Är ditt giftermål över? Hur man vet säkert

Att avsluta ett giftermål är alltid ett svårt beslut. Detta är en punkt inget par vill ställas inför, och därför kan det vara svårt att vara säker. Det finns dock vissa tecken du inte bör förbise när du tar beslutet att avsluta ditt förhållande.
Är ditt giftermål över? Hur man vet säkert

Senaste uppdateringen: 23 november, 2019

Det är svårt och nedslående att inse att ens giftermål är över och att det inte finns någon lösning på era problem. Man överväger trots allt att avsluta vad som en gång var källan till drömmar och lycka.

Ni trodde att det skulle vara för evigt.

Det finns många sätt att rädda ett giftermål, men det finns fall där det helt enkelt är bäst att acceptera verkligheten: ni är inte rätt för varandra. Det må vara svårt, men det är dags att gå skilda vägar.

Runt 50% av alla par som gifter sig för första gången skiljer sig enligt statistik. Anledningarna går från ekonomiska problem till meningsskiljaktigheter. Men alla leder till samma sak: skilsmässa.

Hur man vet att giftermålet oundvikligen är över

Personer vars giftermål är över

Det finns toppar och dalar i varje giftermål. Idén att separera uppstår givetvis bara när det finns konflikter. Men när vissa andra saker förbättras så verkar dessa tankar felaktiga.

Därför verkar det ibland svårt att urskilja huruvida ett problem är allvarligt eller om det har en lösning.

Innerst inne vill ingen vara den som avslutar ett förhållande. Man vill inte ha ansvaret för något så smärtsamt. Detta beslut har många konsekvenser, med start med delningen av bohaget man byggt tillsammans.

Det involverar även att besluta hur man ska spendera tid med eventuella barn, såväl som att försäkra att de är friska, säkra och lyckliga.

Det finns dåliga perioder i varje relation, och det är helt normalt. Men när de är konstanta så kan idén om skilsmässa börja ta form.

Om detta låter bekant så rekommenderar giftermålsterapeuten Shellie Warren några åtgärder:

  • Gå i parterapi.
  • Tala med din partner om behoven och oron du har angående relationen.
  • Spendera mer tid tillsammans.
  • Erkänn dina egna misstag och försök att korrigera dem.
  • Förstå att din partner kan ha fel.

Men det finns tider när signalerna är tydliga. De visar att det inte finns någon anledning att förbli tillsammans.

Du kanske är intresserad av: Min partner vill inte hjälpa till i hemmet

Situationer man inte kan komma över

Acceptera aldrig övergrepp

1. Ett giftermål är över om misshandel är närvarande

Vare sig den är fysisk eller verbal så ska du inte acceptera misshandel. Du kanske inte insett det, men detta beteende försvinner inte när det väl börjat.

Om det finns någon form av övergrepp i relationen så måste du lämna det för din hälsas och säkerhets skull.

2. Giftiga relationer

Ett skadligt eller giftigt förhållande är svårt att känna igen eftersom skadan kan vara väldigt subtil.

Om du måste utstå förakt, verbal misshandel, brist på empati, konstant kritik och likgiltighet från din partner är du troligen i en giftig relation.

3. Brist på ärlighet är ett tecken på att giftermålet är över

Tillit är grunden för en bra relation. När man öppnar dörren för otrohet så försvinner tilliten ut genom fönstret. Det är även ett tecken på brist på intresse av att bygga ett friskt förhållande.

Ja, det går att förlåta och komma över det, så länge det inte inträffar igen. Men om upplevelsen omgavs av lögner så bör du noga överväga huruvida du verkligen kan lita på din partner igen.

4. Beroenden

Även med kärlek och empati kan beroenden förr eller senare skada relationen. Detta eftersom beroenden ofta är starkare än något annat.

Konsekvenserna är oanade, så sök hjälp om ni är drabbade.

Mindre uppenbara tecken på att ens giftermål är över

Det finns andra omständigheter där vägen framåt inte är särskilt tydlig. I dessa fall kan man känna att en skilsmässa lurar runt hörnet, men att dina tvivel inte låter dig runda det.

Om så är fallet kommer här några tecken på att din relation kanske bör avslutas.

5. Respektlöshet

Acceptera inte respektlöshet

Ömsesidig effekt är en fundamental bas för varje relation. Du kan inte skapa något långvarigt utan den.

När man förlorar respekt för varandra så blir relationen väldigt komplicerad. Om man har förakt för den andra och känner att personen är lägre stående, då kommer dessa känslor aldrig förändras.

John Gottman, en av de mest välrenommerade psykologerna, anser att förakt är en av apokalypsen fyra ryttare när det kommer till förhållanden.

6. Du längtar efter ditt forna singelliv

Om du konstant tänker att du skulle ha det bättre ensam eller föreställer dig med en annan person i framtiden, då är det ett tecken på att situationen inte är tillfredsställande.

Om detta är något som du konstant tänker ska kanske det är dags att avsluta giftermålet.

7. Konstanta gräl

Skillnader är normala i relationer; det är trots allt svårt att leva tillsammans.

Men när det finns kärlek finns det även tolerans. Om varje konversation ni har slutar med bråk så är toleransen borta. Man kan till och med känna behovet att släppa på inre ilska mot varandra.

8. Konstant kritik

Grälande par

Beroende på vem du frågar kan konstruktiv kritik vara positivt. Men när den är destruktiv blir den till en ond cirkel som ofta slutar i skilsmässa.

Om du inte ser något bra i din partner eller vice versa, är det för att kritik har tagit över relationen.

Konstruktiv kritik kan vara värdefull så länge man även ser det positiva. Men när kritiken är negativ kommer den trasa sönder relationen.

9. Konstant skuldbeläggande

Skuld ska delas i relationen, men när din partner beskyller dig för allt så är personen troligen förbittrad och arg på dig. Detta är en form av förakt som du bör diskutera med en parterapeut.

Kanske går det att fixa, men om det kvarstår så är det dags att avsluta relationen.

10. Brist på fysisk kontakt kan signalera att giftermålet är över

Sexuellt umgänge och fysisk närhet är en viktig del av en relation. Den är faktiskt inte komplett utan dem.

Om det utöver ovan nämnda symptom inte finns några tecken på tillgivenhet, som kyssar och kramar, kan det betyda att intresset är borta.

Det är dock viktigt att betona att det inte handlar om att “utnyttja” någon annan för sexuella ändamål. Man måste vilja ha sex med sin partner och vederbörande måste vilja ha sex med dig.

Ge inte upp för tidigt

Se till att utforska alla möjliga vägar om du fortfarande vill rädda relationen.

Kom dock ihåg att det finns vissa saker du aldrig ska tolerera. Parterapi är alltid ett bra alternativ för att komma på rätt väg.

Om saker och ting inte blir bättre över tid så kan det dock vara dags att acceptera att ert giftermål är över.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.