6 fördelar med tamarillo

6 fördelar med tamarillo
Anna Vilarrasa

Skriven och verifierad av nutritionist Anna Vilarrasa.

Senaste uppdateringen: 12 april, 2023

Tamarillon är en frukt okänd för de flesta, men mycket uppskattad för sina näringsegenskaper. Dessutom gör dess söta, syrliga och salta smak den till en perfekt ingrediens för otaliga recept. Läs vidare så ska vi berätta om vilka fördelar du får med tamarillo i kosten.

Om du är intresserad av att upptäcka nya, ovanliga livsmedel och hur de kan hjälpa dig att bibehålla en god hälsa, uppmuntrar vi dig att fortsätta läsa den här artikeln.

Tamarillo: en liten tropisk skatt

Tamarillon är en exotisk och hälsosam frukt, lätt att införliva i söta och salta rätter.
Tamarillon är en exotisk och hälsosam frukt, lätt att införliva i söta och salta rätter.

Tamarillon (Solanum betaceum eller Cyphomandra betácea)  är frukten av en buske som är infödd i de peruanska Anderna. Idag är de främsta producentländerna bland annat Peru, Colombia, Brasilien, Chile, Nya Zeeland och Sydafrika.

Den tillhör samma familj som tomat, potatis, aubergine, men ha en oval liten frukt (mellan 3 och 5 centimeter) och den är orangeröd till färgen. Den har ett tunt skal och en saftig fruktkött som liknar tomatens. Den avger en mycket behaglig arom och dess frön är inlindade i ett gelatinaktigt lager med en mycket framträdande söt smak.

Även om det inte är dess ursprungsregion, var Nya Zeeland det land som gjorde tomatillon känd på fruktmarknaden.

Tamarillons egenskaper och näringsämnen

Enligt data från New Zealand Institute for Crop & Food Research är näringssammansättningen per 100 gram färsk produkt som följer:

 • Energi: 36 kilokalorier
 • Protein: 1,8 gram
 • Fett: 0,5 gram
 • Kolhydrater: 4,3 gram
 • Fiber: 3,6 gram

Utöver dessa innehåller tamarillon även intressanta komponenter som polyfenoler, karotener och antocyaniner. Det är också en anmärkningsvärd källa till vitamin A, C och B6 och vissa mineraler (kalium, mangan och koppar).

Dessa föreningar i tamarillo ger den en rad olika egenskaper. Som författarna Wang och Zhu påpekar är frukten antiinflammatorisk, antioxidativ och antiproliferativ (hämmar cellreproduktion, särskilt av cancerceller) och kan bidra till att minska fetma .

På grund av alla dessa egenskaper, och trots den relativa nyheten i odlingen av denna frukt, tror man att det kan vara en frukt med stor potential som hälsokost.

Tamarillons hälsofördelar

Inom ramen för en hälsosam och balanserad kost, och i kombination med hälsosamma livsstilsvanor, kan tamarillos erbjuda vissa hälsofördelar. Några av de mest framstående är hjärt-kärlskydd och förebyggande av kroniska sjukdomar samt de goda effekter som fiberinnehållet medför.

Fördelar med tamarillo. Antioxidativa egenskaoer

Föreningarna med antioxidativ aktivitet skyddar kroppen mot den skadliga effekten av fria radikaler. När fria radikaler finns i överskott i kroppen är detta relaterat till vissa kroniska och inflammatoriska sjukdomar och cellulärt åldrande.

Fördelar med tamarillo. Skyddar kardiovaskulär hälsa

Natrium och kalium är två elektrolyter som är nödvändiga för att kroppen ska fungera korrekt, särskilt med hänsyn till det kardiovaskulära systemet. Deras aktiviteter är relaterade, men de har olika funktioner.

Experter vid Harvard School of Public Health noterar att högt saltintag kan leda till förhöjt blodtryck, vilket kan orsaka hjärtproblem. Kalium hjälper kroppen att ge avslappning till blodkärlen och eliminera natrium genom njurarna, vilket sänker blodtrycket.

Kroppen behöver mer natrium än kalium. Därför är det bra för hälsan att tillsätta frukter som innehåller kalium till kosten. Tvärtom, när mer natrium intas i förhållande till kalium, finns det en högre risk för hjärtinfarkt.

Fördelar med tamarillo: Bidrar till frisk hud

Tamarillon innehåller några näringsämnen som har erkänts som fördelaktiga för att ge skydd till huden och göra den vacker och återfuktad.

Å ena sidan stimulerar C-vitamin syntesen av kollagen (ett protein som är en del av hudens struktur) och spelar en skyddande antioxidativ roll mot UVB-strålning.

Dessutom innehåller tamarillon A-vitamin, ett ämne som krävs för att upprätthålla integriteten hos slemhinnorna och huden. Samtidigt hjälper vitaminet till att bibehålla tonen (förhindrar depigmentering), ger fasthet och elasticitet och underlättar sårläkning.

Fler fördelar med tamarillo: bra för synen

Vitamin A spelar även andra viktiga roller i kroppen, varav en har att göra med ögonhälsan. Det är fördelaktigt för tillståndet på ögats yta och även för bildandet av fotoreceptorn rhodopsin.

Rhodopsin är särskilt viktigt när det gäller mörkerseende eftersom det gör att ögonen kan se under svaga ljusförhållanden. Dessutom tror vissa experter att retinol också kan vara inblandat i uppkomsten av närsynthet, men för närvarande behövs det mer forskning för att bekräfta det möjliga orsakssambandet.

Hjälper matsmältningen

Tamarillon innehåller en god mängd fibrer. En av de främsta fördelarna med tillräckligt med fiber i kosten är regleringen av tarmpassagen genom att det minskar risken för vissa situationer som exempelvis förstoppning.

Kostfiber är också mat för tarmmikrobiotan. När de osmälta resterna av fiber når tjocktarmen, jäser tarmbakterierna detta vilket i sin tur ger upphov till en prebiotisk verkan med vissa positiva hälsoeffekter.

Förebygger fetma, diabetes och kroniska sjukdomar

Fördelarna med att introducera frukt och grönsaker i kosten har alltid varit viktiga. Utöver skyddet mot hjärt- och kärlsjukdomar har det under de senaste åren bedrivits forskning om deras samband med andra kroniska och mycket vanliga tillstånd, som fetma och typ 2-diabetes.

Mat som innehåller en bra mängd fiber är vanligtvis inte kalorität. Dessutom, som studier visar, är effekten av dem en långsammare magtömning vilket innebär en större mättnadskänsla. Dessutom förbättrar de glukostoleransen och kan vara effektiva för att sänka kolesterol.

Så använder du tamarillo i köket

Tamarillon i recept.
Du kan äta tamarillo som den är, eller lägga till i sallader eller i smoothies.

Tamarillofrukten kan vara lite lurig på grund av sitt utseende. Den ser nämligen ut som en liten tomat. I verkligheten är det något helt annat. Det är en mycket populär ingrediens i Nya Zeeland, Australien och Indien där man använder den i desserter, smakliga tillbehör och huvudrätter.

Du kan äta både fruktköttet och fröna, men det bästa är att ta bort skalet, eftersom det kan vara lite bittert. Följande är några av de vanligaste sätten att konsumera tamarillo:

 • Det enklaste alternativet är att äta den färsk, som ett eget tilltugg. För att göra detta, skär den på mitten och ät fruktköttet med hjälp av en sked. Om du tycker att smaken är för sur, klicka på lite honung eller något annat naturligt sötningsmedel.
 • Fruktköttet är gott som ingrediens i smoothies och fruktjuicer med banan, jordgubbar, apelsin eller yoghurt. Det är också gott för att göra sylt, gelé och såser.
 • Skivad passar den utmärkt till grönsaks- och fruktsallader och bröd, till exempel som smörgåspålägg. Du kan också dekorera med den eller använda den som topping på glass och olika bakverk.

Tamarillon – en frukt att lägga till för en hälsosam kost

Tamarillon är en okänd frukt för många människor. Dessutom kan den vara lite svårt att hitta och jämfört med andra frukter kan den också vara ganska dyr.

Tamarillon är en väldigt god frukt och för att hitta den bästa smaken ska du välja frukter med slätt, glänsande skal som är utan skavanker. För att kontrollera mognaden kan du klämma den lätt mellan fingrarna; om den rör sig lite inåt, så är den på den optimala punkten i sin mognad och redo för konsumtion.

Om de är lite gröna, låt dem ligga i rumstemperatur för att underlätta mognaden. Mogna frukter är bäst att förvara i kylen och bör konsumeras så snart som möjligt.

Hittar du denna frukt rekommenderar vi att du passar på och testar den, du kommer att bli glatt överraskad av den utsökta smaken och konsistensen. Tillsammans med andra väl utvalda frukter ger de dig utmärkta näringsämnen och är ett perfekt livsmedel för en hälsosam kost.

Om du gillar växter och odling finns det inget bättre än att plantera något exotiskt och annorlunda som tamarillon. Den är lätt att sköta, och dessutom är det det perfekta sättet att få njuta av tamarillon fullt ut.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • American Optometric Association. Vitamin A beneficial for eyes, just not preventing myopia. Junio 2020.
 • Harvard T.H. Chan. School of Public Health. Potassium.
 • Liester C.E, et al. The nutritional composition and health benefits of New Zealand tamarillos. Crop & Food Research Confidential Report No. 1281. Enero 2005.
 • Liguori I, et al. Oxidative stress, aging and diseases. Clinical Interventions in Aging. Abril 2018. 13: 757-772.
 • Schagen S, et al. Discovering the link between nutrition and skin aging. Dermatoendocrinology. Julio 2012. 1; 4(3): 298-307.
 • Smith U. Dietary fiber, diabetes and obesity. International Journal of obesity. 1987; 11. Suppl 1: 27-31.
 • Wang S, Zhu F. Tamarillo (Solanum betaceum): chemical composition, biological properties and product innovation. Trends in Food Science & Technology. Enero 2020. 95: 45-58.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.