Ljusare hy av dessa hemmagjorda recept

Ljusare hy av dessa hemmagjorda recept

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Att ha tråkig och livlös hy är en mardröm, oavsett ålder eller säsong. Om du letar efter skönhetstips för att få en ljusare hy, fortsätt då att läsa denna artikel – du kommer att lära dig de bästa lösningarna

Ha vacker och ljusare hy året runt

Många kvinnor vill få ljusare hy som ser vacker ut året runt, som är len som porslin utan rynkor, finnar, åldersmärken eller liknande – utan bevis på åldrande eller att hyn blivit utsatt för solen. För att uppnå detta kan vi dra nytta av fördelarna hos moder natur och bygga vårt eget “kosmetiska räddningspaket” för att få ljusare hy utan mörka fläckar, speciellt de som uppstår på ansiktet.

Hudfläckar kan orsakas av många olika faktorer, men de uppstår främst p.g.a. överexponering av ultravioletta strålar eller fuktbrist, exempelvis då vi ligger på stranden. De kan också uppstå p.g.a. hormonförändringar som uppstår under graviditet eller menstruationscykeln, eller så uppstår de helt enkelt över tid.

ansikte

Hemmagjorda recept för en ljusare hy

  • Citronjuice: Citronjuice är en naturlig och effektiv produkt för att få ljusare hy. Den är känd för sitt höga innehåll av vitamin C, vilket är perfekt för att reglera hudens produktion av melanin. Melanin ser till att huden får sin naturliga färg. Citronsyran som finns i citronjuicen hjälper även till med cellförnyelse. Ta en skiva av denna supermat och gnugga den direkt på ansiktet, eller på någon annan del av kroppen som du vill behandla. Du kan även blötlägga en bomullstuss i citronjuice och applicera på huden. Se till att inte gå ut i solen efter denna behandling. Välj en helg för detta, annars kommer solen se till att ännu fler fläckar uppstår.
  • Lök: Vi kommer här specifikt att prata om lökjuicen, vilket innehåller sulfat och vitamin C. Lökjuicen är en fantastisk produkt som kan främja hälsosammare och ljusare hy hela året runt. Det bör endast användas utvärtes för att minska oönskade rynkor eller aknemärken, men det kan även stimulera hårväxt, desinfektera sår och ta bort mjäll. Kör en rödlök i mixern och doppa en bomullstuss i juicen som produceras. Applicera juicen direkt på dina mörka fläckar eller rynkor. Låt det ligga på i 10 minuter innan du sköljer av med kallt vatten. Notera att om området redan är irriterat så kan du uppleva en brännande känsla – om detta händer, skölj av lökjuicen direkt.

lök

  • Vinäger: Äppelcidervinäger en av de främsta ingredienserna i vår lista på huskurer tack vare dess hälso- och skönhetsfördelar. Anledningen till detta är att det sura pH-värdet hjälper till att minska porernas synlighet, samtidigt som det ger dig ljusare hy. För att använda det, blötlägg en bomullstuss med äppelcidervinäger och applicera detta på dina mörka fläckar. Låt det ligga på i 20 minuter innan du sköljer av med kallt vatten.

Hemmagjorda recept för en ljusare hy

  • Mjölk: Du har antagligen hört att Kleopatra, antika Egyptens drottning, baserade sin rutin på användningen av fermenterad mjölk. Att bada i mjölkens syra hjälper till att ta bort döda hudceller och ger dig renare och ljusare hy. Mjölksyra har även fantastiska egenskaper som kan ge dig en jämnare hudton och kan med regelbunden användning få bort mörka fläckar. Gör din egen ansiktspeeling genom att doppa en bomullstuss i varm mjölk och använda på ansiktet. Låt det ligga på under natten och skölj av på morgonen.

mjölk

  • Yoghurt: Eftersom yoghurten kommer från mjölk är dess egenskaper väldigt likartade, men yoghurt kan även användas för att desinfektera huden, minimera porernas synlighet och förbättra regenerationen av hudceller, samt bibehålla hudens naturliga fukttillstånd, mm. Filmjölk ger även en barriär mot bakterieinfektioner i huden. Använd yoghurt som en mask för att få en ljusare hy. Tvätta först ditt ansikte med mild tvål och vatten. Bred ut ordentligt med naturell yoghurt på din hud genom att använda dina fingrar eller en liten borste. Låt detta ligga på i 20 minuter innan du sköljer av med varmt vatten.
  • Gurka: Gurkskivor över ögonen används ofta i skönhetsterapier eftersom de har ett högt vatteninnehåll som får ögonlocken att slappna av. Men gurka är även rik på vitamin E och eteriska oljor. Detta gör den perfekt för att ge dig en ljusare och vackrare hy. Gurka används även för att göra huden mjukare och motverka rynkor. Allt du behöver göra är att skala en gurka, ta bort fröna och köra detta i en mixer tills du har fått en massa. Applicera massan på huden i 20 minuter innan du sköljer av. Resultaten kommer att vara nästan omedelbara.

gurka


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Skin-lightening cosmetics: Frequent, potentially severe adverse effects. (2011). Prescrire International20(119), 209–215.
  • Vaughn, A. R., Branum, A., & Sivamani, R. K. (2016, August 1). Effects of Turmeric (Curcuma longa) on Skin Health: A Systematic Review of the Clinical Evidence. Phytotherapy Research. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/ptr.5640
  • Vaughn, A. R., & Sivamani, R. K. (2015, July 1). Effects of fermented dairy products on skin: A systematic review. Journal of Alternative and Complementary Medicine. Mary Ann Liebert Inc. https://doi.org/10.1089/acm.2014.0261

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.