Fördelar med valnötter för maghälsan

Valnötter är väldigt populära, och de har dessutom många fördelar!
Fördelar med valnötter för maghälsan

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2022

Vi associerar vanligtvis nötter med bättre mental prestanda och kardiovaskulär hälsa, men det finns också fördelar med valnötter för magen. Visste du det? Nötter är rika på protein och har ett högt näringsvärde, utöver antioxidanter, kolhydrater, omega-3, vitamin E och andra vitaminer. På grund att det stora fiberinnehållet främjar regelbundet intag av nötter matsmältningen.

Det motverkar och lindrar dessutom halsbränna. Och det är bara toppen av isberget…

Fördelar med valnötter för magen

Nötter mot kronisk smärta

Många studier har uppdagat fördelarna med valnötter för den kardiovaskulära hälsan. Faktum är att experter rekommenderar att du äter en handfull valnötter varje dag.

Varför?

För det har visat sig att valnötter innehåller betydligt mer antioxidanter än andra nötter.

Valnötter innehåller dessutom omega-3 som hjälper dig att optimera blodcirkulationen, höja serotoninnivåerna i hjärnan och får dig att känna dig mätt. Det innebär att du inte behöver äta lika mycket för att känna dig mätt.

Utöver fördelarna med omega-3 har en studie visat att valnötter hjälper dig att bränna fett, speciellt i magområdet. Valnötter har därför visat sig vara en bra komponent i dieter. Men det rekommenderas att du äter dem med måtta!

En sallad med valnötter är ett fantastiskt näringsrikt val, men det är inte det enda alternativet som finns. Prova andra!

Nötter kan vara lika mångsidiga som du vill att de ska vara. Vissa föredrar att äta en näve valnötter för sig, medan andra föredrar att blanda dem med frukt och grönsaker.

Du kan dessutom använda dem i rätter som är rika på protein. Ett exempel är kyckling med valnötter.

Information om att äta valnötter

Knäckta valnötter på bord
  • Att äta valnötter stimulerar koncentrationen och förbättrar den mentala prestandan och kreativiteten. Att äta valnötter under barndomen är därför att rekommendera.
  • Det rekommenderas även att personer som arbetar mer än sex timmar om dagen äter valnötter mellan måltiderna.
  • Ett dagligt intag av valnötter ökar nivån av serotonin i hjärnan. Det är kopplat till lycka och välmående. Folk som lider av depression har lägre serotoninnivåer. Att äta valnötter hjälper därför till att motverka depression.
  • Valnötter hjälper dig som sagt att känna dig mätt, och det innebär att det tar mindre mat för att du ska bli mätt och du bränner därför lättare kalorier.
  • Valnötternas omega-3 stimulerar blodcirkulationen, vilket kan motverka kardiovaskulära sjukdomar.
  • Valnötter motverkar även uppkomsten av åderbråck som ofta visar sig på benen.
  • Det rekommenderas att diabetiker äter valnötter eftersom de reglerar blodsockret.
  • Enligt experter har valnötter egenskaper som motverkar cancer. Att äta dem kan motverka bröst- och prostatacancer.
  • Valnötter gagnar också den manliga fertiliteten.

Valnöten är den kraftigaste av alla trädnötter. Näringskomponenterna är ett unikt och kraftigt bidrag i kosten.

Inkludera valnötter i kosten

Valnötter i vit skål

För de som vill gå ner i vikt är valnötter bra att inkludera i kosten. De som bara vill hålla en hälsosam vikt kan också äta valnötter som mellanmål.

Man måste inte äta en hel påse valnötter varje dag. Det räcker att bara äta en handfull. Mellan 10 och 30 gram är en bra mängd. Kom ihåg att det kan vara skadligt att äta för mycket.

Det finns även andra fördelar med valnötter. De kan hjälpa dig att bränna kalorier, men glöm inte att de innehåller mycket fettsyror. Ät därför mindre mängder om du vill gå ner i vikt.

Om du har frågor eller tvivel ska du konsultera en nutritionist för att reda ut vad som bäst för din metabolism och kropp.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.