Hur du gör ägg formade som hjärtan

· februari 28, 2016

Vill du göra din frukost eller middag lite mer unik? Missa då inte detta tillfälle att överraska din partner. Det är väldigt roligt och kommer säkerligen få dem att le.

Ägg är en väldigt allsidig resurs som erbjuder många möjligheter i köket. Idag ska vi på vår sida visa dig tre romantiska sätt att bereda dem i form av ett hjärta.

Gör hjärtformade ägg

Vid första anblicken kan det verka svårt, men vi kan försäkra dig att det är lika enkelt som roligt. Så pass roligt att vi är säkra på att du kommer prova det vid fler än ett tillfälle.

Vad behöver jag?

 • 1 hårdkokt ägg
 • 2 gummiband
 • En 20 centimeter lång pinne
 • En 20 x 15 cm stor bit kartong

Instruktioner

Hårdkokt-ägg-form

 • Först kokar du ägget som vanligt.
 • Väl kokt tar du snabbt bort skalet och sedan placerar du det i formen vi visar ovan medan det fortfarande är varmt för att ge det formen av ett hjärta. Hur gör du formen? Ta kartongbiten, vik den på hälften och lägg ägget inuti.
 • Som du kan se på bilden ovan ligger hemligheten i att placera pinnen i mitten av ägget. För att hålla den på plats sätter du gummibanden runt kartongen.
 • Låt ägget svalna i en halvtimme och ta sedan försiktigt bort pinnen. Nu skär du bara ägget på mitten, och som på magiskt maner kommer båda halvorna vara formade som ett hjärta. Använd dem som en del av en rolig frukost.
Ägghjärtan

2. Kul med hjärtformat stekt ägg

Du vet redan hur du gör hjärtformade hårdkokta ägg, men tänk om du kunde lära dig att göra samma sak med stekta ägg? Vi ska visa dig två originella sätt att göra det och du kan välja metoden du gillar bäst – eller prova båda!

Ägg med korv: Smaskigt!

Ägg-och-korvhjärta

 • Så enkelt och roligt. Det första du behöver är att skaffa korvar som är tillräckligt långa och tunna för att forma dem till hjärtan. Vissa väljer även att göra hjärtan med grönsaker, strimlor av paprika eller till och med potatis. Välj vad som passar dig bäst, men för en rolig frukost eller middag är korv alltid bra.
 • Stek korven med en tång eller tandpetare för att hålla dem i formen av ett hjärta. Efter det knäcker du försiktigt ett ägg i mitten av korvformen. Använd en träsked om du behöver. Försök att hitta en stekpanna som lämpar sig för detta pillriga projekt.
 • Sakta men säkert kommer ägget tillagas, och nästa steg är att precis lika försiktigt få över hjärtat till en tallrik utan att ta sönder det. Om du lyckas göra det är jobbet klart. Glöm inte att dekorera hjärtat med lite ketchup för att göra en av Amors pilar!

Den enklaste tekniken: Använd en form

Stekt-hjärtägg

 • Det finns formar som tillverkas exklusivt för att steka ägg i form av hjärtan. De har ett litet handtag som gör det enklare att tillaga ägget. För att göra det tillsätter du bara lite olivolja och knäcker ägget när formen är varm.
 • Ägget steks snabbt utan problem. Sedan behöver du bara lägga det på en tallrik, och så enkelt är det! Denna form låter dig även skära hjärtformer ur bröd. Rosta dem sedan och lägg ägget ovanpå.
 • Riktiga experter på denna typ av matlagning kan faktiskt forma gulan till ett hjärta när ägget fortfarande ligger i pannan. Hur gör man det? Med en sked som används för att knuffa gulan till rätt form.

Kom ihåg att ägg alltid är ett utmärkt val till frukost – de är fulla av protein, vilket är perfekt för att starta dagen. Du behöver inte oroa dig över kolesterolet så länge du håller portionerna balanserade. Redo att göra lite hjärtan till frukost?