6 fördelar med att utöva pilates varje vecka

Pilates kan inte bara hjälpa dig att förbättra hållningen och bli mer flexibel, utan kan också hjälpa dig att koppla bort från världen och lägga stress och oro åt sidan.
6 fördelar med att utöva pilates varje vecka
Carlos Fabián Avila

Skriven och verifierad av läkare Carlos Fabián Avila.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Fler och fler människor börjar utöva pilates varje vecka. Vad som började som ett sätt att träna har blivit en aktivitet som gagnar både din mentala och fysiska hälsa. Några av fördelarna med att utöva pilates inkluderar att tappa vikt, få bra muskulatur, förbättra hållningen och bekämpa nervtillstånd som stress och ångest.

Vi ska gå igenom några av de viktigaste fördelarna med pilates här nedan. Vi berättar även hur du gör för att inte riskera skador.

Med pilates ökar din flexibilitet och du får en tonad figur som du aldrig kommer vilja förlora.

6 fördelar med att utöva pilates varje vecka

1. Gradvis viktnedgång

Gradvis viktnedgång

Pilates aktiverar ämnesomsättningen, vilket är den kroppsliga funktionen för reglering av energibruk. När den snabbas upp höjs kroppstemperaturen, du svettas och du bränner kalorier. På så sätt främjar du gradvis viktnedgång.

Det är utmärkt att kombinera pilates med någon form av aerobisk aktivitet, såsom cykling, promenader, dans, löpning, simning, etc. På så sätt får du en god balans mellan tonande och kardiovaskulära övningar. Det är det hälsosammaste och mest effektiva sättet att gå ner i vikt, utan att få tillbaka vikten senare.

2. Tona kroppen utan att skada dig

Öka din styrka

Att utöva pilates varje vecka är ett utmärkt sätt att tona musklerna och öka i styrka såväl som motståndskraft. Det riktar nämligen in sig på alla olika muskelgrupper i kroppen, och till skillnad från många andra sporter får du balans mellan över- och underkropp.

En annan stor fördel är att det förebygger skador, eftersom övningarna inte använder annat än ens egen kroppsvikt eller lätta hjälpmedel. Man använder bara saker som lätta vikter, elastiska band, bollar av olika storlekar, etc.

3. Forma din kropp

Tona musklerna gradvis

Genom att främja viktnedgång och tona musklerna gradvis formar du din figur. Musklerna blir inte större, utan snarare mer definierade. Samtidigt förbättrar flexibilitets- och stretchövningarna din siluett.

Att tona kroppen hjälper dig att bli nöjd med dig själv. Om du är kvinna får du en mer feminin och fast figur, utan överflödigt fett. Om du är man får du definierade muskler och balans mellan bröst och ben.

4. Bättre hållning

Pilates på kontoret

Fördelarna vi redan nämnt bidrar även till bättre hållning. Muskeltoning i buken är det perfekta stödet för en upprätt rygg, och vice versa. En stark ländrygg och starka dorsala muskler hjälper dig att bibehålla starka magmuskler.

  • Starka ben och rumpmuskler är också viktigt för att stödja din kropp. Hela din kropp fungerar på ett balanserat sätt.
  • Pilates fungerar på ett holistiskt sätt, så det finns ingen del av kroppen som utelämnas.

5. Ökad flexibilitet

Öka din flexibilitet

Pilate inkluderar alltid stretchövningar. Dessa utförs i början och i slutet, men även under de olika toningsövningarna. En bra stretchövning är viktigt för att träna musklerna på ett genomgående sätt. Du ska dock aldrig begränsa det till endast en stretchövning.

När du stretchar kommer du se hur din flexibilitet långsamt förbättras. Det hjälper dig att förebygga skada såväl som problem med leder och muskulatur. Det bidrar även till bättre hållning och bättre predisposition för att utöva sporter.

6. Stresslindring

Fridfull kvinna

Att utöva pilates varje vecka hjälper dig inte bara att gå ner i vikt, bli tonad och få allmänt bra form. Regelbunden träning ger även många fördelar för nervsystemet. Därför hjälper det dig att bekämpa problem som stress, ångest och depression.

Pilates kräver god koncentration och koordination. Dessa två färdigheter rensar sinnet och lindrar oro. Bördor, arbetsproblem, strul i familjen och känslomässig stress skjuts åt sidan.

När du utövar pilates varje vecka börjar ditt sinne fokusera på hur din kropp rör sig, på din styrka, din balans och din andning. På så sätt kan pilates hjälpa dig att bli mindre stressad.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.