Den estetiska stilen: en stil för mode, heminredning och din digitala profil

Den estetiska stilen: en stil för mode, heminredning och din digitala profil

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 20 april, 2023

Pastellfärger, rutiga skjortor, axellånga frisyrer och ljust och harmoniskt inredda rum. Även om dessa beskrivningar kan tyckas ha lite med varandra att göra, är de alla en del av den estetiska stilen; ett heltäckande mode som omfattar mycket mer än ett sätt att klä sig.

Begreppet estetik är kopplat till skönhet, harmoni och allt som är attraktivt att titta på. I detta breda utbud av möjligheter är det komplext att definiera stilens gränser. Trots det finns det vissa egenskaper som måste finnas.

Upptäck hur man implementerar en trend som kombinerar retro och aktuella element i den personliga outfiten, i rummet och i den allmänna inredningen.

Vad är den estetiska stilen?

Detta är en trend som allmänt anammats av ungdomar och vuxna med anknytning till Gen Z – det vill säga gruppen människor födda mellan 1993 och 2001. Det har blivit populärt genom sociala nätverk, särskilt Pinterest, Instagram och TikTok, sajter där videor, bilder och kläder som identifieras med den estetiska stilen är vanliga.

Men detta mode överskrider ett sätt att klä sig ; den består av en livsstil, som inkluderar tillbehör, dekoration och digitala profiler. Termen “estetisk” förknippas med allt som presenterar en visuell harmoni. Konst, naturlig skönhet och allt som är tilltalande för ögat är ryggraden i detta mode.

Oavsett om resultatet är närmare elegans eller ett mer urbant utseende, kan du implementera den estetiska stilen med många olika typer av plagg och i olika format. Det är ett brett universum som du enkelt kan anpassa efter dina personliga preferenser.

Så brett att det är uppdelat i flera kategorier, några kopplade till gotisk, andra till grunge och ytterligare andra till 1990-talspop.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Vad är cirkulärt mode och varför är det en trend?

Vad är den estetiska stilen?
Den estetiska stilen kan implementeras både i kläder och heminredning.

Var kommer den estetiska stilen ifrån?

Att prata om estetik är att gå in i en historisk filosofisk kategori. En artikel i Sophia, filosofimagasinet vid Salesian Polytechnic University of Ecuador, menar att estetik tar upp det svåra problemet med skönhet och dess förhållande till konstnärliga föremål, naturen och mänskligheten.

Men inom mode har unga människor anammat termen estetik för att hänvisa till en stil som pendlar mellan vintage och pop. På senare år har sökmotorer som Pinterest och TikTok översvämmats av resultat relaterade till ordet.

Dess ursprung kan spåras till vintagemodet på 1980- och 1990-talen, om än i kombination med nuvarande inslag. Detta är anledningen till att det inte anses vara en vintagestil till 100 %.

Många anser att dess första framträdande var på det sociala nätverket Tumblr. Där kunde man se de första människorna som anammat den här stilen genom att de blandade kläderna från dessa decennier med den gotiska trenden och moderna detaljer.

Hur man implementerar den estetiska stilen i klädstilen

Med de element som vi nämner ovan uppstod en trend som kommer till uttryck i olika områden, även om den har sin centrala plats i kläder, hår och smink.

Den estetiska stilen kombinerar rutiga skjortor med stora byxor, tillsammans med sportskor och glänsande accessoarer. Utöver de underkategorier som den har, är följande plagg vanliga.

Topp

För att bära en estetisk stil på överkroppen kan du välja plagg som överdimensionerade sweatshirts, toppar eller crop tops (vid varmt väder). Om du vill orientera din outfit mot grungeestetiken passar rutiga skjortor eller långärmade skjortor väldigt bra med trenden.

Nedtill

Det finns en stor mångfald av plagg som kan appliceras på nedre delen av kroppen. När det gäller byxor är vida jeans eller joggingbyxor vanliga eftersom de är löst sittande plagg. Bikerbyxor är också vanliga, men i det här fallet är de tightare. Som ett alternativ kan man också bära rutiga kjolar.

Skor och accessoarer

Skorna beror på vilka plagg som du väljer i ovan nämnda steg. Inom den estetiska trenden är sneakers som Jordan eller Air Force 1 väldigt populära.

För mer formella alternativ kan du också välja plattformsstövlar. När det gäller tillbehör är huvudpersonerna baguetteväskorna, tillsammans med halsband, bälten och långa strumpor.

Grunge-, indie- och vintagesyles blandas alla med vissa kläder och färger för att uppnå den estetiska stilen.
Den estetiska stilen i klädmodet varierar beroende på subtypen (gothic, grunge, pop etc.).

Frisyr

Håret är en av de centrala aspekterna av denna trend. Den allmänna regeln är att längden inte ska gå över axlarna. Inom det intervallet kan du bära det utsläppt, i flätor, uppsatt eller i en bulle. Precis som i andra detaljer är pastellfärger prioriterade, så att färga några hårtestar med grått eller rosa passar väldigt bra.

Smink och sociala nätverk

Inom makeup visar den estetiska trenden sin mångfald och öppenhet, eftersom den kan anpassas till den önskade subgenren. Du kan välja att tillämpa en naturlig stil eller välja den experimentella. Det som vanligtvis praktiseras av de som ansluter sig till denna rörelse är publiceringen av bilder fulla av emojis.

De lite överdrivna filtren i ansiktet och användningen av redigerare som PicsArt härskar i de estetiska trenderna på Instagram, TikTok och Pinterest. Bakgrunderna är också viktiga att tänka på, och dessa kan upptas av bibliotek i gotisk stil, veckade gardiner eller skrivbord med anteckningsböcker och markörer i pastellfärger.

Olika kategorier av estetiska stilar

Bredden och variationen av denna trend har lett till skapandet av många underkategorier. Så många att en användare av Tumblr, nätverket där rörelsen uppstod, skapade ett helt uppslagsverk för att beskriva dem. Följande är några av de viktigaste:

  • Indie. Detta är fokuserat på det bruna sortimentet; denna substil prioriterar denimtyger och höga midjor.
  • Art Hoe. Det här är bland de mest slitna kläderna i trenden, som prioriterar batiktryck, cykeltights och en allmän estetik kopplad till konst.
  • Space. Som ordet antyder är detta rymdorienterat. Till detta bär man ofta stjärnprydda plagg, med rymd- eller NASA-bakgrund. Du kan välja astronautliknande metallglitter.
  • Minimalism. Detta tillämpas på många estetiska grenar. Inom mode är dess centrala färger neutrala, tillsammans med raka och enkla linjer.
  • Vintage. Mycket av det estetiska sinnet kommer från trenderna på 1980- och 1990-talen. För att fokusera på vintage kan du bära jeanskjolar, turtlenecktoppar eller T-shirts med inskriptioner.
  • Grunge. Att anta en grungestil inom denna trend innebär att man använder de berömda rutiga tröjorna, som kan kombineras med nätstrumpor och liknande mönster. Breda plagg med rödaktiga, vita och svarta färger spelar huvudrollen i den estetiska grungestilen.
  • Coquette. Denna understil kännetecknas av en antik, historisk estetik, med prioritet på rosa och pastellfärger. Blommönster, halsband och hattar finns i överflöd.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 8 modemisstag att undvika när du väljer kläder

Den estetiska stilen i heminredning

Skönhetsbegreppet som kännetecknar denna trend kan också överföras till harmonisk dekoration i hemmet. I allmänhet presenterar rum inredda med den estetiska stilen väl upplysta utrymmen med girlanger och neonskyltar. Det råder ingen brist på naturliga element, såsom trämöbler och växter.

Dessutom sticker införlivandet av detaljer som refererar till vintage ut, som skivspelare eller dekorativa bilder. När det gäller färgerna på väggar, möbler och tyger bör huvudsortimentet vara i mjuka färger och pastellfärger. Till exempel rosa, beige, brun och ljusblå.

En integrerande och anpassningsbar stil

Slutligen är det viktigt att betona att denna trend är mycket anpassningsbar och varierande eftersom den är så allomfattande. Många specialister menar att den kan anpassas inom olika områden, som heminredning, kläder och även den digitala profilen. Det viktiga är att anpassa den personliga stilen till en av dess underkategorier.

Det finns många referenser inom mode, musik och sociala nätverk som framhäver denna stil och som du kan söka inspiration hos. Bland dem finns sångerskorna Olivia Rodrigo och Natalia Lacunza. Dessutom är den allmänna estetiken i serien Euphoria och stilen hos dess huvudpersoner nära kopplad till denna trend.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.