Fördelarna med plankan som övning

Plankan är en utmärkt övning för att inte bara stärka magmusklerna, utan även andra delar av kroppen. Detta eftersom den belastar många muskelgrupper på samma gång.
Fördelarna med plankan som övning

Skriven av Solimar Cedeño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Fördelarna med plankan är många, trots det faktum att det är en så pass enkel övning. Den stärker trots allt både rygg och mage. Läs vidare för att lära dig mer om fördelarna med plankan.

Hur man gör plankan

Hur man gör plankan

Arrangemanget är enkelt: allt du behöver är tillräckligt med utrymme för att sträcka ut dig. Din egen kroppsvikt är bördan som gör plankan så effektiv.

  1. Börja med att placera armbågar och underarmar mot golvet. Se till att armbågarna är i linje med axlarna samtidigt som underarmar och handleder är i linje med armbågarna. Dina armar ska bilda en rät linje i enlighet med bilden ovan.
  2. Sträck benen bakåt, placera tårna mot golvet och skjut upp kroppen. Du måste hålla ryggen rak och i linje med benen. Placera hakan nära halsen, men spänn varken haka eller nacke.
  3. Håll denna position under önskad tid (20-30 sekunder rekommenderas).

I denna position kommer magen, rumpan och låren tränas. När du är klar vilar du en minut och upprepar 3-5 gånger.

Fördelarna med plankan

1. Den stärker kärnmuskulaturen

Att bara göra plankan kommer inte ge dig platt mage. När den kombineras med en balanserad kost och konditionsövningar kan du dock få fantastiska resultat.

Plankan tränar kärnmuskulaturen, inklusive de tvärgående magmusklerna, vilket är grunden till att få en starkare och mer förfinad tvättbräda.

För personer som lider av problem med ryggradsdiskar eller ihållande ryggsmärta  är plankan säkrare än vanliga “crunches” eller sit-ups eftersom den inte kräver att du böjer eller rör på ryggraden.

2. Den minskar risken för skador

Plankan tränar inte bara magmusklerna, utan även musklerna i ryggen, benen och armarna. På så sätt är det en komplett övning för hela kroppen.

Vidare kan starka magmuskler hjälpa dig att förebygga nack- och axelsmärta på grund av dålig hållning.

3. Den hjälper dig att förbättra metabolismen

Eftersom plankan är en enkel övning med få rörelser är den perfekt för personer som tränar hemma.

Bara några minuter av plankan om dagen kan hjälpa dig att öka metabolismen och kontrollera vikten lättare.

4. Bättre hållning är en av fördelarna med plankan

Plankan gör underverk för hela kärnan, från bäcken till alar. När dessa muskler är starka kommer du på naturlig väg hålla ryggen rakare och få bättre hållning.

Bra hållning hjälper till att underlätta andningen och funktionen hos nervsystemet.

Kvinna gör armhävningar

5. Fördelarna med plankan: den förbättrar koordinationen

Genom att träna flera muskler på samma gång kan du lära din kropp att röra sig som en enhet snarare än som individuella delar.

Generellt kommer plankan även hjälpa dig med andra typer av övningar. Musklerna som stärks av plankan kommer hjälpa dig att springa, simma, promenera, etc.

Den konventionella plankan tränar musklerna att jobba tillsammans medan varianter (sidoplankan, enhandad planka, enbent planka, plankan där man rör sig, etc.) hjälper till att förbättra balansen.

6. Den förbättrar din flexibilitet och ditt humör

Flexibilitet är inte bara resultatet av stretchning. Man kan även förbättra den genom att utföra vissa övningar, som plankan. Plankan hjälper till att expandera och stretcha alla bakre muskler i ryggen och benen.

De flesta övningar må förbättra ditt humör, men plankan hjälper till att stärka och stretcha muskler som blivit stela när man hållit samma position för länge.

Detta släpper på spänningar i muskler och hjälper till att eliminera stress.

Generellt kommer denna enkla övning hjälpa till att förbättra din fysiska hälsa och ge dig många andra fördelar. Börja utföra plankan för att uppleva fördelarna själv!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.