Hjälper tång som behandling för endometrios?
Användningen av tillskott av tång (Fucus vesiculosus) har blivit populärt för behandling av endometrios. Enligt dem som förespråkar detta har dess antiöstrogena aktivitet en positiv effekt på symptomen på denna sjukdom.
I synnerhet tror man att det kan främja hormonbalansen, reglera menstruationscykeln och minska smärta. Men än så länge finns det inte tillräckligt med kliniska prövningar för att stödja dessa egenskaper och vi bör använda dessa preparat med försiktighet. Vill du veta mer om det? Här är alla detaljer.
Vad du bör känna till om endometrios
Endometrios är en kronisk gynekologisk sjukdom som kännetecknas av tillväxt av endometrievävnad utanför livmodern. Under normala förhållanden täcker livmoderslemhinnan, eller endometriet, insidan av livmodern och hyser och ger näring till embryot i händelse av graviditet.
Om befruktning inte inträffar stöter kroppen ut livmoderslemhinnan och menstruation uppstår. Men vid endometrios är denna vävnad vanligtvis belägen i äggstockarna, äggledarna, urinblåsan eller tarmarna.
Även om denna vävnad på samma sätt sväller upp, bryts ner och orsakar menstruationsblödningar, ger det upphov till en inflammatorisk process som bland annat manifesterar sig med svår menstruationssmärta, dyspareuni (obehag vid samlag), kraftig blödning, svullnad av buken samt infertilitet.
Bäckensmärtor är vanligtvis orsaken till att man söker läkarvård. Läkaren bekräftar diagnosen med hjälp av kompletterande undersökningar som till exempel ultraljud, magnetisk resonanstomografi och laparoskopi.
Efter det kan behandlingen innehålla följande alternativ:
- Läkemedel, som icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID)
- Hormonella preventivmedel
- Behandling med progestin
- Gonadotropin-frisättande hormon (GnRH) agonister och antagonister
- Aromatashämmare (för att minska östrogennivåerna)
- Laparoskopisk kirurgi
- Fertilitetsbehandling
- Borttagning av äggstockarna
- Livsstilsförändringar, t.ex. bättre kost och träning
Valet av det ena eller det andra behandlingsalternativet beror på varje enskilt fall.
Dessutom finns det de som överväger att använda vissa växtbaserade kosttillskott som hjälpmedel för att minska symptomen och förbättra livskvaliteten. Tångtillskott är bland de mest populära. Men fungerar de verkligen?
Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa den här artikeln: 5 fakta om livmoderfibroider som varje kvinna bör känna till
Egenskaper hos tång för behandling av endometrios
Endometrios är en östrogenberoende sjukdom. I detta avseende verkar behandling med tång vara fördelaktig på grund av dess antiöstrogena egenskaper.
I synnerhet är dessa kosttillskott förknippade med en minskning av smärtan som orsakas av denna sjukdom. De verkar också hjälpa till att reglera menstruationscykeln och minska inflammation.
Bevisen för effektiviteten med dessa är dock fortfarande ganska begränsad.
Forskning som vi kan ta del av via BMC Complementary Medicine and Therapies fann att konsumtion av Fucus vesiculosus främjar lindring av hypermenorré och dysmenorré. Därför är det förknippat med känslan av lättnad vid endometrios.
Men dess rikliga innehåll av fytonäringsämnen är också förknippat med dess positiva effekter på denna sjukdom. Som vi kan läsa om i en studie som delas i den medicinska tidskriften Marine Drugs, är några av dess huvudkomponenter följande:
- Kolhydrater (med en stor andel kostfiber)
- Fleromättade lipider
- Proteiner
- Vitaminer
- Mineraler
En annan teori tyder på att jodintag spelar en roll för dessa effekter. Detta och andra mineraler i tång hjälper till att reglera aktiviteten i sköldkörteln. De främjar därmed balansen av hormoner i blodet.
En kost med lågt innehåll av jod har kopplats till hormonell obalans kopplad till endometrios, myom och andra reproduktiva sjukdomar.
Möjliga risker med behandling av endometrios med tång
Även om tångtillskott är förknippade med fördelaktiga egenskaper mot endometrios och andra sjukdomar, bör man inte ignorera att deras konsumtion medför vissa risker. Enligt en studie publicerad i Nutrition Reviews är några av deras möjliga oönskade effekter följande:
- Överdrivet intag av jod: Även om detta spårämne är fördelaktigt för sköldkörteln, har det motsatt effekt om mängden är för stor. I det här fallet är det förknippat med sjukdomar som struma och sköldkörtelcancer.
- Det höga kaliumintaget kan vara skadligt för personer med njursjukdom.
- På grund av dess vitamin K-innehåll kan det störa effekten av antikoagulerande läkemedel.
- Tång kan innehålla tungmetaller som arsenik, kadmium, kvicksilver och bly.
Hur använder man tång?
I vissa länder, till exempel i Japan, är tång en del av den vanliga kosten som grönsak. På andra håll tar man det dock mer regelbundet som kosttillskott, antingen i pulver- eller tablettform.
Det är viktigt att läsa etiketten och följa tillverkarens rekommenderade dosering. I vilket fall som helst är det bäst att rådfråga din läkare innan du använder denna typ av produkt.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också skulle tycka om att läsa den här: Asymmetriska ansikten: vad är orsaken och hur behandlar man det?
Att ha i åtanke om tång och behandling av endometrios
Även om tång har blivit populärt bland dem som söker kompletterande behandlingar för endometrios, är sanningen att det inte finns tillräckliga bevis för dess säkerhet och effektivitet.
Man tror att dess antiöstrogena egenskaper kan hjälpa, men mer forskning behövs fortfarande. Därför bör detta alternativ inte vara en förstahandsbehandling. Det är bäst att följa en specialists rekommendationer för behandling av detta tillstånd.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Tsamantioti ES, Mahdy H. Endometriosis. [Updated 2022 Feb 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK567777/
- Catarino MD, Silva AMS, Cardoso SM. Phycochemical Constituents and Biological Activities of Fucus spp. Mar Drugs. 2018 Jul 27;16(8):249. doi: 10.3390/md16080249. PMID: 30060505; PMCID: PMC6117670.
- Bilal, M. Y., Dambaeva, S., Brownstein, D., Kwak-Kim, J., Gilman-Sachs, A., & Beaman, K. D. (2020). Iodide Transporters in the Endometrium: A Potential Diagnostic Marker for Women with Recurrent Pregnancy Failures. In Medical Principles and Practice (Vol. 29, Issue 5, pp. 412–421). S. Karger AG. https://doi.org/10.1159/000508309