Fördelar med att äta ägg regelbundet

Trots sitt dåliga rykte är ägg ett livsmedel som är väldigt näringsrikt och som hjälper oss att förbättra minnet, och vi bör därför äta ägg regelbundet.
Fördelar med att äta ägg regelbundet

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2022

Ägg är ett livsmedel med ett högt näringsvärde, med mycket proteiner, Omega-3, vitaminer och mineraler, som är en bra bas i all kost. Det finns många myter om äggkonsumtion och detta har gjort att många undviker att äta ägg regelbundet. Under årens lopp har det dock framkommit många studier som visat att ägg är väldigt näringsrikt och man bör därför äta ägg regelbundet och försöka inkludera det i så många måltider som möjligt. 

Varför är det bra för hälsan att äta ägg regelbundet?

Ägg är ett livsmedel som, även då det tillför små mängder näring till kroppen, kan vara fördelaktigt ifall man äter det regelbundet. Genom att äta ägg regelbundet tar kroppen del av flera hälsofördelar utan att du behöver oroa dig för biverkningar.

 • Ägg är rikt på protein, och har alla de essentiella aminosyror som kroppen behöver.
 • Motverkar ögonproblem p.g.a. dess höga nivåer av lutein och zeaxantin.
 • Ägg är rikt på vitamin B (B1, B3, B12 folsyra och biotin), A, E och D.
 • En bra källa av kolin, en viktig aminosyra för nervsystemet.
 • Har mineraler som selen, zink, fosfor och järn.

Fördelar för hälsan med att äta ägg regelbundet

Med tanke på dess egenskaper är ägg väldigt fördelaktigt för hälsan och vi rekommenderar att äta ägg regelbundet, speciellt de som tränar, är gravida, samt äldre. Låt oss titta på några av de fördelar vi får av att äta ägg regelbundet.

En högre energinivå

Då ägg har mycket protein och hälsosamt fett är det ett livsmedel som hjälper till att bibehålla kroppens nödvändiga energinivåer för de dagliga aktiviteterna.

Hjälper till att reducera vikten

Fett runt buken

Ägg hjälper till att bevara mättnadskänslan under en längre tid och gör att man inte äter för mycket. Därför rekommenderas det att man inkluderar ägg i frukosten. Det bör dock nämnas att det endast kommer fungera ordentligt ifall man äter en bra kost i övrigt och även tränar regelbundet.

Myter rörande kolesterol

Ägg har ofta anklagats för att höja nivåerna av det dåliga kolesterolet. Olika studier har dock visat på att ägg inte har en direkt påverkan på kroppen. Det har även blivit fastställt att vissa som äter två ägg om dagen inte får något förhöjt kolesterol alls.

Skyddar hjärtat

hjärtat i kroppen

Det kolin som ägg innehåller hjälper till att reducera nivåerna av homocystein i blodet, en giftig aminosyra som skadar blodkärlen. Vitaminerna, mineralerna och omega-3 hjälper till att skydda hjärtat, och reducerar risken för hjärtattacker och slaganfall.

Stärker benen

Det vitamin D och kalcium som ägg innehåller stärker benen och motverkar tack vare detta hälsoproblem och osteoporos.

Förbättrar minnet

Få bättre minne

Kolinet i ägg innehåller är ett viktigt näringsämne som stimulerar hjärnans utveckling och funktioner. Detta har att göra med minnesförbättring och hjälper oss även att hålla oss alerta.

Skyddar synen

Ägg innehåller två antioxidanter som kallas lutein och zeaxantin, som har att göra med att skydda synen mot de skador som orsakas av UV-strålning.

Hur tillreder man ägg?

Stekta ägg

Ägg är ett väldigt mångsidigt livsmedel som går att tillreda på många sätt:

 • Kokta. Man lägger dem i vatten och sätter på värmen tills det börjar koka. Då det har börjat koka låter man dem vara i några minuter till, för att sedan ta bort dem från värmen, skala dem och äta dem.
 • Stekt. Knäck ägget över en stekpanna och stek ägget på ena eller båda sidorna. Krydda efter behag. Man kan även lägga på olivolja och lite salt.
 • Äggröra. Här gör man precis som ovan med det stekta ägget, men man rör om med en sked. Sedan kan man även lägga i lök, korv, vitlök, kött eller vad man nu vill.
 • Omelett. Vispa ägget ordentligt innan det läggs i pannan. Stek sedan med lite olivolja och det är klart.

Andra sätt att äta ägg regelbundet

Äggulan är för det mesta mer näringsrik ifall den konsumeras rå. Det finns dock inte många som tycker om att äta råa ägg, och därför har vi tagit fram några recept du kan prova.

Fruktsmoothie

Ingredienser

 • 1 ägg
 • 1 dl kokosmjölk
 • 1 matsked honung
 • 1 banan
 • 6 jordgubbar

Hur gör man?
Blanda alla ingredienser in en mixer och drick det sedan färskt.

Smoothie med ägg och choklad

Ifall du vill ha en utsökt proteindrink kan du prova detta recept.

Ingredienser

 • 1 matsked chokladextrakt
 • 1 dl vatten
 • 1 vispat ägg

Hur gör man?
Blanda alla ingredienserna ordentligt i en mixer och drick sedan.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.