5 alternativa behandlingar för åderbråck

Ett av de vanligaste cirkulatoriska problemen är åderbråck, och de kan ha olika orsaker. Upptäck naturliga, alternativa behandlingar för att motverka dem.
5 alternativa behandlingar för åderbråck

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

För att behandla åderbråck behöver vi inte alltid vända oss till läkemedel. Det finns faktiskt många alternativa behandlingar för åderbråck.

Åderbråck är inte bara ett estetiskt problem, utan även ett organproblem. På grund av de obehagliga symptomen är “tunga ben” ofta något som beskrivs av de som drabbats.

Låt oss inte glömma att åderbråck är vidgningar av blodkärlen som hindrar normalt blodflöde genom den nedre delen av kroppen. Som ett resultat blir det svårare för blodet att återvända till hjärtat. Det är ett stort problem över hela världen.

Orsaker till åderbråck

Överviktig kvinna på soffa

Normalt sett är det dålig blodcirkulation som orsakar åderbråck. De kan dock även vara ett indirekt eller direkt resultat av faktorer såsom:

 • Genetiska arv
 • Högt kolesterol
 • Stillasittande
 • Hypertoni
 • Fetma

En annan faktor med inflytande är att inte vara uppmärksam på den kardiovaskulära hälsan. Vi rekommenderar att du genomgår en årlig undersökning. Du borde speciellt göra det om det finns en familjehistorik eller om du lider av kardiovaskulära problem.

Även om det är möjligt att behandla åderbråck är det mer rekommenderat att ta förebyggande åtgärder.

Det finns många alternativa behandlingar för åderbråck, och ingen är lika komplicerad som man kanske tror. Man kan alltså undvika regelrätta medicinska behandlingar, och kirurgi krävs endast i de allvarligaste fallen.

Att förebygga åderbråck

Förebygg åderbråck

Det bästa du kan göra är att ta hand om dig själv genom att välja hälsosamma vanor och en balanserad livsstil. Det inkluderar följande:

Vidare borde du anamma följande vanor:

 • Stretcha varannan timme (åtminstone när du är på kontoret).
 • Alternera vattentemperaturen när du duschar. Genom att göra det förbättrar du blodcirkulationen. När du använder varmt vatten ska det inte vara varmare än 38ºC.
 • Höj upp fötterna ibland för att göra det enklare för blodet att flöda tillbaka.
 • Alternativt kan du massera fötterna med någon typ av eterisk olja i 15-20 minuter om dagen.
 • Undvik att använda åtsittande kläder.
 • Bär bekväma underkläder.
 • Undvik att utsätta benen för hög värme. Om du är på stranden eller utomhus ska du använda solskydd.

Vi rekommenderar att du läser: Hur du gör hemgjord solkräm

Naturliga alternativa behandlingar för åderbråck

Naturliga behandlingar

Även om det finns en rad olika venotoniska och kärlskyddande läkemedel finns det även naturliga och alternativa behandlingar för åderbråck. Deras effektivitet beror på hur ofta du väljer att använda dem.

Följande ingredienser finns även i många läkemedel för åderbråck eftersom de visat sig vara förmögna att stimulera blodcirkulationen. Vidare har de antiinflammatoriska effekter (vilket är fallet med vitlök).

1. Vitlök
2. Mynta
3. Lagerblad
4. Eukalyptus
5. Ringblomma
6. Aloe vera
7. Morot
8. Havssalt
9. Åkerfräken
10. Hästkastanj

Bland de naturliga alternativen för behandling av åderbråck hittar vi den berömda aloe veran. Det är den växt som erbjuder flest estetiska fördelar. Att använda gelen i kalla omslag direkt på benen aktiverar cirkulationen.

Andra alternativ, såsom mynta, lagerblad och eukalyptus, är växter med en uppfriskande effekt. Det är väldigt fördelaktigt för åderbråck. De kan användas som tonics eller kroppslotions som appliceras direkt på huden. Du kan använda bikarbonat för att göra en sådan tonic.

Både lagerblad och ringblomma är väldigt hjälpsamma för att göra en salva för att behandla åderbråck. Du kan applicera salvan på kvällen och låta sitta tills morgonen. Utöver bladen kan du även använda växtstjälken för att göra en uppfriskande tonic.

Saltvattenbad är extremt avslappnande och hjälper blodcirkulationen. Du kan lägga till lite äppelcidervinäger i badet för att maximera fördelarna.

En stor fördel med dessa alternativa behandlingar för åderbråck är att de är mycket billigare än farmaceutiska varianter. Vi vill dock betona att de inte ska vara de enda behandlingarna du använder. Sikta på att använda dem för att komplettera din läkares rekommendationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Arora M. Management of varicose veins. JK Science 2017. Available at: https://doi.org/10.9738/INTSURG-D-14-00084.1. Accessed 01/29, 2019.
 • Bootun R, Onida S, Lane TRA, Davies AH. Varicose veins and their management. Surgery (United Kingdom) 2016. Available at: https://doi.org/10.1016/j.mpsur.2016.02.002. Accessed 01/29, 2019.
 • Mandavia R, Anwar MA, Davies AH. Varicose veins. Metabolism of Human Diseases: Organ Physiology and Pathophysiology 2014. Available at: https://doi.org/10.1007/978-3-7091-0715-7_40. Accessed 01/29, 2019.
 • Muley, B. P., Khadabadi, S. S., & Banarase, N. B. (2009). Phytochemical constituents and pharmacological activities of Calendula officinalis Linn (Asteraceae): A review. Tropical Journal of Pharmaceutical Research. Pharmacotherapy

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.