10 tips för att hjälpa dig att slippa åderbråck

Fysisk träning kan utöver att hålla dig i form och vid bättre hälsa även hjälpa dig att undvika övervikt och främja cirkulationen för att undvika åderbråck.
10 tips för att hjälpa dig att slippa åderbråck

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Åderbråck anses vara ett av de största estetiska problemen. De lilaaktiga, svullna venerna har en tendens att göra det svårare att ha på sig vissa kläder. Så går det att slippa åderbråck?

Utöver hur de ser ut är det viktigt att tänka på att de kan vara ett tecken på cirkulationsproblem.  Därför är det viktigt att anamma hälsosamma vanor, både för att behandla och helt slippa åderbråck. Vissa faktorer är bortom vår kontroll, men hälsosamma vanor kan avsevärt minska risken för att få dem.

Vad är åderbråck?

Åderbråck är vidgade vener med ett vridet utseende som utvecklas när venklaffarna som reglerar blodflödet försvagas. Alla vener kan drabbas, men det är oftast den nedre delen av kroppen som får dem eftersom en överbelastning är vanligt i vissa ställningar.

Åderbråck har en röd eller lilaaktig färg som lätt kan ses genom huden, vilket är varför de anses vara ett estetiskt problem.

Varför drabbas man?

Åderbråck-är-lila-eller-röda

Det drabbar ofta ben och fötter eftersom underdelen av kroppen måste axla trycket från kroppsvikten och gravitationen. De kan uppstå vid alla åldrar, även om det främst är vuxna som drabbas.

Några faktorer som påverkar dem är:

 • Övervikt och fetma
 • Graviditet
 • Familjehistorik
 • Dålig hållning när man går eller sitter
 • Sjukdomar i cirkulationssystemet

Symptom på åderbråck

Många tror att svullna vener är det enda symptomet på åderbråck, men det finns andra tecken som kan indikera komplikationer:

 • Upphöjda vener
 • En känsla av smärta och tyngd i benen
 • Sveda, kramp och svullnad i de lägre lemmarna
 • Blödningar från åderbråcken
 • Förändringar i huden eller förhårdnade vener

De tio bästa tipsen för att slippa åderbråck

Att förbättra din livsstil och sätta stopp för vissa ohälsosamma vanor är det mest effektiva sättet att förebygga eller senarelägga uppkomsten av åderbråck.

1. Undvik att stå i samma ställning

Byt-position-då-och-då

Om du av någon anledning spenderar mycket tid sittande eller stående ska du försöka byta ställning, åtminstone i några minuter. Att förbli i samma ställning under långa perioder påverkar cirkulationen och bidrar till uppkomsten av åderbråck.

2. Ta kallduschar

Tro det eller ej, men kallduschar är ett av de bästa sätten att hålla cirkulationen igång och slippa åderbråck. En varmdusch då och då må vara avslappnande, men ljummet och svalt vatten erbjuder fler fördelar.

3. Bär inte åtsittande kläder

När du bär kläder som är för åtsittande, speciellt jeans, hindrar det blodet från att återvända till hjärtat och ökar risken för åderbråck.

 • Välj löst sittande kläder som inte sätter press på din kropp.

4. Ta avstånd från värmekällor

Undvik-solen-och-värmekällor

Utdragen exponering för solen eller andra värmekällor kan leda till cirkulationsproblem och vätskeretention. Om du vill undvika estetiska problem ska du försöka skydda dig mot solen.

5. Använd kompressionsstrumpor

Kompressionsstrumpor är ett vårdande plagg som kan hjälpa dig att förbättra dräneringen av kroppen och på så sätt undvika cirkulationsproblem som leder till åderbråck.

6. Begränsa ditt bruk av högklackat

De är vackra och hjälper dig att se attraktiv ut, men att bära högklackat under längre perioder kan ge upphov till svullnader i benen. Dessa ökar risken för ådernät och åderbråck.

7. Utför fysiska övningar

Regelbunden-fysisk-träning

Alla former av fysisk aktivitet har fördelar för cirkulationen. Därför borde du följa en hälsosam träningsplan, oavsett om det är hemma eller på gymmet, om du vill slippa åderbråck.

8. Förbättra din kost

Att ha en hälsosam kost är viktigt för att åtnjuta optimal blodcirkulation, även när man blir äldre.

 • Genom att äta vitaminer, mineraler, antioxidanter och fettsyror kan du hjälpa till att skapa en balans i hela det kardiovaskulära systemet.

9. Undvik stor viktuppgång

Om du har problem med överflödig vikt är det väldigt viktigt att få råd från en näringsexpert för att identifiera den bästa kosten för dig. Undvik populära “mirakeldieter” eftersom de kan vara kontraproduktiva.

10. Drick avkok

Naturliga-avkok-av-örter

Avkok gjorda på medicinska växter och kryddor kan ge det lymfatiska och cirkulationssystemet en skjuts för att ta bort gifter som ansamlats i kroppen. Det hjälper givetvis till att förebygga åderbråck.

Kom ihåg att du utöver dessa tips kan använda dig av en rad olika externa behandlingar som kan lugna inflammation- och cirkulationsproblem. Det viktigaste är att skrida till handling i god tid för att undvika allvarligare problem.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.