Fotvårtor hos barn: Hur man tar bort dem

Fotvårtor hos barn är vanliga. Som tur är försvinner de flesta spontant utan behandling. För fall som kräver medicinsk intervention finns det flera alternativ tillgängliga. Vi berättar mer om detta i den här artikeln!
Fotvårtor hos barn: Hur man tar bort dem

Senaste uppdateringen: 02 februari, 2022

Fotvårtor hos barn är ett bekymmer för många föräldrar. När de upptäcks uppstår genast frågor om varför de dyker upp, hur de smittar och om det går att ta bort dem.

Plantarläge hänvisar till vårtans placering på fotsulan. Plantarvårtor kan dock dyka upp var som helst på kroppen. Plantarvårtan är bara en av alla former som dessa lesioner kan ta.

Vi talar om en vårta när ett område av huden är mer härdat än resten, med en oregelbunden yta och i form av en klump. Plantarvarianten sitter vanligtvis på hälarna eller på de områden av fotsulan som bär mest kroppsvikt.

Även om det inte är en allvarlig sjukdom kan det i själva verket påverka livskvaliteten för hela familjen. Oron för den estetiska aspekten och för barnets reaktioner på vårtan är vanligtvis det största bekymret.

Vi säger att det inte är en allvarlig sjukdom eftersom fotvårtor hos barn tenderar att försvinna spontant, på samma sätt som de dyker upp. Specialister uppskattar att upp till 70 % av de upptäckta vårtorna försvinner inom två år utan medicinskt ingripande.

Orsak till fotvårtor hos barn

Fotvårtor hos barn orsakas av humant papillomvirus (HPV). Det finns mer än 100 stammar av HPV, men inte alla är kopplade till vårtor.

Att komma i kontakt med viruset betyder inte att du oundvikligen kommer att utveckla lesioner. Alla kroppar reagerar olika på viruset, och kontakt kan uppstå som inte lämnar några skador. Även bland nära familjemedlemmar kan reaktionen bli helt olika.

Hos barn är det vanligt att de smittas av viruset när de går barfota på ett golv som är kontaminerat med HPV. Golven runt pooler och simbassänger, eller i badrum och omklädningsrum, är idealiska grogrunder.

Detta är dock inte ett virus som är lätt att överföra. Det kräver vissa förutsättningar när det gäller värme och fukt för att det ska spridas, och det fäster på individen när det finns små sår som det kan ta sig in i kroppen genom.

När infektionen väl är etablerad växer vårtan fram mycket långsamt. Fotvårtor hos barn kan ta mer än ett år innan de blir synliga på grund av deras storlek.

HPV
HPV eller humant papillomvirus är orsaken till fotvårtor hos barn.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: 5 lösningar för att få bort vårtor på fingrarna

Typer av fotvårtor hos barn

Formen på vårtorna är i de flesta fall densamma. De är hudfärgade, grå eller bruna till färgen, med en oregelbundet rundad yta. Men det finns variationer. Vårtor kan också ha följande egenskaper:

  • Platt – mycket liten, slät och ljusare i färgen
  • Filiform – dessa är tunna och långsträckta, som ett smalt lillfinger. De har vanligtvis samma färg som huden.

Förutom formen varierar symtomen på fotvårtor hos barn. På grund av läget kan de göra ont när du går. I sällsynta fall blir de infekterade och gränserna tenderar att vara exakta, även om andra vårtor kan bildas i närheten på grund av deras närhet.

Vi kan säga att symptomen på fotvårtor hos barn, förutom smärta, är:

Fotvårtor hos barn
Närvaron av pormaskar kan stödja diagnosen fotvårtor.

Vi rekommenderar även att du läser denna artikel: Hur man blir av med bakterier och död hud på fötterna

Tillgängliga behandlingar

Fotvårtor hos barn tenderar att försvinna av sig själv. Men när det finns många vårtor på en fot, eller när de orsakar smärta och obehag, då finns det några behandlingar att välja mellan.

Bland de tillgängliga terapeutiska alternativen har vi:

  • Utvärtes medicinering: Acetylsalicylsyra används främst i fall där man kan applicera preparatet direkt på vårtan. Denna syra förstör gradvis de olika skikten i vårtan så att de gradvis faller av.
  • Kryokirurgi: Dermatologer har speciella kirurgiska frystekniker. Vanligtvis använder man flytande kväve, vilket fryser vårtan. Det räcker inte med en enda session, utan kräver efterföljande sessioner.
  • Laser: Laser är reserverad för plantarvårtor hos barn som inte har svarat på annan behandling. Det finns inga fullständiga bevis för behandlingens effektivitet och det kan vara smärtsamt. Man måste också använda lasern under flera sessioner och inte bara en gång.
  • Konventionell kirurgi: Klassiska kirurgiska tekniker är ett alternativ, även om de är reserverade för mycket specifika fall. Det finns tekniker för att skrapa bort vårtor, excision eller elektrokoagulering. Det är en metod som oundvikligen lämnar ett ärr.

Avslutande ord

Fotvårtor kommer sig av en infektion med vissa av undertyperna av humant papillomvirus. Även om de vanligtvis inte är allvarliga och tenderar att försvinna av sig själva, kan de ge upphov till oro över hur de ser ut. Lyckligtvis finns det flera behandlingar som påskyndar elimineringen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Yeras, Yanet Isabel Cárdenas. “VERRUGA PLANTAR. PRESENTACIÓN DE UN PACIENTE.” Medicentro Electrónica 11.1 (2007).
  • Muñoz-Santos, C., R. Pigem, and M. Alsina. “Nuevos tratamientos en la infección por virus del papiloma humano.” Actas Dermo-Sifiliográficas 104.10 (2013): 883-889.
  • Gerlero, P., and Á. Hernández-Martín. “Actualización sobre el tratamiento de las verrugas vulgares en los niños.” Actas Dermo-Sifiliográficas 107.7 (2016): 551-558.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.