Gå ner i vikt med promenader: Gör det på rätt sätt!
På vår sida pratar vi ofta om de stora fördelarna med att ta en promenad. Det förbättrar humöret, lindrar spänningar, minskar hypertoni… Få övningar är så fördelaktiga för kroppen som att ta en daglig promenad. Men kan man verkligen gå ner i vikt med promenader? Det kan vara så att du utför denna träning varje dag utan att du tänker på det.
Gå ner i vikt med promenader: Fungerar det verkligen?
Som du säkert vet kräver all typ av träning att man är konsekvent så att metabolismen kan aktiveras och hjälpa kroppen att bränna mer fett.
- Att gå är fantastiskt om du vill bränna de kalorier du konsumerar.
- Att gå varje dag ökar muskelmassan och minskar fettreserverna. Mer muskler och mindre fett leder till bättre hälsa.
- Att regelbundet ta promenader ökar metabolismen och hjälper till att bränna fett, men kom även ihåg att dessa resultat kräver att du har en bra kost och inte äter för mycket fett, vitt mjöl, bearbetad mat, sötsaker eller läsk… Det handlar om att vänja sig vid sunda livsvanor.
Vad bör jag tänka på om jag vill gå ner i vikt med promenader?
1. Hur länge bör jag gå?
För att se resultat direkt är det bäst att ta en promenad i en halvtimme två gånger per dag under de två första månaderna, en på morgonen och en på eftermiddagen.
Om du gör det två gånger per dag snabbar du upp metabolismen, bränner mer fett och bygger muskler. Om du bara vill förbättra din hälsa och ditt humör räcker det att gå en halvtimme per dag, men om du vill gå ner i vikt mer effektivt behöver du komma ut två gånger om dagen, helst när solen inte är så stark.
2. Hur snabbt bör jag gå?
En normal takt är ca 7 km/h, vilket är ca 1 km var 10:e till 15:e minut. Om du klarar av den rytmen bränner du fett mer effektivt. Anledningen är att hjärtat då arbetar 60% till 70% mer och kroppen bränner då överskottsfett, d.v.s. det fett vi egentligen inte behöver.
3. Tänk på hur du går
Det är viktigt att du tänker på vissa saker när du går:
- Ta inte långa steg för att nå 1 km på 10 minuter. Försök istället att gå snabbare.
- Tänk även på dina fötter och hur dina hälar når marken.
- Slappna av med axlarna, gå inte spänd.
- Sväng inte med huvudet när du går, för då får du bara ont i huvudet. Gå i en neutral position genom att fokusera dina ögon ca 6 meter framför dig.
- Sväng inte för mycket med höfterna så att du överbelastar dig och får ont. Se till att rörelsen är mjuk och naturlig. Du bör inte känna obehag.
- Och vad gör vi med armarna? Många vet inte hur de ska göra med armarna när de går. Håll dem flexade i en 90-graders vinkel på ett naturligt sätt.
- Knyt inte händerna, för det försämrar bara blodcirkulationen. Håll dem avslappnade.
4. Välj en bra plats att gå på
Försök att inte välja en plats täckt med stenar. Du kan trampa snett och skada dig eller få en stukning. Det är bättre att gå på en plan yta eller i exempelvis en park.
Det är även viktigt att du väljer bra skodon som skyddar fötterna och att du klär dig bekvämt.
Slutligen, om du tycker om att lyssna på musik kan du självklart göra det, men var uppmärksam på din omgivning så att du inte skadar dig själv eller andra.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
-
Thorogood, A., Mottillo, S., Shimony, A., Filion, K. B., Joseph, L., Genest, J., … Eisenberg, M. J. (2011). Isolated aerobic exercise and weight loss: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. American Journal of Medicine. https://doi.org/10.1016/j.amjmed.2011.02.037
-
Kleist, B., Wahrburg, U., Stehle, P., Schomaker, R., Greiwing, A., Stoffel-Wagner, B., & Egert, S. (2017). Moderate Walking Enhances the Effects of an Energy-Restricted Diet on Fat Mass Loss and Serum Insulin in Overweight and Obese Adults in a 12-Week Randomized Controlled Trial. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.3945/jn.117.251744
-
Ryan, A. S., Nicklas, B. J., Berman, D. M., & Dennis, K. E. (2000). Dietary restriction and walking reduce fat deposition in the midthigh in obese older women. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/72.3.708