Fördelarna med hirs: ett alkaliserande livsmedel
Hirs är ett antikt spannmål med många fördelar och anses vara en kraftfull och vårdande råvara inom kinesisk medicin. Det konsumeras mycket i östländer. Det är dessutom ett alkaliserande spannmål med många mineraler.
Egenskaper
- Det innehåller inte något gluten, så det är lätt för kroppen att smälta och det är såklart även fördelaktigt för glutenallergiker.
- Hirs är rikt på fibrer och hjälper till att reglera förstoppning, kolesterol, glukos och triglycerider.
- Hirs är också en bra källa till magnesium, ett mineral som förbättrar nervsystemet.
- Det innehåller B-vitaminer som vitamin B1 (stärker mental aktivitet och motverkar trötthet), vitamin B9 (gynnar huden), vitamin B6 (förbättrar immunförsvaret) och vitamin B2 (främjar vävnadsregenerering och ögonhälsan).
- Det är en naturlig källa till fosfor, ett mineral som är viktigt vid bildandet av ben och som förbättrar minnesprestandan.
- Det innehåller fettsyror, järn (ett mineral som hjälper till med blodkroppar samt förhindrar anemi och trötthet), zink, jod och vitamin E.
Dessa fantastiska näringsvärden gör hirs till ett fantastiskt livsmedel och är bra för de som lider av matsmältningsproblem. Enligt naturmedicin påverkar matsmältningssystemet den allmänna hälsan så det kan vara till stor hjälp för de som lider av halsbränna, magsår, förstoppning, diarré och gaser, mm.
Det rekommenderas även vid fall av järnbrist, diabetes, graviditet och när man är stressad och utmattad.
Hur kan man tillaga hirs?
Eftersom det har en ganska kompakt konsistens efter tillagning fungerar det bra för att göra kroketter och vegetabiliska hamburgare samt kakor. Tvätta det först ordentligt och koka det sedan med fem delar vatten per en del hirs i 35 minuter. Det har en mild och söt smak och kan kombineras med starkare smaker som morötter, äpplen, russin och honung.
Om du vill dra full nytta av fördelarna rekommenderar vi att du äter det minst tre till fyra gånger per vecka. Du kan börja dagen med en hirskräm och även äta det på kvällen för att gå en god natts sömn.
Bilder: Lucy Crabapple och SweetOnVeg
Spara
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Amadou, I., Gounga, M. E., & Le, G. W. (2013). Millets: Nutritional composition, some health benefits and processing – A review. Emirates Journal of Food and Agriculture. https://doi.org/10.9755/ejfa.v25i7.12045
- Devi, P. B., Vijayabharathi, R., Sathyabama, S., Malleshi, N. G., & Priyadarisini, V. B. (2014). Health benefits of finger millet (Eleusine coracana L.) polyphenols and dietary fiber: A review. Journal of Food Science and Technology. https://doi.org/10.1007/s13197-011-0584-9
- Saleh, A. S. M., Zhang, Q., Chen, J., & Shen, Q. (2013). Millet grains: Nutritional quality, processing, and potential health benefits. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12012
- Singh Associate Professor, E., & Singh, E. (2016). Potential of Millets: Nutrients Composition and Health Benefits. Journal of Scientific and Innovative Research. https://doi.org/10.1038/nature20141