5 lösningar för att få bort vårtor på fingrarna

5 lösningar för att få bort vårtor på fingrarna
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 17 november, 2022

Om du vill få bort vårtor på fingrarna kan du använda konventionella behandlingar via läkare eller apotek, eller använda naturliga kurer som kräver lite mer tålamod. De sistnämnda har dock inga biverkningar och är väldigt billiga.

I denna artikel ska vi berätta om fem naturliga metoder för att få bort vårtor på fingrarna. Det krävs inte mycket tid för att ta bort dem med kåda från fikonträd, vitlök, malört, bananer eller äppelcidervinäger.

Standardbehandlingar

Prata med en hudläkare om du vill ta bort vårtor omedelbart. De tre vanligaste behandlingarna är att frysa, bränna eller ta bort dem med laser. Val av metod är beroende på var vårtan är.

Det är viktigt att ta bort dem så snart som möjligt, även om de inte verkar vara allvarliga. På så sätt kommer du undvika att de sprider sig till resten av kroppen eller till en annan person, speciellt om de finns på områden såsom fingrarna.

Vårta på finger

Lösningar för att få bort vårtor på fingrarna

1. Kåda från fikonträd

Kåda från fikonträd är en väldigt gammal och effektiv kur. Det bästa är att den är gratis om du har tillgång till fikonträd. Man kommer åt den vita kådan genom att plocka bort ett fikon från grenen. Den kletiga vätskan innehåller bland annat latex.

  • Applicera en droppe av kådan på vårtan och täck över med gasbinda utan att trycka. Låt sitta i åtta timmar och applicera därefter igen.

Se till att använda en ny del av trädet varje gång. Använd denna teknik i en vecka för att få bort vårtor på fingrarna.

2. Vitlök

Färsk vitlök

Vitlök är en av de vanligaste naturliga kurerna för att få bort vårtor på fingrarna. De är enkla att hitta och du kan använda dem utan bieffekterna som kommer med andra behandlingar. Vitlök agerar som ett effektivt och kraftfullt antibiotiskt och antiseptiskt medel.

  • Skär en liten bit vitlök av samma storlek som vårtan. Denna del är viktig eftersom vitlöken är så kraftfull att den kan irritera frisk hud runt vårtan.
  • Applicera vitlöken och håll den på plats med ett bandage. Byt var 24:e timme tills vårtan faller av.

3. Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är en kur som används för nästan allt. Den finns i många hälso- och skönhetsprodukter, utöver att kunna användas för att rengöra hemmet.

Vinägerns syror och enzymer har renande och rensande egenskaper som kan hjälpa dig att behandla vårtor. Därför kan du eliminera dem varsamt och effektivt.

  • Blöt en bomullstuss med lite äppelcidervinäger och applicera på vårtan innan du går till sängs.
  • Täck över med ett bandage och låt sitta över natten.
  • På morgonen tar du bort bomullstussen och tvättar huden. Applicera igen på kvällen tills vårtan försvinner helt.

4. Bananskal

Du bör lära dig mer om egenskaperna hos bananskal innan du slänger dem. Deras naturliga salicylsyra gör dem till en perfekt lösning för vårtor. Du kommer bara behöva ett bananskal som inte är för grönt och inte för moget.

  • Gnugga insidan av bananskalet mot vårtan flera gånger om dagen.
  • Nattetid fäster du skalet mot vårtan med ett bandage.

Denna kur kommer ge dig positiva resultat på bara några dagar.

Kasta inte bananskal

5. Malört

Kinesisk medicin använder en uråldrig kur som kallas för moxibustion, eller örtbränning, för att eliminera vårtor från fingrarna. Man använder en typ av cylinder eller kon gjord av torkad malört som appliceras nära huden för att skapa en lokal och intensiv värme. Vidare kan den användas för andra medicinska åkommor.

Denna metod används för att ta bort vårtor nästan omedelbart. Endast en expert som utövar kinesisk medicin ska dock utöva den. Fördelen är att den är mycket mindre aggressiv än medicinska standardbehandlingar.

Det finns ingen ursäkt att inte få bort vårtor på fingrarna med alla dessa naturliga kurer till ditt förfogande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.