Gul avföring: vilka är orsakerna?

Gul avföring: vilka är orsakerna?
Mariel Mendoza

Skriven och verifierad av läkare Mariel Mendoza.

Senaste uppdateringen: 13 april, 2023

Gul avföring hos vuxna orsakar ofta stor oro. Det finns många olika orsaker och i allmänhet sammanfaller det med förändringar i tarmpassagen eller tarmabsorption.

Även om fett utgör en del av sammansättningen av mänsklig avföring, bör det inte förekomma i mängder som kan färga det gult. Närvaron av mycket fett i avföringen ger, förutom denna karakteristiska färg, också en dålig lukt, mjukare avföring samt ett skum.

Orsakerna varierar och kan bero på alltifrån kost och episoder av stress till sjukdomar och tillstånd som påverkar tarmens funktion, såsom celiaki. Leversjukdomar kan också orsaka detta symtom.

Orsaker till gul avföring

Låt oss titta närmare på de vanligaste orsakerna till varför man kan få gul avföring. Kom ihåg att det är bäst att konsultera sjukvården för att ta reda på ursprunget till förändringen om det inte går om relativt snabbt.

1. Överdriven konsumtion av fetter

Enligt studier är utsöndringen av fett i normal avföring mindre än 6 gram per dag och förblir konstant även med ett intag av 100 till 125 gram fett per dag.

En kost med en högt innehåll av fetter, mer än 125 gram, kan orsaka gul avföring, eftersom den höga koncentrationen av lipider förhindrar korrekt matsmältning. Denna typ av kost kan även minska absorptionen av näringsämnen och påskynda tarmpassagen.

Den mer flytande konsistensen beror på den hastighet med vilken den passerar genom tarmarna. Vid mikroskopisk utvärdering kan man observera fettdroppar som samlats i avföringen. Detta tillstånd är känt som steatorré.

2. Stress

Stress verkar direkt på tarmens mastceller och orsakar inflammation i tarmen och aktivering av immunförsvaret. Detta främjar i sin tur ett inflammatoriskt tillstånd i tarmslemhinnan.

Inledningsvis kan det skapa en mjukare avföringskonsistens. Med tiden hämmas upptaget av fetter och avföringen kan gulna.

En stressad man.
Stress och nervositet påskyndar peristaltiken. Det är därför man kan uppleva tarmsymtom vid episoder av ångest.

3. Användning av läkemedel

Vissa läkemedel kan orsaka gul avföring eftersom de verkar genom att minska fettupptaget på tarmnivå. Ett av dessa är läkemedlet Orlistat, som läkare kan ordinera vid fetmabehandlingar.

Likaså kan vissa antidiarréläkemedel, såsom vismutsubsalicylat, orsaka klar eller gråaktig avföring.

4. Celiaki kan ge gul avföring

Celiaki är en tillstånd orsakat av allvarlig glutenintolerans som orsakar tarminflammation och malabsorption. Detta inträffar vid konsumtion av livsmedel som innehåller detta protein.

Dessa livsmedel inkluderar vete, råg och korn. Malabsorptionen i tarmen som orsakas av inflammation förhindrar kroppens absorption av näringsämnen och gynnar uppkomsten av diarré.

Forskning visar att avföring vid celiaki kan vara vattnig eller mjuk, ljusbrun till färgen, eller oljig och skummande, med en karakteristisk obehaglig, härsken lukt.

5. Irritabel tarm (IBS)

Vid IBS beror diarré med gul avföring på omväxlande episoder av förstoppning med diarré på grund av accelererad tarmtransit och ökad inflammatorisk aktivitet. Det är ett kroniskt tillstånd som är relaterat till episoder av stress och dess symtom inkluderar buksmärtor, uppblåsthet och gaser.

6. Tarminfektioner

I dessa fall är gul avföring resultatet av inflammation i tarmväggarna som förhindrar upptaget av fett. Tarminfektioner kan bero på bakterier, virus eller parasiter. Detta fenomen är dock särskilt förknippat med Escherichia coli och Giardia lamblia.

Enterit på grund av Escherichia coli

Detta är en relativt frekvent enterit som orsakar inflammation i tunntarmen och beror på bakterien Escherichia coli. Den är naturligt förekommande i väggarna i människans tarmar. Vissa stammar kan dock orsaka matförgiftning.

En typ kommer med konsumtion av förorenad mat som inte blivit ordentligt rengjord och tillagad. Det visar sig vanligtvis som turistdiarré.

Symtomen är följande:

  • Diarré med gul avföring, ibland med slem och blod
  • Utspänd mage
  • Aptitlöshet
  • Diffus buksmärta
  • Mycket gaser
  • Feber

Giardiasis

Giardiasis är inflammation i tunntarmen som orsakas av invasionen av Giardia lamblia. Liksom enterit orsakad av Escherichia coli, orsakas den av konsumtion av mat eller vatten som är förorenat med parasiten.

Tillståndet visar sig med gul avföring, explosiv och mycket vattnig, illaluktande diarré, tarmkramper, illamående, aptitlöshet och viktminskning.

7. Sjukdomar i lever eller gallblåsa

Leversjukdomar, såsom hepatit eller cirros, minskar mängden galla som kommer in i tarmen. Det händer också vid närvaron av gallsten i gallblåsan eller kolecystit.

Galla är ett ämne som produceras i gallblåsan och släpps ut i tarmen för att underlätta matsmältningen av fetter genom att emulgera dem, enligt studier. Detta är nyckeln till den karakteristiska färgen på normal avföring.

Minskad galla i tarmen orsakar underskott i matsmältningen av fetter, vilket orsakar gul, vitaktig eller blek avföring. Andra symtom inkluderar buksmärtor, uppblåsthet, gulfärgning av huden och mörkare urin.

8. Problem i bukspottkörteln

Här ska vi titta närmare på följande scenarier:

  • Kronisk pankreatit
  • Cystisk fibros
  • Bukspottskörtelcancer
  • Blockering av kanalen till bukspottkörteln

Bukspottkörteln är ansvarig för att syntetisera bukspottkörtelvätska som innehåller enzymer, såsom pankreatiskt lipas, som frisätts i tunntarmen och som hjälper till att smälta maten. Frånvaron av denna vätska kan orsaka gul avföring.

Andra symtom på dysfunktion i bukspottkörteln är smärta i mitten av buken som sträcker sig i ett band mot ryggen, viktminskning och förändrad sockermetabolism. Därutöver kan man också uppleva färgförändringar i huden och på slemhinnor.

Vid kronisk pankreatit är steatorré den näst vanligaste manifestationen efter smärta, enligt forskning. Den kännetecknas av diarré, och glänsande, degig och mycket klumpig avföring.

Cancer i bukspottkörteln.
Bukspottkörtelcancer är en svår patologi att diagnostisera, eftersom symtomen uppträder först när tillståndet är långt framskridet.

Gul avföring hos barn

Hos barn är gula, bruna och gröna toner vanliga i avföring. Trots vad många tror är detta ingen anledning till oro.

Hos nyfödda barn är förekomsten av halvfast avföring av senapsgul färg frekvent under de första dagarna av livet. I allmänhet uppträder de vid utvisningen av grönt mekonium, vilket är den nyföddas första avföring.

Studier (på spanska) visar att intag av hypoallergen barnvälling kan göra avföringen en gröngul färg. Denna är vanligtvis lite mer flytande än den som nämns ovan. När barnet börjar äta annan mat kommer avföringen att förändras i konsistens och färg.

När ska du träffa en läkare om du har gul avföring?

Gul avföring är långt ifrån den normala färgen på avföring. Därför pekar detta symtom på en förändring i tarmens fysiologi.

Det bästa är alltid att kontakta sjukvården, speciellt om ditt tillstånd inte blir bättre efter två dagar. Om du upplever andra symtom samtidigt, såsom feber, kolik, viktminskning, utspänd buk eller slem och blod i avföringen, kräver detta omedelbar uppmärksamhet.

Kosten är nyckeln

För att förhindra att få gul avföring bör du minska intaget av fetter och processade livsmedel. Dessutom bör du dricka mycket vatten och konsumera lättsmälta produkter, såsom frukt, kokt vitt ris, fisk och vitt kött.

Du bör notera att morötter, sötpotatis och gurkmeja också orsakar gul avföring.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.