammation i halsmandlarna är en vanlig sjukdom. Det orsakas av bakterier, som bland annat grupp A beta-hemolytiska streptokocker, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae och Haemophilus influenzae .
Smärtan av tonsillit kan du känns i halsen och nacken. Och i de flesta fall är det nödvändigt att ta antibiotika för att få bort symtomen.
Du kanske också vill läsa: 9 huskurer för att ta hand om rösten och halsen
4. Streptokocker
Den bakteriella infektionen som orsakar det klassiska symtomet på var i halsen orsakas av Streptococcus pyogenes. Och om halsmandlarna är inblandade kallas det faryngotonsillit.
Halsområdet ser i detta fall rött och förstorat ut, med en vit eller gul beläggning som har en dålig lukt. Dessutom uppträder följande symtom:
- Feber
- Huvudvärk
- Obehag som ökar vid sväljning
- Buksmärtor, illamående och kräkningar
- Hudutslag, särskilt hos barn
Detta tillstånd pågår vanligen i cirka 7 dagar. För en snabbare återhämtning och för att undvika komplikationer kan läkaren ordinera antibiotika.
5. Varböld
När man inte behandlar en halsinfektion korrekt, kan var ansamlas vid och bakom tonsillerna. Det skapar en böld. Det är en vanlig komplikation av akut tonsillit och infektiös mononukleos.
Var kan också ansamlas längst bak i halsen. Det är en komplikation som vanligen drabbar barn under 5 år och som mindre vanligt drabbar vuxna. I båda fallen sätter en läkare in antibiotikabehandling tillsammans med mer potenta mediciner. Dessutom är dränering vanligtvis nödvändigt, det vill säga att ta bort varet genom punktering med en nål, under medicinsk övervakning. Läkaren kan också rekommendera att man tar bort halsmandlarna.
6. Matrester kan orsaka var i halsen
När det inte finns någon infektion kan varet härröra från ansamling av matrester och sekret från munnen på halsmandlarna. Det ser ut som små gula eller vita prickar, kallade tonsilloliter. Det är vanligt att de, om de sitter kvar i halsen under en längre tid, antar en dålig lukt och påverkar andningen. Lyckligtvis kan de elimineras med ordentlig hygien och genom att du gurglar med varmt saltvatten.
Behandling för var i halsen
Behandlingen beror på orsaken och diagnosen måste ställas av en läkare. De tillgängliga behandlingsalternativen är mediciner för att förbättra symtomen, antibiotika för att eliminera bakterier och huskurer som hjälper till att lindra besvären. Låt oss titta på var och en av dessa i detalj.
Mediciner för att förbättra symtomen
Om det är en virusinfektion behöver du inte antibiotika. Men det går att ta dig igenom sjukdomen bättre med hjälp av läkemedel som lindrar smärta och feber.
Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel är de mest förskrivna för detta. Alternativen är följande:
- Ibuprofen
- Diklofenak
- Nimesulid
- Naproxen
Dessutom kan sprayer eller munvatten som innehåller diklonin, fenol, bensokain eller klorhexidin vara indicerat för halsont. Kortikosteroider fyller också en liknande funktion, men skrivs mer sällan ut på grund av de eventuella biverkningar de kan skapa.
Antibiotika för att eliminera bakterier
Var i halsen kan vara ett tecken på bakteriell infektion. I så fall är antibiotika nödvändigt. Några tillgängliga exempel är följande:
- Penicillin: Det är effektivt mot streptokocker. Det administreras vanligtvis som en enda injektion.
- Amoxicillin: Det är ett alternativ till penicillin som du kan få i pillerform i 7 dagar.
- Azitromycin: det är valet för personer som är allergiska mot penicillin. Detta ska du endast ta var 24:e timme, och inte mer än 5 dagar.
Huskurer mot var i halsen som hjälper till att lindra besvären
Det finns några naturliga behandlingar som framför allt kan hjälpa till att lindra symtomen. De är inte botande, utan de fungerar som ett komplement för att bli frisk snabbare. De ska alltid vara godkännas av en läkare.
Följande är de mest rekommenderade:
- Kamomill: det är antiinflammatoriskt och du kan dricka det som te.
- Vitlök: Du kan tugga råa vitlöksklyftor eller lägga till det i dina måltider.
- Luftfuktare: Att hålla luften fuktig kan hjälpa till att lindra halsont.
- Ingefära: en annan huskur mot var i halsen som du bör prova är ingefärsinfusion.
- Saltvatten: Att gurgla med varmt saltvatten lindrar smärta och irritation och rensar bort mikroorganismer som har fastnat i tonsillerna. Gör detta två gånger om dagen.
- Honung: har förmågan att bekämpa vissa bakterier. Du kan helt enkelt bara äta en sked honung eller så tillaga en infusion med honung och citron som du dricker 2 gånger om dagen. Se till att inte hetta upp honungen mer än 40 °C för att bevara de hälsobefrämjande ämnena i den.
- Gurkmeja: Det är också antiinflammatoriskt. Du kan förbereda en smet med gurkmeja och vatten eller mjölk och applicera den i halsen. Du kan också lägga till det i dina måltider.
Läs vidare om kamomill:Enkla, användbara och naturliga huskurer med kamomill
Ett tillstånd som behöver behandling
Det bästa är att gå till din läkare om du märker en vit beläggning och känner smärta i halsen som inte går om. Speciellt om du också har andra symtom, som feber och förstorade lymfkörtlar. Dessutom är det viktigt att inte försöka ta bort var från halsen med fingret, en bomullstuss eller en tandborste. Detta förvärrar både inflammationen och smärtan och kan i vissa fall riskera att det uppstår komplikationer.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Abuelgasim, H., Albury, C., Lee, J. (2021). Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis. BMJ Evidence-Based Medicine, 26(2), 57-64. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32817011/
- Anderson, J., Paterek, E. (2023). Tonsillitis. StatPearls. Consultado el 11 de septiembre de 2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544342/
- Centro para el Control y la Prevencion de Enfermedades CDC. (2024). About Infectious Mononucleosis (Mono). Consultado el 11 de septiembre de 2024. https://www.cdc.gov/epstein-barr/about/mononucleosis.html
- Gupta, G., McDowell, R. (2024). Peritonsillar Abscess. StatPearls. Consultado el 11 de septiembre de 2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519520/
- Harvard Medical School (2024). Sore throat (pharyngitis). Harvard Health Publishing. Consultado el 11 de septiembre de 2024. https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/sore-throat-pharyngitis-a-to-z
- Jain, H., Hohman, M., Sinha, V. (2024). Retropharyngeal Abscess. StatPearls. Consultado el 11 de septiembre de 2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441873/
- Kateragga, J., Nantale, P., Ndukui, J. (2013) Rhizome of zingiber officinale: possible source of alternative remedy for strep throat. Journal of Pharmaceutical and Scientific Innovation, 2(5), 51-54. https://www.researchgate.net/publication/269847110_RHIZOME_OF_ZINGIBER_OFFICINALE_POSSIBLE_SOURCE_OF_ALTERNATIVE_REMEDY_FOR_STREP_THROAT
- National Health Services. (2023). Sore throat. Consultado el 11 de septiembre de 2024. https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/ears-nose-and-throat/sore-throat/