Tips för att hantera övergången till klimakteriet

När du åldras så förändras kroppen. Dessa tips kan hjälpa dig att lindra fysiska och psykologiska förändringar under klimakteriet för att göra övergången så bra som möjligt.
Tips för att hantera övergången till klimakteriet

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

“Jag känner mig upprörd, deprimerad och irritabel,” är en av de typiska fraserna kvinnor yttrar när de nått en viss ålder. Därför är det så viktigt att hantera övergången till klimakteriet på ett bra sätt.

Under denna tid uppstår en serie hormonobalanser, och de fysiologiska förändringar är påtagliga. I denna artikel ska vi ta en titt på hur man bäst kan underlätta denna omvandling och hantera förändringarna.

Perimenopaus och klimakteriet

Symptom på klimakteriet

Hormonförändringar hos kvinnor kan orsaka känslomässiga och psykologiska ändringar.

Klimakteriet dyker generellt upp ett år efter kvinnas sista menstruation.

Men innan dess är perimenopaus ett skede där kroppen börjar producera mindre mängder östrogen och progesteron, vilket minskar kvinnans förmåga att bli gravid. Detta sker vanligtvis runt 50 års ålder.

Under denna period börjar förändringarna att dyka upp, vilka ofta består av värmevallningar och nattliga svettningar. De kan även inkludera sömnproblem, fler urinvägsinfektioner, inkontinens och mer fett kring midjan.

Känslor av ensamhet, humörsvängningar, episoder av sorg och ilska är saker som kan visa sig utan förklaring. I vissa fall kan det leda till låg självkänsla.

Dessa är känslomässiga tillstånd som är kopplade till de fysiska förändringarna i kroppen. Vissa kvinnor upplever till och med problem med minnet och koncentrationen.

Om en kvinna är melankolisk, irritabel eller deprimerad så kan dessa känslor förvärras under denna period i livet. Andra kvinnor upplever dock inga svåra symptom under klimakteriet.

Ett hormonellt förhållande med bieffekter

Relationen mellan östrogen, kvinnliga hormoner och syntesen av dopamin, serotonin och oxytocin har sina effekter. Dessa signalsubstanser är involverade i hanteringen av känslor och kopplade till psykiatriska och psykologiska problem.

Detta skapar en tydlig koppling mellan känslor av irritabilitet, försämrad hälsa, sorg, stress och ångest. Denna känsla drabbar 70% av kvinnorna som genomgår klimakteriet och kan vara i 6-24 månader.

Tips för att hantera övergången till klimakteriet

Hantera övergången till klimakteriet

Det är nödvändigt att anamma vissa hälsosamma vanor i detta skede av livet.

Solskyddskräm och daglig hygien

För att tackla effekterna som det minskade östrogenet medför för huden – en av många förändringar som klimakteriet orsakar – finns det flera alternativ. Det är t.ex. nödvändigt att använda en lämplig solskyddskräm i högre utsträckning.

Vidare är det mycket viktigt med daglig hygien såväl som användning av produkter som återställer funktionen hos den kutana hudbarriären. Detta kommer minimera rynkor, torrhet och slapphet.

Åldrande av huden är kopplat till genetik och miljömässiga faktorer. Därför är det rekommenderat att förbättra din kost och undvika att exponera dig för föroreningar, solens strålar och tobak.

På så sätt kommer du kunna hantera övergången till klimakteriet på ett bättre sätt.

Hur förändras kroppen?

Under denna period äger ofta en omdistribution av kroppsfettet rum. Höfterna skiftar och många upplever viktuppgång kring denna region. Andra kan dock istället gå ned i vikt.

En balanserad kost som är rik i frukt, grönsaker, legymer och grönsaker kan tillsammans med daglig motion förebygga ohälsosam viktuppgång.

Ett av problemen som ofta uppstår i detta skede av livet är osteoporos, eller benskörhet. Benen blir ömtåligare, framförallt i handleder, höfter och ryggkotor, vilket ökar risken för frakturer.

Det är därför det är rekommenderat att se till att du får i dig tillräckligt med kalcium och promenerar minst 20 minuter om dagen.

Mer kontroll och mindre salt

Minska på saltet

Genom att dra nytta av regelbundna undersökningar och en hälsosam livsstil kan du förebygga de negativa förändringarna som äger rum under klimakteriet.

Förebyggande under perimenopaus är mycket viktigt, för annars kan risken för kardiovaskulära faktorer ökas och resultera i högt blodtryck. Kolesterolnivåerna kan även höjas och diabetes dyka upp.

Risken för hjärtattacker är större, och så även för cerebrovaskulära problem. Det är rekommenderat att minska konsumtionen av bordssalt, alkohol, friterad mat, snacks och snabbmat.

Det är dock viktigt att dricka tillräckligt med vatten samtidigt som du slutar med eventuell rökning och går på regelbundna undersökningar för att kolla stress, kolesterol och blodsocker.

Få lite hjälp

Dessa fysiska förändringar är ofta kopplade till känslor. Låg självkänsla, ökad trötthet, en önskan att gråta och humörsvängningar är vanliga under denna period. Din sexlust kan också minska.

Kan du inte hantera problemen själv ska du tala med en specialist. En gynekolog kan hjälpa dig att hantera övergången till klimakteriet och behandla anomalier.

Att tala med en psykolog kan vara hjälpsamt under alla livets skeden för att komma förbi emotionella blockeringar eller ångest samt depression.

Acceptera förändringarna

Glad kvinna i klimakteriet

Tackla detta nya skede i livet med glädje och entusiasm.

Avslutningsvis är det viktigt att acceptera förändringarna som klimakteriet kommer med – de är trots allt naturliga och en del av livet.

Dra nytta av dem för att börja leva mer hälsosamt. Måttlig daglig träning, en varierad kost med mycket baljväxter, frukt och grönsaker, och färre dåliga vanor kommer hjälpa dig att leva bättre.

Omge dig själv med positiva människor, spendera tid med dem du älskar och socialisera. Det är det bästa sättet att ha en positiv attityd mot livet och bygga din självkänsla samt självsäkerhet.

Om du kan förstå att klimakteriet är ett hälsosamt skede av livet och acceptera förändringarna som äger rum, då kan du fortsätta att njuta av livet till fullo.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.