Så gör du egen hemgjord VapoRub

Så gör du egen hemgjord VapoRub

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

VapoRub är känt över hela världen för sin förmåga att avsvälla igensatta luftvägar, hjälpa dig att andas lättare och lindra förkylning och influensa. Dina näsgångar öppnas upp med en enkel bröstmassage och lite av denna medicin, varpå din förkylning lindras. Vill du göra egen hemgjord VapoRub? Ta reda på hur i följande artikel.

Egenskaper hos VapoRub

De viktigaste aktiva ingredienserna i denna kur är följande: mentol, kamfer och eukalyptusolja. Dess avsvällande verkan går ut på att lindra förkylningsreceptorerna i näsan, vilket leder till en mycket fräsch känsla i luftvägarna samtidigt som passagen av luft underlättas.

Vidare bekämpar den torrhosta och lindrar snabbt förkylning och influensa. Appliceringen görs utvärtes med en massage eller djup inandning av produkten, vilket minskar obehag på fem minuter.

Den VapoRub som säljs på apotek är dock inte avsedd för personer med kroniska lungsjukdomar, emfysem, astma, krampaktig hosta eller återkommande obstruktiv bronkit. Den bör inte heller användas av gravida eller barn under sex år.

Vad mer kan du använda VapoRub för?

Förutom att ha bra egenskaper för att lindra förkylningar, nästäppa och influensa kan VapoRub användas till följande:

Fötter

När du kommer hem efter en lång dag på jobbet kan du lägga ett ordentligt lager av denna salva på fötterna och placera dina ben i högt läge på till exempel en kudde. Du kan också använda den innan sänggåendet, och sedan ta på dig strumpor och låta den verka hela natten.

Ta ett fotbad

Huvudvärk

Denna mentol- och eukalyptusbaserade medicin är även bra mot migrän. Applicera helt enkelt lite på tinningarna eller pannan i cirkulära massagerörelser. Spänningarna och smärtan lindras inom några minuter.

Bli av med finnar, pormaskar och akne

Det är inte “vetenskapligt bevisat”, men det finns många som använder den för att få ett vackrare ansikte. Lägg en liten mängd på de drabbade områdena innan sänggåendet och lämna det på över natten.

Lindra ömma muskler

När du har tränat eller utövat en sport gör dina muskler säkert ont nästa dag. Ett bra sätt att lindra detta problem är att massera med hemgjord VapoRub. Det bidrar också till att öka blodcirkulationen.

Minska hudirritation

Det är populärt att använda denna kräm för att behandla rosacea eller röda fläckar. Applicera den på som en mask på kvällen innan sänggåendet eller på morgonen för att gå ut med ett bra skydd mot sol och vind.

Recept på hemgjord VapoRub

Dessa enkla recept med ingredienser som du kan hitta i många butiker hjälper dig att göra en naturlig hemgjord VapoRub, med samma effekter!

Recept 1

Ingredienser

 • 1 dl kokosolja (det kan även vara mandel- eller olivolja)
 • 20 droppar eterisk eukalyptusolja
 • 10 droppar eterisk rosmarinolja
 • 20 droppar eterisk myntaolja
 • 200 gram kakaosmör

Gör så här

Lägg kakaosmöret i vattenbad på låg värme. När det smält stänger du av värmen och tillsätter kokosolja (eller någon av de andra två oljorna). Rör om hela tiden så att det blandas väl. Slutligen tillsätter du de eteriska oljorna under fortsatt omrörning. När du har en välblandad mix häller du den i en glasburk med en hermetisk förslutning.

Förvara den på en mörk plats och vänta tills blandningen har stelnat. Den står sig i denna behållare i ett år. Använd den så ofta du vill.

Recept 2

Ingredienser

 • 1 dl olivolja
 • 2 1/2 dl kokosolja
 • 1 1/2 dl bivax (riven)
 • 35 droppar eterisk eukalyptusolja
 • 30 droppar eterisk myntaolja
 • 15 droppar eterisk rosmarinolja
 • 15 droppar eterisk lavendelolja
 • 10 droppar eterisk kamferolja

Gör så här

Smält vaxet i ett vattenbad. Tillsätt övriga ingredienser under omrörning. När du har en välblandad mix häller du den i en glasbehållare och förvarar den vid rumstemperatur så att den svalnar och stelnar. Denna kur rekommenderas inte till barn under två år.

Recept 3

Mamma med barn

Detta recept är lämpligt för bebisar, till skillnad från de andra två. Hemgjord VapoRub är ett bra alternativ för att lindra förkylningssymtom hos små barn eftersom du på så vis inte inför gifter eller kemikalier vid ung ålder.

Ingredienser

 • ½ dl kokosolja
 • 12 droppar eterisk eukalyptusolja

Gör så här

Hetta upp kokosoljan och tillsätt eukalyptusoljan. Blanda väl och ställ in blandningen i kylen. Den kommer att vara kyld och ha stelnat efter en timme. Om du inte får tag på eukalyptusolja kan du använda lavendel eller kamomill (för barn under två månader).


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.