Dotted eyeliner: Makeup-trenden som skapar följare på TikTok

Dotted eyeliner är en av ögonmakeuptrenderna som har fått flest följare i världen. Vad går den ut på? Här är alla detaljer!
Dotted eyeliner: Makeup-trenden som skapar följare på TikTok

Senaste uppdateringen: 24 november, 2022

Vet du vad dotted eyeliner är? Skönhetstrender sprids nu för tiden genom många olika kanaler som når ut till alla på några sekunder. Så är fallet med sociala nätverk, som är plattformar där dessa tips, tricks och trender tenderar att bli virala.

Dotted eyeliner, till exempel, är en stil som har skapat vågor både på landningsbanor och i Instagram- och TikTok-videor. De har delats av många kändisar och blivit en av de nya favoritteknikerna för ögonmakeup. Vad är då denna nya skönhetstrend, och hur deltar du i den?

Vi berättar allt du behöver veta i den här artikeln.

Vad är dotted eyeliner?

För några år  sedan började Geraldine Chaplin, dotter till den älskade skådespelaren Charles Chaplin, applicera en kajalprick under varje öga. Även om det inte spred sig viralt vid den tiden, var det flera modeller, skådespelerskor, influencers och andra modepersonligheter som anammade trenden och spred den vidare.

De mest prestigefyllda modellerna bär denna makeupstil under modeveckans visningar runt om i världen. Som namnet antyder är det ett sätt att applicera eyeliner som en eller flera prickar.

Du kan bara göra en prick eller flera, beroende på vilken stil du vill uppnå. I allmänhet applicerar man prickarna under den nedre fransraden. När det gäller färgerna, finns det inga egentliga regler.

Förutom det klassiska och eviga svarta, finns det de som väljer att göra prickar i färger som matchar färgen på ögonskuggan man bär. Det finns dessutom produkter med metalliska nyansinslag som man kan använda för att ljusa upp området och lysa upp looken.

Hur applicerar man då den här sminkningen? Låt oss ta en titt.

Dot eyeliner
Dotted eyeliner är ett mer vågat sätt att applicera eyeliner. Man kan välja en färg, vitt, eller den klassiska svarta tonen.

Hur man applicerar dotted eyeliner

Som vi nämner ovan är dotted eyeliner en sminkmetod som du använder för att framhäva ögonen och intensifiera din look. I allmänhet är prickarna som appliceras små, och vanligtvis endast en prick precis mitt under ögat.

Men innovationer från professionella makeupartister har inte tagit lång tid att dyka upp, och idag kan vi se trianglar, hjärtan och även andra former som ersätter de ursprungliga prickarna.

Vissa lägger även till fler prickar för att bilda en linje av prickar som löper längs underkanten av ögat. Det bör noteras att denna effekt är för vågade personligheter som vill ha en avvikelse från den klassiska, svarta eyelinern.

Denna sminkdetalj appliceras i slutet av din sminkrutin när du har applicerat puder, rouge, ögonskugga osv. Sedan måste du välja vilken form du vill ha (en prick, hjärta eller triangel till exempel).

Ta alltså din eyeliner – den färg föredrar – och rita formen. Om du väljer en färgad eyeliner, rita först formen med en vit eyeliner och fyll sedan i med den färgade ovanpå. På så sätt sticker färgen ut mer. Slutligen, applicera ögonskugga i samma nyans så att konturen håller sig intakt längre.

Vad ska man göra om det blir fel? Även om detta är en mycket enkel teknik att träna på hemma, kan man misslyckas. I så fall, applicera helt enkelt en droppe sminkborttagningslotion på en bomullstuss och ta försiktigt bort färgen.

Vi tror att du kan vara intresserad av att läsa detta också: Fylliga läppar: Den populära sminktrenden på TikTok

Några tips för att applicera dotted eyeliner

  • Välj en flytande eyeliner av god kvalitet. Detta är både för att förbättra finishen och för att undvika allergiska reaktioner.
  • Innan du applicerar under ögat, applicera lite på handryggen för att undvika att få överflödig produkt direkt på ögonlocket.
  • Till sist, applicera din mascara som vanligt.
dot eyeliner
Nyckeln till en snygg finish när du applicerar dot eyeliner är att använda en eyeliner av god kvalitet.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 5 naturliga huskurer för vackra ögon

Professionell makeup hemma

Vi har nu gått igenom hur du införlivar denna professionella sminkteknik hemma, och som du har sett är det ganska enkelt. Om du tycker att det är svårt att hålla handen stadig eller om du har svårt att rita formen, är ett tips att först träna på att sminka på handen tills du blir mer självsäker.

Nästa steg blir att visa upp dina ögon på ett annorlunda och – det säger sig självt – iögonfallande sätt. Vi hoppas att du ger den här sminktrenden ett försök och hoppas att du blir nöjd med resultatet!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.