Glutenintolerans - celiaki hos barn och tonåringar

Hur celiaki manifesteras hos barn och tonåringar varierar beroende på deras ålder. Det kan leda till kräkningar, förstoppning och kan till och med hämma deras tillväxt.
Glutenintolerans - celiaki hos barn och tonåringar

Senaste uppdateringen: 05 juli, 2020

Celiaki är samma sak som glutenintolerans, och det drabbar ofta barn och även tonåringar. Det är en av de vanligaste matsmältningsstörningarna. Uppskattningar indikerar att en stor del av världens befolkning är drabbad, men hos många går sjukdomen odiagnostiserad.

“Gluten” är en term som används för att hänvisa till en uppsättning proteiner som finns i många sädesslag, särskilt vete.

Förekomsten av celiaki hos barn och ungdomar är högre än hos vuxna. Nästan 1 av 70 barn är glutenintoleranta. Det är en patologi med en stor genetisk komponent, så bärare av vissa gener löper högre risk för det.

Idag är spannmål en stor del av vår kost och vi har en rätt stor mängd gluten i den mat vi äter. I dagens artikel förklarar vi allt du borde känna till om celiaki, särskilt när det drabbar barn och tonåringar.

Exakt vad är celiaki?

En person med magbesvär.

Celiaki är en patologi där en autoimmun reaktion mot gluten uppstår. Immunsystemet reagerar alltså på denna uppsättning proteiner och producerar sedan en serie förändringar i matsmältningssystemet.

Flera studier avslöjar att det finns en betydande genetisk komponent för celiaki. Det betyder att människor med särskilda gener löper högre risk för att utveckla glutenintolerans. Men de utvecklar inte alltid några symptom. Vissa sjukdomar ökar också risken för att en person ska utveckla celiaki. Bland dessa sjukdomar finner vi diabetes mellitus och Downs syndrom.

Vad händer när man är glutenintolerant?

Personer med celiaki upplever en immunreaktion i matsmältningssystemet när de äter gluten. När en glutenintolerant person äter gluten leder en immunreaktion till inflammation i tarmslemhinnan. Tarmslemhinnan är en barriär som låter oss absorbera nödvändiga näringsämnen så att vi kan hålla oss friska. Tarmen kan dock inte absorbera alla näringsämnen när den här slemhinnan är inflammerad. Det är därför celiaki producerar malabsorptionssyndrom.

De som lider av celiaki kan dock förhindra symtom eller komplikationer, om de följer en strikt glutenfri kost. Om en läkare upptäcker celiaki i tid och man undviker konsumtion av gluten, kommer tarmslemhinnan gradvis att kunna förnyas.

Du kanske också är intresserad av: Den bästa kosten för personer med celiaki

Celiaki hos barn och ungdomar

Glutenintolerant kvinna tittar ledset på en hög vetebröd.

Celiaki kan uppstå när som helst i livet. Symtomen varierar emellertid med ålder. Som vi nämnde ovan är skadan på tarmslemhinnan reversibel om man upptäcker sjukdomen tidigt. När det handlar om barn och tonåringar är det därför viktigt att vara medveten om symtomen. Det kan var till hjälp att införa en korrekt kostplan för att försöka undvika framtida komplikationer.

Små barn med celiaki har ofta diarré och konstant flatulens. De tenderar också att växa väldigt lite, särskilt från den tidpunkt de börjar äta fast mat som innehåller gluten.

Äldre barn och tonåringar uppvisar vanligtvis symtom som buksmärta, kräkningar och förstoppning. Det här är barn som ofta är korta för sin ålder. De kan också lida av hudutslag och anemi. Allt detta händer eftersom kroppen inte tar upp alla de näringsämnen den behöver för att utvecklas ordentligt.

Hur diagnostiserar man celiaki hos barn?

Det är ofta som barn och tonåringar inte har några symtom, eller så går symtomen förbi obemärkta. Vi vet emellertid att genetik är en avgörande faktor för celiaki. Så om du eller din partner har celiaki bör du rådfråga en läkare som kan undersöka ditt barn.

Det finns flera olika test för att upptäcka celiaki. Först ger man vanligtvis ett blodprov där de tittar efter antikroppar för denna patologi. Om resultatet är positivt, kommer läkaren i vissa fall att utföra en liten tarmbiopsi. Detta består av att föra in en liten sond genom munnen ner till tarmen. Väl där, tar de ett prov och analyserar det sedan i ett labb.

Det finns många sätt att diagnostisera ett barn som har denna sjukdom, och testerna är inte smärtsamma. En snabb diagnos kan också förbättra ett barns hälsa avsevärt.

Slutnot

Celiaki hos barn och tonåringar manifesteras olika beroende på deras ålder. Så om du tror att ditt barn kan ha det, kontakta en läkare. På så sätt kan de göra alla tester och sedan ge dig råd om hälsosammare kostalternativ.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.