Förvara bröstmjölk - hur gör man?
Bara för att mammor arbetar eller studerar betyder det inte att de måste sluta amma. Faktum är att om du vet hur du ska förvara bröstmjölk, har du fler alternativ när det gäller flaskmatning.
American Academy of Pediatrics menar att bröstmjölk är den enda riktigt adekvata maten under de första sex månaderna av ett barns liv, och det har visat sig att det ger flera fördelar för barnets hälsa. Av den anledningen anser experter att det är bekvämt att amma fram till 12 månaders ålder och ännu längre om mamman eller barnet önskar.
Eftersom mamman måste fortsätta med sin dagliga rutin under amningen rekommenderar läkare att hon skapar ett lager av bröstmjölk för att göra det lättare för henne att kombinera matningen med sitt dagliga liv.
Allmänna rekommendationer om att förvara bröstmjölk
Mjölk extraherad från moderns bröst som är korrekt konserverad behåller de flesta av sina egenskaper. I vilket fall som helst är det viktigaste, både vid utpumpningen och förvaringen av bröstmjölk, att bibehålla ordentlig hygien. Det är till exempel viktigt att tvätta händerna noga innan du hanterar mjölken.
Se också till att du tvättar behållarna väl med tvål och varmt vatten. Det är mycket viktigt att märka dessa behållare med datum.
Se till att du följer alla instruktioner för utpumpning och förvaring. Det mest praktiska är att förvara mjölken i små behållare för att undvika slöseri.
Detta kanske intresserar dig: 11 vanor du bör undvika under graviditeten
Lagringstid för att förvara bröstmjölk
Det finns två typer av behållare för att lagra bröstmjölk ordentligt. Den första är en flaska, eller en behållare av glas eller plast, som har en bra tätning. Det andra är en steril påse som är helt lufttät. För båda dessa bör du bara lagra den mängd som barnet dricker i en måltid. Återigen, se alltid till att det finns en etikett med datum.
Lagringstiden beror på temperaturen vid vilken du lagrar den. Enligt råd från Center for Disease Control and Prevention förblir bröstmjölk i gott skick i upp till 4 timmar om den förvaras i rumstemperatur. Om den förvaras i kylen kan den hålla i cirka fyra dagar.
Slutligen, om du vill förvara den i 12 månader, lägg flaskan eller påsen i frysen. Men för att den inte ska förlora i kvalitet och för att behålla så mycket som möjligt av dess egenskaper bör du dock konsumera den inom 6 månader.
Ta en titt på denna artikel: Hur den andra graviditeten skiljer sig från den första
Metoder för att förvara bröstmjölk
Om du ska använda bröstmjölken strax efter utpumpningen behöver du inte kyla den. Förvara den då bara i en ren behållare som skyddar den. Om du vill förvara den flera dagar eller veckor senare behöver du däremot förvara den i kylen.
Några tips för att förvara bröstmjölk:
- Förvara bröstmjölken kallt innan du fryser ner den.
- Om du ska använda den de närmaste dagarna är det bäst att förvara den längst in i kylskåpet.
- Om du ska använda den inom några veckor är det bäst att frysa bröstmjölken. Du bör göra detta så snart som möjligt.
- Fyll inte behållaren mer än tre fjärdedelar, eftersom bröstmjölk expanderar när den är fryst.
- Behållarna bör helst placeras längst in i frysen eftersom temperaturen är jämnare där.
Andra saker att ta hänsyn till
Innan du ger bröstmjölken till barnet bör du skaka flaskan försiktigt. Mjölken håller sig i två timmar vid rumstemperatur eller 24 timmar i kylen. Efter upptining kan den inte frysas om. Det bästa sättet att tina den är att placera den i en flaska som du placerar i en behållare med varmt vatten.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- American Academy of Pediatrics. (n.d.). American Academy of Pediatrics https://www.aap.org/en-us/Pages/Default.aspx
- Arias Borda, M. L. (2012). Efectividad del Programa Extracción y Almacenamiento de Leche Materna en la mejora de los conocimientos y practicas en Puérperas Tardías del Centro de Salud Materno Infantil del Rímac. http://168.121.49.87/bitstream/handle/urp/327/Arias_ml.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- LA LECHE, A. D. E., LA LECHE, C. A., & MATERNA, G. P. A. L. L. ALMACENAMIENTO Y PREPARACIÓN. https://www.chw.org/-/media/publication-media-library/2019/07/24/23/29/1401sp.pdf
- Fernández-Vegue, M. G. 23. Conservación y uso de la leche materna extraída. Asociación Española de Promoción y Apoyo a la Lactancia Materna. http://aelama.org/wp-content/uploads/2019/09/Pregunta-23.pdf