Har du hört talas om homefulness? Den nya inredningstrenden

Lär dig mer om en inredningstrend som går ut på att skapa ett hem med maximal tillfredsställelse och komfort.
Har du hört talas om homefulness? Den nya inredningstrenden

Senaste uppdateringen: 04 juli, 2023

Det finns inget som att komma hem efter en dag ute för att vila och koppla av. Därför bör varje hem vara ett utrymme för familjemedlemmar att känna sig bekväma, trygga och tillfredsställda. I detta avseende har en ny trend dykt upp som försöker förstärka den känslan av njutning och välbefinnande. Har du hört talas om den nya inredningstrenden homefulness?

När vi inreder våra hem har vi traditionellt tagit hänsyn till många faktorer med avseende på funktionalitet och estetik. Men på senare år har inredningsstilar antagits vars syfte är att främja mentalt och känslomässigt välbefinnande. I denna mening har homefulness ett intressant förslag. Här berättar vi allt om det.

Vad är inredningtrenden homefulness?

Homefulness är en av de dekorativa trender som har blivit allt starkare under 2022 och som säkerligen kommer att fortsätta vara populär under de kommande åren. Den har sin inspiration i mindfulness, vilken går ut på att hitta njutningen av här och nu. Det handlar om att vara fullt medveten om vad som omger oss. Den strävar efter att främja lugn och välbefinnande.

Enligt institutionen St. Hutt Center är homefulness ett ord som betyder “känslan av trygghet, kontroll och självförtroende som kommer med att ha ett ställe att ringa hem på. Det handlar om den glädjen som stöder frasen “hem ljuva hem”; det utrymmet där vi kan vara oss själva, få vara i fred och våra mest värdefulla föremål, samt våra bästa minnen och nära och kära.

För detta ändamål syftar denna trend till att förstärka känslor kring välbefinnande, avkoppling, lugn och trygghet i hemmet. Det handlar om att förvandla hemmet till en oas av lugn och komfort, vilket gör att vi kan befria oss från stress och känna oss helt tillfreds och bekväma.

Tillämpad på inredning strävar den efter att genom de element, färger och former som utgör hemmet, skapa harmoniska utrymmen som genererar en känsla av mysighet och lugn.

Decoración casa
Homefulness går ut på att inreda med naturliga element som inspirerar till avkoppling och lugn.

Fördelarna med inredningstrenden homefulness

Inredningstrenden homefulness är förknippad med flera fördelar. Först och främst är det klart att det är positivt att känna sig bekväm och njuta av ett utrymme. Att ha en miljö där man kan känna sig trygg, avslappnad och bekväm gynnar en god vila, hjälper till att minska stress och främjar avslappning.

Samtidigt, när du har ett hem som är designat för att skapa komfort och att huset fungerar korrekt, är det också mycket lättare att ta hand om din hälsa. Element som gynnar ergonomi, vila och avkoppling kommer att bidra till att bibehålla ett gott fysiskt och mentalt tillstånd.

Faktum är att det är en inredningsstil där detaljer relaterade till temperatur, luftfuktighet, lukter och ljud tas om hand. Därför går det utöver estetiken.

Tips för att tillämpa inredningstrenden homefulness

Homefulness är nära besläktad med andra stilar som också är på modet. Några av faktorerna som hör ihop med det är följande:

  • Varm minimalism.
  • Användning av neutrala men ändå mysiga färger.
  • Användning av naturliga och hållbara material.
  • Närvaro av natur i hemmet.
  • Bra belysning.

Här är några tips för att du ska kunna tillämpa inredningstrenden homefulness i ditt hem och njuta av dess fördelar.

Håll ordning och rent

“En plats för allt och allt på sin plats” är ett av de motton som skulle passa homefulness bäst. Städade, rena och funktionella utrymmen skapar välbefinnande hos dem som bor där. Det finns inget som att komma till en balanserad och harmonisk plats som doftar gott, inte har någon smuts och som låter oss utföra de uppgifter vi vill ha bekvämt.

Tvärtom, när det finns fullpackade, röriga och smutsiga områden upplever människor ofta känslor av överväldigande och kaos. I själva verket kan röran bidra till stress och minska lusten att komma hem.

Använd naturliga material och växter

Naturen är en stor vän för att minska vår stress och skapa varma, avkopplande och estetiska miljöer. En publikation av den vetenskapliga tidskriften Journal of Physiological Anthropology rapporterar att inomhusväxter hjälper till att minska stress, eftersom de gynnar minskningen av kortisol. Dessutom ökar de känslan av välbefinnande.

Växter kan göra varje plats mysigare. På samma sätt sätter blommor färg till utrymmen och skapar en vackrare atmosfär. För att inte tala om att vissa av dem absorberar fukt och renar luften.

Å andra sidan är det också bekvämt att använda naturmaterial, eftersom de tenderar att vara mer hållbara och miljövänliga. Trä, bambu, glas, linne, bomull och fique är några av dessa rekommenderade material. Plast bör du så långt som möjligt undvika.

Köp funktionella och ergonomiska möbler

När du väljer möbler och föremål som ska ingå i möblerna och inredningen i ditt hem är det viktigt att ta hänsyn till dess funktionalitet. Det vill säga, de måste svara på behoven hos medlemmarna i hushållet.

Till exempel, när man skapar ett arbets- eller arbetsområde, bör du välja stolar, skrivbord och soffor för att främja god hållning och ergonomi. På så sätt blir distansarbete och virtuella studier roligare.

Detsamma gäller sängar och andra möbler. Dessa bör göra livet enklare och bekvämare. De tider då folk brukade köpa fina och vackra möbler är förbi, och dessa bjöd inte på mycket komfort.

När det gäller barnrum, välj möbler som gör att barnen vill vara där, men som också är säkra och bekväma.

Använd känslomässigt laddade element för inredningstrenden homefulness

När du inreder ett hem måste du tänka på att elementen måste kopplas ihop på en känslomässig nivå med dem som bor där. Om du vill att ditt hem ska kännas som ett hem måste du ha föremål som du gillar och som du känner som ditt.

Att dekorera med ett familjefoto, en souvenir från en resa eller en present från en älskad är ett bra sätt att känna värmen i hemmet.

Förbättra dina sinnen

Ett sätt att göra ett utrymme mer bekvämt är att ha en atmosfär som gör sinnena glada. I detta avseende är det viktigt att ha en bra doftspridare. Du kan använda eteriska oljor eller en parfym du tycker om.

Det är också en bra idé att ha filtar, kuddar eller element som har behagliga texturer och inbjuder till vila. Det finns inget mysigare än att komma hem en regnig och kall eftermiddag och svepa in sig i en filt för att titta på tv eller ta en tupplur.

Difusor con aceite de tanaceto azul.
Doftpridare är ett bra komplement för att skapa mer harmoniska miljöer.

För inredningstrenden homefullness behövs allas åsikter

Glöm inte att homefulness handlar om att förstärka känslan av välbefinnande och komfort när du kommer hem. Varje utrymme ska kännas som en trevlig och säker plats för alla. Innan du gör några ändringar i inredningen är det bäst att rådgöra med de andra familjemedlemmarna. Brainstorming kan vara en bra idé. Det är också värt att utforska olika alternativ tillsammans.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.