Hemlagade hostmediciner mot torrhosta
Vill du lära dig recepten på några hemlagade hostmediciner mot torrhosta?
När vi säger “torrhosta” menar vi hosta utan slem. Det är en reaktion när kroppen upptäcker något främmande i halsen eller i luftvägarna. Hostan uppkommer som en reningsmekanism. För att bli av med torrhosta behöver man alltså hjälpa kroppen att rensa ut området.
För att göra det vill vi ge dig några effektiva hemlagade hostmediciner som inte är aggressiva: lösningen är att fixa ett problem utan att skapa ett annat, och för att göra just det är det bäst med naturliga botemedel.
Om du fortfarande inte vet anledningen till din torrhosta trots att du har träffat en läkare, fundera över om det finns en känslomässig faktor som kanske påverkar dig. Vissa kan uttrycka symptom som till exempel torrhosta i stressiga eller känslomässiga situationer.
Om det gäller dig kan hemlagade hostmediciner vara till hjälp, men prova även andra lösningar som till exempel psykoterapi, meditation eller yoga. Om du misstänker att stress kan vara vad som orsakar ditt fall av torrhosta rekommenderar vi att du tar en klassisk varm mjölk med honung. Förutom att det lenar i halsen hjälper det dig att sova bättre.
Hemlagade hostmediciner mot torrhosta
1. Hostmedicin med ingefära, honung och citron
Dessa tre ingredienser är alla antibakteriella underverk, men honung och ingefära är dessutom fördelaktiga för sin förmåga att lindra smärta.
Ingredienser
- 3 skivor citron (45 g)
- 2 msk honung (2o g)
- 3 bitar ingefära (50 g)
- 5 dl vatten
Gör så här
- Koka upp vattnet tillsammans med citronen och ingefäran.
- Tillsätt honungen.
- Vänta i 15 minuter.
- Sila blandningen i en glasskål.
- Förvara i kylskåpet.
Hostmedicinen håller sig i två månader. Ta 2 till 3 matskedar varje dag tills du känner dig bättre. De som lider av kronisk hosta kan ta medicinen när de vill, utan problem. Ingen av ingredienserna är skadliga för hälsan.
2. Hostmedicin med anis, kamomill och kryddnejlika
Egenskaperna i de här tre ingredienserna är utmärkta mot torrhosta. De är alla bra för att bekämpa bakterier och är också bra som smärtlindrare. De kan även ge lindring från de spasmer som leder till torrhosta.
Ingredienser
- 2 1/2 dl vatten
- 1 påse kamomillte
- 1/2 tsk anis (5 g)
- 2 kryddnejlikor
Gör så här
- Koka först upp vattnet tillsammans med kamomillen.
- Tillsätt sedan kryddnejlikorna och anisen.
- Vänta i sju minuter.
- Sila vätskan.
Liksom med det förra receptet kan du enkelt förvara den här hostmedicinen, och dessutom länge. Och du upplever heller inga problem om du tar medicinen 2 eller 3 gånger om dagen tills torrhostan försvinner.
Eftersom den är gjord på naturliga ingredienser ger den inga bieffekter, såvida du inte har en allergi eller överkänslighet mot någon av ingredienserna.
3. Hostmedicin på cayennepeppar, ingefära och äppelcidervinäger
I tidigare artiklar har vi pratat om äppelciderns förmåga att behandla infektioner. Det är samma sak med cayennepeppar. Kryddiga livsmedel är väldigt effektiva mot infektioner, så här kommer en lite speciell variant av hostmedicin.
Ingredienser
- 1/4 msk cayennepeppar (1,5 g)
- 1 msk honung (10 g)
- 1/4 malen ingefära (1,5 g)
- 2 msk vatten (20 g)
- 1 msk äppelcidervinäger (10 g)
Den sista av våra hemlagade hostmediciner tillreder du genom att bara blanda ihop alla ingredienser och allt du sedan behöver göra är att ta en matsked om dagen. Du kommer snabbt att börja känna dig bättre.
Den smakar inte jättegott, men tänk på den som en hostmedicin som du skulle köpa på apoteket. Även om de smakar dåligt tar du dem för att du vet att de är bra för dig. Bara ge den en chans!
Vi är alla olika. Även om vi upplever samma problem reagerar våra kroppar olika. Därför är det bra om du kan prova olika hemlagade hostmediciner i några dagar för att upptäcka vilken som är bäst för dig, och så får du ut så mycket du kan av de goda egenskaperna.
Prova på en medicin som inte ger några biverkningar!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Estrada Heylin, Gamboa María del Mar, Chaves Carolina, Arias María Laura. Evaluación de la actividad antimicrobiana de la miel de abeja contra Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Salmonella enteritidis, Listeria monocytogenes y Aspergillus niger. Evaluación de su carga microbiológica. ALAN [Internet]. 2005 Jun [citado 2018 Dic 07] ; 55( 2 ): 167-171. Disponible en: http://www.scielo.org.ve/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06222005000200010&lng=es.
- GIACHETTO GUSTAVO. Cuándo y cómo tratar la tos: un problema frecuente. Arch. Pediatr. Urug. [Internet]. 2001 Dic [citado 2018 Dic 07] ; 72( 4 ): 281-285. Disponible en: http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-12492001000400007&lng=es.
- Akoachere, J. T. K., Ndip, R. N., Chenwi, E. B., Ndip, L. M., Njock, T. E., & Anong, D. N. ANTIBACTERIAL EFFECT OF ZINGIBER OFFICINALE AND GARCINIA KOLA ON RESPIRATORY TRACT PATHOGENS Objec. Ajol. [Internet] 2002 [consultado el 7 de diciembre de 2018] Vol. 79 (11), 588–592.