Har du hört talas om smartphonesyndrom?
Nya teknologier har haft stor påverkan på hela världen och revolutionerat hur vi lever. Tekniska apparater har kommit att bli en stor del av vardagen och är viktigt för kommunikation, arbete och många andra aspekter av vår existens. Men det har även gett upphov till nya negativa tillstånd, såsom smartphonesyndrom.
Smartphones, “smarta telefoner”, är en av de mest använda elektroniska enheterna idag, med uppskattningsvis fyra miljarder människor som äger minst en. Och även om dessa apparater kan ge åtkomst till tusentals applikationer för olika syften, har experter under en lång tid varnat för de negativa effekterna, speciellt för de som utvecklar ett beroende.
Konsekvenserna av överdrivet bruk av mobiltelefoner kallas som sagt för “smartphonesyndrom”, och involverar ett antal fysiska och psykologiska åkommor som sänker livskvaliteten för de drabbade.
Många av oss är inte ens medvetna om att vi lider av tillståndet, omedvetna om det faktum att våra hälsoproblem kan kopplas till bruk av mobila enheter.
Så vilka problem associeras då med smartphonesyndromet? Låt oss ta en titt nedan.
Synproblem
Ett av de första områdena på kroppen att påverkas är ögonen. Det händer eftersom ljuset från dessa enheter med tiden försämrar synen. Det som gör saken ännu värre är att smartphones, till skillnad från andra typer av enheter, ofta är nära ögonen, vilket förstärker påverkan från deras ljus.
Om du skulle spendera 72 timmar oavbrutet framför din mobilskärm skulle det förstöra 93% av de ljuskänsliga cellerna i näthinnan. De flesta experter är dessutom överens om att skadan inte går att omvända. Det finns numera filter du kan köpa för din mobilskärm för att blockera de skadliga ljusstrålarna. Även appar eller inbyggda funktioner kan förbättra ljuset som skärmen utsöndrar.
Muskelsmärtor
Att använda en smartphone i flera timmar utan att vila kan orsaka muskelsmärtor i områden såsom rygg och nacke. Att inte veta hur man ska styra upp användningen och att ha mobilen i händerna från tidig morgon till sen kväll orsakar nästan garanterat smärta och spänningar i dessa delar av kroppen.
Sjukgymnaster som har studerat detta beteende avslöjar att ställningen de flesta använder när de använder sina mobiler inte är den bästa. De rekommenderar att man sitter i en stol och använder båda händerna för att använda enheten på bordet.
Att endast använda tummen eller ett finger ökar risken för att utveckla tendinit.
Psykologiska effekter av smartphonesyndrom
När en individ känner att de måste kolla sin smartphone var och varannan timme löper de hög risk att drabbas av allvarliga episoder av vanliga, psykologiska åkommor. Beroendet kan leda till större depression, ångest, stress och andra negativa, känslomässiga tillstånd som påverkar personens liv, både privat, socialt och på jobbet.
En av de största influerande faktorerna är förmågan att se vad andra håller på med, vilket i fall med par och nära vänner kan orsaka oro, ångest eller avundsjuka, bland annat. Å andra sidan måste man komma ihåg att mobiler får många att bli socialt isolerade eftersom de byter ut verkliga förhållanden med virtuella.
Besök denna artikel: 9 tips för att bekämpa depression naturligt
Beroende
Som fortsättning på det vi skrev ovan är det viktigt att framförallt nämna det beroende som mobiler kan orsaka. Många måste faktiskt gå på terapi för att övervinna beroendet från smartphonesyndrom. Ångesten har jämförts med den som upplevs av drogberoende, och vissa har uttryck en känsla av känslomässig tomhet av att inte ha haft sin telefon i händerna på ett tag.
Uppkopplingen mot internet, snabbmeddelanden, applikationer och sociala nätverkssidor toppar det de uppger att de behöver som mest. Situationen är så pass allvarlig att vissa länder har öppnat rehabiliteringscenter för de som inte kan leva utan sina smartphones.
Håller du ditt bruk av mobila enheter till måttliga mängder? Nu när du känner till de negativa effekterna av smartphonesyndrom kanske du kan ta åtgärder för att minska tiden du lägger på telefonen varje dag.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Comunidad de Madrid (2020). Servicio de atención en adicciones tecnológicas. Available at: https://www.comunidad.madrid/servicios/asuntos-sociales/servicio-atencion-adicciones-tecnologicas. Accessed 13/04/2020.
- García Merino, P. (2018). Los smartphones: la droga invisible del siglo XXI. Available at: https://ddd.uab.cat/record/196460. Accessed 13/04/2020.
- Gil, F., Valle, G. D., & Oberst, U. (2015). Nuevas tecnologías – ¿Nuevas patologías? El smartphone y el fear of missing out. Aloma, 2015, Vol. 33, Núm. 2. Available at: https://www.recercat.cat/bitstream/handle/2072/257438/301485-422850-1-SM.pdf?sequence=1. Accessed 13/04/2020.
- Jung, S. I., Lee, N. K., Kang, K. W., Kim, K., & Do, Y. L. (2016). The effect of smartphone usage time on posture and respiratory function. Journal of physical therapy science, 28(1), 186-189. Available at: https://doi.org/10.1589/jpts.28.186. Accessed 13/04/2020.
- Ratnayake, K., Payton, J. L., Lakmal, O. H., & Karunarathne, A. (2018). Blue light excited retinal intercepts cellular signaling. Scientific reports, 8(1), 1-16. Available at: https://www.nature.com/articles/s41598-018-28254-8/. Accessed 13/04/2020.