Fördelar och försiktighetsåtgärder med te på nypon

Te på nypon är en välsmakande växtbaserad dryck som du kan göra av rosplantans frukt. Du kan använda det för många medicinska och kosmetiska ändamål. Vill du veta mer om denna dryck?
Fördelar och försiktighetsåtgärder med te på nypon

Senaste uppdateringen: 20 september, 2020

Te på nypon är en naturlig dryck som du kan göra av rosväxtens frukt. Frukten, eller nyponet, är den rundade delen av växten som finns precis under kronbladen. Man kan använda fröna från frukten och utvinna eteriska oljor och extrakt för medicinska och kosmetiska ändamål.

Vilka är de viktigaste fördelarna med te på nypon? Hur säkert är det att dricka det? Under de senaste åren har forskare genomfört flera studier om dess hälsoeffekter. Av denna anledning menar experter att detta te bidrar till att förebygga vissa sjukdomar. Nedan förklarar vi detta i detalj.

Fördelarna med te på nypon

Många av fördelarna med te på nypon finns dokumenterade i vetenskaplig litteratur. Till exempel belyser en studie publicerad i International Journal of Molecular Sciences att nypon har antioxiderande effekter, vilket är förknippat med nyponens fytokemiska komposition, som innehåller ämnen som:

  • C-vitamin (askorbinsyra)
  • E-vitamin
  • Polyfenoler
  • Nyttiga fettsyror

Nu betyder det inte att denna produkt botar sjukdomar eller på något mirakulöst sätt hjälper till att förbättra hälsan. Bara att det inom ramen för en balanserad kost och en hälsosam livsstil kan bidra till välbefinnande. Nedan kan du läsa mer om dess huvudsakliga fördelar.

Te på nypon
Med ett nyponte kan du dra nytta av nyponets hälsobringande effekter.

Den här artikeln kan intressera dig: 5 recept med rosenvatten för ett vackrare ansikte

Te på nypon kan bidra till ett hälsosamt immunförsvar

På grund av dess höga innehåll av C-vitamin och flavonoider anses nyponte vara ett naturligt tillskott för att öka immunsystemets funktioner. En studie publicerad i Chemistry Central Journal lyfter fram att växten innehåller avsevärda mängder askorbinsyra, polyfenoler och andra fytokemikalier som hjälper till att stärka kroppens immunförsvar.

I samma anda fann en studie på djur, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften BioImpacts, att tillskott med ett koncentrerat nyponextrakt hjälpte till att förbättra immuniteten. Det finns dock inga solida bevis som visar dessa effekter hos människor.

Nyponte är bra för matsmältningssystemets hälsa

Att bara dricka nyponte räcker inte i sig för att lindra matsmältningssjukdomar. Men tack vare dess antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper, verkar det bland annat kunna lindra smärta vid magkramper, halsbränna och uppblåsthet.

Detta fenomen belyser en in vitro-studie publicerad i Botanics: Targets and Therapy som lyfter fram att nypon innehåller pektin och andra typer av fibrer som hjälper till att förbättra matsmältningen och näringsabsorptionen. Dessutom hjälper flavonoider till att bilda effektiva matsmältningsenzymkomplex för att bryta ner maten mer effektivt.

Nyponte kan hjälpa till att minska inflammation och smärta

Dess smärtstillande och antiinflammatoriska effekter är inte bland de mest kraftfulla och experter studerar fortfarande dessa. Trots detta verkar nypon vara användbart mot vissa inflammatoriska tillstånd som orsakar smärta, som bland annat artrit. Enligt information som publicerats i Australian Family Physician är ämnen som polyfenoler och galaktolipider ansvariga för denna effekt.

Nyponte hjälper till att skydda huden mot för tidigt åldrande

Att dricka te på nypon är förknippat med en bättre hudhälsa av flera skäl. För det första är det rikt på vitamin C, som främjar kollagensyntesen och skyddar cellerna mot solskador, som en studie publicerad i tidskriften Nutrients förklarar.

Å andra sidan innehåller växten ett ämne som kallas astaxanthin. Detta verkar ha effekter som motverkar åldrande. Forskning som publicerats i den medicinska tidskriften Clinical Interventions in Aging fann att tillskott med nypon hjälper till att förhindra nedbrytningen av kollagen. Därför kan det hjälpa till att förbättra hudens hälsa.

Nypon
Nypon har egenskaper som kan hjälpa till att bromsa åldrande.

 

Läs vidare för att lära dig mer: En naturlig huskur som kan bromsa åldrandet

Försiktighetsåtgärder när man dricker te på nypon

Hittills har vetenskapliga studier inte hittat några allvarliga biverkningar hos de flesta friska vuxna som använder nypon. Anekdotiska data rapporterar dock att vissa människor kan uppleva illamående, kräkningar, magkramper och även sömnlöshet, särskilt när de dricker mycket av detta te.

På grund av dess höga koncentration av C-vitamin, menar vissa experter att det kan öka risken för njursten. Dessutom, på grund av dess sammansättning, kan det interagera negativt med antacida, östrogener, litium, flufenazin och warfarin.

På grund av bristen på studier om dess säkerhet och effekt rekommenderar experter inte tillskott med nypon till gravida och ammande kvinnor. Om du lider av någon speciell sjukdom är det bäst att konsultera din läkare innan du börjar dricka te på nypon.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mármol, I., Sánchez-de-Diego, C., Jiménez-Moreno, N., Ancín-Azpilicueta, C., & Rodríguez-Yoldi, M. (2017). Therapeutic Applications of Rose Hips from Different Rosa Species. International Journal of Molecular Sciences, 18(6), 1137. https://doi.org/10.3390/ijms18061137
  • Roman I, Stănilă A, Stănilă S. Bioactive compounds and antioxidant activity of Rosa canina L. biotypes from spontaneous flora of Transylvania. Chem Cent J. 2013;7(1):73. Published 2013 Apr 23. doi:10.1186/1752-153X-7-73
  • Sadigh-Eteghad S, Tayefi-Nasrabadi H, Aghdam Z, et al. Rosa canina L. Fruit Hydro-Alcoholic Extract Effects on Some Immunological and Biochemical Parameters in Rats. Bioimpacts. 2011;1(4):219‐224. doi:10.5681/bi.2011.031
  • Winther, K., Campbell-Tofte, J., & Vinther Hansen, A. S. (2016). Bioactive ingredients of rose hips (Rosa canina L) with special reference to antioxidative and anti-inflammatory properties: in vitro studies. Botanics: Targets and Therapy, 11. https://doi.org/10.2147/btat.s91385
  • Cohen, M. (2012). Rosehip: An evidence based herbal medicine for inflammation and arthritis. Australian Family Physician41(7), 495–498.
  • Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients. 2017;9(8):866. Published 2017 Aug 12. doi:10.3390/nu9080866

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.