Fördelar med omega-3: vad är det bra för?
Omega-3 är en grupp fettsyror som din kropp behöver, men som den inte kan producera på egen hand. Därför måste du få omega-3 dem genom mat eller genom kosttillskott för att kunna åtnjuta dess fördelar.
Du hittar dem i livsmedel som bland annat fisk, chiafrön, linfrö och valnötter. Men vad gör dessa fettsyror så viktiga? Dessa fleromättade fetter är viktiga för att ditt hjärta, hjärna och andra organ ska fungera korrekt.
Nedan berättar vi om vilka fördelar som omega-3 kan ge för kroppen, med stöd av vetenskapen. Missa inte detta!
1. Det kan minska triglyceridnivåerna i blodet
En av de största fördelarna är deras förmåga att minska triglyceridnivåerna i blodet. Ett överskott av triglycerider ökar risken för åderförkalkning. Därför är det viktigt att hålla dem under kontroll.
Specifikt kan omega-3 också hjälpa kroppen att öka HDL-kolesterolet (eller det goda kolesterolet). Optimala nivåer av detta fungerar som ett skydd för hjärtat.
För att komma upp i tillräckliga omega-3-värden för att det ska ha en skyddande verkan på vårt hjärta, är rekommendationen att vi konsumerar minst två portioner fisk i veckan. Denna mängd uppnår du lätt om du följer en medelhavskost.
2. Fördelar med omega-3: Det kan sänka blodtrycket
Enligt American Heart Association kan ett dagligt intag av mellan 2 och 3 gram omega-3-fettsyror hjälpa till att sänka blodtrycket. Detta beror på att det främjar en utvidgning av blodkärlen och förhindrar bildandet av blockeringar som kan öka trycket i artärerna.
I en studie rapporterad i Journal of the American Heart Association fann man att vuxna som konsumerade omega-3-fettsyror (DHA och EPA kombinerat) upplevde en genomsnittlig minskning av blodtrycket på 2 mm Hg. Denna minskning, även om den är liten, kan ha en inverkan på den kardiovaskulära hälsan på lång sikt.
Den exakta mängden omega-3 som bör konsumeras för att få denna fördel studeras fortfarande. Att inkludera fet fisk, nötter och frön i din kost, eller använda kosttillskott, kan vara en strategi för att kontrollera blodtrycket.
Du kanske också vill läsa: Fyra recept med nötter som du måste testa
3. Det kan förhindra bildandet av blodproppar
Blodproppar bildas när blodplättar klumpar ihop sig. Det är en naturlig och nödvändig process. Men dessa kan också blockera blodflödet och öka risken för hjärtinfarkt.
Omega-3-fettsyror kan hjälpa till att förhindra bildningen av dessa farliga blodproppar, eftersom dessa fettsyror förbättrar cirkulationen och främjar vidgning av artärerna. Enligt forskning kan ett tillskott av omega-3 i fyra veckor risken för bildandet av blodproppar hos friska människor.
4. Det kan lindra inflammatoriska problem
Kronisk inflammation kan skada blodkärlen och öka risken för utvecklandet av hjärtsjukdomar och stroke. Även här kan omega-3-fettsyror ha positiva effekter.
Omega-3 har visat sig vara effektivt för att minska inflammation i kroppen. Detta kan vara effektivt vid tillstånd som reumatoid artrit, till exempel.
Eftersom omega-3 bekämpar inflammation, har användningen av detta för att hantera reumatoid artrit studerats brett. En publikation från 2018 tyder på att konsumtion av fisk minst två gånger i veckan kan bidra till att minska sjukdomens aktivitet.
Dessutom, av 20 kliniska prövningar där man analyserade omega-3-tillskott hos personer med reumatoid artrit, registrerades 16 signifikanta förbättringar av deltagarnas symtom. Och i en uppföljning av 1 557 personer med sjukdomen hade de som tog omega-3-tillskott lägre nivåer av inflammation och smärta.
5. Det kan minska risken för demens och Alzheimers
Omega-3 är avgörande för att hjärnan ska fungera korrekt. Speciellt i sin DHA-form, som spelar en nyckelroll för hälsan för nervsystemet och näthinnan. Dessutom kan det bidra till att minska bildandet av hjärnplack som är förknippat med minnesförlust.
Studier föreslår att en kost rik på omega-3 eller adekvat tillskott skulle kunna förhindra kognitiv försämring. Detta skulle i sin tur minska risken för neurodegenerativa sjukdomar, som demens och Alzheimers.
En studie från Hospital del Mar i Barcelona fann att höga nivåer av omega-3 i blodet är förknippade med en lägre risk att drabbas av dessa sjukdomar. Även för dem som redan har diagnosen mild kognitiv funktionsnedsättning kan fettsyran bromsa utvecklingen.
6. Det kan förbättra sexuell funktion och fertilitet
Omega-3-fettsyror har även visat ha en lovande potential för att förbättra sexuell hälsa och fertilitet. Hos män kan de bidra till att bekämpa erektil dysfunktion orsakad av ateroskleros.
Omega-3-tillskott för försöksdjur har visat kunna förbättra kvaliteten på erektioner. Samtidigt har man i studier på unga män som konsumerade fiskoljetillskott observerat en ökning av testikelstorleken, såväl som positiva förändringar i spermavolym och kvalitet.
För kvinnor kan det också ha en positiv inverkan på den sexuella funktionen. Speciellt under graviditeten. Enligt en publikation i International Journal of Impotence Research kan omega-3-tillskott förbättra den sexuella funktionen hos gravida kvinnor genom att minska ångest.
Du kanske också vill läsa: Utforska njutning: Tips för ett tillfredsställande sexliv
7. Det kan bidra till en hälsosam graviditet och postpartum
Enligt American Pregnancy Association reglerar omega-3 produktionen av prostaglandiner, vilket är föreningar som påverkar nyckelfunktioner som blodtryck, koagulering och livmodersammandragningar. Adekvat konsumtion av fettsyror under graviditeten kan också gynna barnets kognitiva utveckling.
För det andra kan omega-3-tillskott under graviditet och amning minska risken för matallergier hos barn. Till exempel mot känslighet för ägg och jordnötter.
En annan anmärkningsvärd fördel är dess roll i att förhindra för tidig födsel. Gravida kvinnor som får en dos på cirka 600 till 1 000 mg/dag är mer benägna att fortsätta sin graviditet.
Slutligen kan omega-3 balansera mammans känslomässiga hälsa efter förlossningen. Tillskott kan ha en positiv, om än måttlig, effekt på att minska risken för förlossningsdepression.
8. Det kan minska risken för makuladegeneration
Åldersrelaterad makuladegeneration (AMD) är en ledande orsak till blindhet. Att följa en diet rik på omega-3 kan vara ett sätt att minska risken för att utveckla sjukdomen.
Näringsämnet skyddar ögonhälsan tack vare dess antiinflammatoriska egenskaper. Dessutom bidrar DHA, som finns i höga koncentrationer i näthinnan, till att upprätthålla integriteten i ögats celler.
Även om ökad konsumtion av fet fisk kan hjälpa till att hämma förändringar av AMD, är det också viktigt att införa andra vanor för att jobba förebyggande. Att sluta röka är en av de viktigaste.
9. Det kan stödja barns tillväxt och utveckling
Omega-3 är viktigt under barndomen, eftersom det bidrar till korrekt utveckling av hjärnan. Barn som konsumerar tillräckligt med fettsyror tenderar att ha bättre inlärning och minne.
I en annan mening kan barn med utvecklingsstörningar dra nytta av en ökad konsumtion av omega-3. Lämpliga mängder förbättrar deras koncentration och beteende.
10. Fördelar med omega-3: Det kan lindra migrän
Migrän är en av de vanligaste neurologiska sjukdomarna och drabbar en miljard människor världen över. Dessa smärtsamma attacker åtföljs vanligtvis av symtom som illamående och känslighet för ljus och ljud.
Omega-3 spelar en viktig roll för att reglera smärta och inflammation, tack vare dess förmåga att producera oxylipiner, föreningar som ingriper i dessa processer. EPA och DHA utmärker sig för sina antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper. Dessutom är dessa fettsyror också fördelaktiga för migränpatienter på grund av deras förmåga att reglera utvidgningen av blodkärlen i huvudet.
11. Det kan förbättra uthållighet och muskelåterhämtning
Omega-3 kan vara ett viktigt ämne i kosten för dem som utövar sport. Enligt en studie publicerad i Research in Sports Medicine kan tillskott förbättra uthållighetskapaciteten genom att minska mängden syre som kroppen behöver under träning.
Fettsyrirnas antiinflammatoriska och antioxidanta potential främjar dessutom inte bara sportprestanda, utan kan också påskynda muskelåterhämtning efter skador orsakade av excentriska övningar. Denna fördel observerades i studier där personerna tränat i en kombination av löpning och viktlyftning.
Hur mycket omega-3 bör man konsumera för att få dess fördelar?
Mängden omega-2 en person behöver beror på ålder, kön och särskilda tillstånd. Office of Dietary Supplements på den amerikanska hälsomyndigheten NIH rekommenderar följande dagliga doser:
- Spädbarn till 12 månader: 0,5 g.
- 1 till 3 år: 0,7 g.
- 4 till 8 år: 0,9 g.
- Flickor från 9 till 13 år: 1 g.
- Pojkar från 9 till 13 år: 1,2 g.
- Kvinnor från 14 till 18 år: 1,1 g.
- Män från 14 till 18 år: 1,6 g.
- Vuxna kvinnor: 1,1 g.
- Vuxna män: 1,6 g.
- Gravida kvinnor: 1,4 g.
- Ammande kvinnor: 1,3 g.
Att upptäcka en omega-3-brist är inte alltid lätt, eftersom dess tecken inte alltid är så uppenbara. Några av de vanligaste symtomen inkluderar grov, fjällande hud, samt hudutslag med rodnad, svullnad och klåda.
Vanligen ligger det inte i sjukvårdsrutinerna att rutinmässigt bedöma nivåerna av näringsämnet hos patienter. Men det finns specifika tester, såsom blodprover, för att mäta omega-3 i plasma.
Ska du välja ett omega-3-tillskott eller konsumera det via kosten?
Enligt British Heart Foundation får du de största fördelarna genom att konsumera livsmedel som är rika på dessa näringsämnen. Bland annat fet fisk, valnötter, chiafrön och linfrö ger dig goda mängder omega-3.
Vissa personer kan dock ha svårt att nå den rekommenderade mängden enbart genom kosten. I dessa fall kan kosttillskott vara ett alternativ.
Undvik att konsumera mer än 3 gram omega-3 per dag, eftersom för mycket kan öka risken för blödningar.
Kontraindikationer
Om du är allergisk mot nötter, fisk eller skaldjur är det tillrådligt att inte ta detta tillskott. Och om du lider av diabetes, koagulationsrubbningar, anemi, problem med bukspottkörteln, hypotyreos eller leversjukdomar, rådfråga din läkare innan du ökar din konsumtion.
Det är viktigt att få godkännande från en sjukvårdspersonal innan du tar något tillskott.
Dra nytta av fördelarna med omega-3
Omega-3 är mer än bara ett tillskott. Dess fördelar för kroppen kan sträcka sig från att skydda hjärthälsan till att förbättra hjärnans funktioner.
Att inkludera det i din kost, oavsett om det är genom mat eller kosttillskott, kan göra skillnad för ditt långsiktiga välbefinnande. Nyckeln är att hitta rätt balans för dina behov.
Om kost eller kosttillskott är bäst för dig beror på faktorer som livsstil, personliga preferenser och individuella behov. För många människor är en kombination av både och det mest effektiva.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Akbar, U., Yang, M., Kurian, D., & Mohan, C. (2017). Omega-3 Fatty Acids in Rheumatic Diseases. JCR: Journal of Clinical Rheumatology, 23(6), 330-339. https://journals.lww.com/jclinrheum/Fulltext/2017/09000/Omega_3_Fatty_Acids_in_Rheumatic_Diseases__A.6.aspx
- American Pregnancy Association. (s.f.). Omega-3 Fish Oil and Pregnancy. Consultado el 15 de agosto de 2024. https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/omega-3-fish-oil-and-pregnancy/
-
Andemeskel, A., Feathers, V., Iannaccone, C., Cui, J., & Shadick, N. (2019). The Association Between Omega-3 Supplementation and Disease Activity in a Rheumatoid Arthritis (RA) Observational Cohort. American College of Rheumatology, 71(10). https://acrabstracts.org/abstract/the-association-between-omega-3-supplementation-and-disease-activity-in-a-rheumatoid-arthritis-ra-observational-cohort/
- British Heart Foundation. (s.f.). Omega-3 foods and your heart. Consultado el 15 de agosto de 2024. https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/omega-3s-and-your-heart
- Burch, R. (2021). Dietary omega 3 fatty acids for migraine. BMJ, 374, 1-2. https://www.bmj.com/content/374/bmj.n1535
-
Canhada, S., Castro, K., Perry, I. S., & Luft, V. C. (2018). Omega-3 fatty acids’ supplementation in Alzheimer’s disease: A systematic review. Nutritional Neuroscience, 21(8), 529-538. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28466678/
- Cetin, I., Carlson, S. E., Burden, C., da Fonseca, E. B., di Renzo, G. C., Hadjipanayis, A., … & Koletzko, B. (2024). Omega-3 fatty acid supply in pregnancy for risk reduction of preterm and early preterm birth. American journal of obstetrics & gynecology MFM, 6(2), 101251. https://www.ajogmfm.org/article/S2589-9333(23)00393-2/fulltext
- Cleveland Clinic. (17 de noviembre de 2022). Omega-3 Fatty Acids. Consultado el 15 de octubre de 2024. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/17290-omega-3-fatty-acids
- Clínica Mayo. (25 de agosto de 2023). Omega-3 del pescado: por qué comer pescado ayuda al corazón. Consultado el 15 de octubre de 2024. https://www.mayoclinic.org/es/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/omega-3/art-20045614
-
Derbyshire E. (2017). Do Omega-3/6 Fatty Acids Have a Therapeutic Role in Children and Young People with ADHD?. Journal of Lipids, 2017, 1-9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5603098/
- Fan, H., & Song, J. T. (2022). Potential mechanisms of macular degeneration protection by fatty fish consumption. Current Opinion in Pharmacology, 63, 102186. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1471489222000054
-
Gammone, M. A., Riccioni, G., Parrinello, G., & D’Orazio, N. (2018). Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: Benefits and Endpoints in Sport. Nutrients, 11(1), 46. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6357022/
- Huynh, L. B. P., Nguyen, N. N., Fan, H. Y., Huang, S. Y., Huang, C. H., & Chen, Y. C. (2023). Maternal omega-3 supplementation during pregnancy, but not childhood supplementation, reduces the risk of food allergy diseases in offspring. The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice, 11(9), 2862-2871. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2213219823006475
- Hospital del Mar Research Institute. (30 de enero de 2024). High blood omega-3 levels are associated with lower risk of dementia and Alzheimer’s disease. Consultado el 15 de octubre de 2024. https://www.imim.cat/news/601/high-blood-omega-3-levels-are-associated-with-lower-risk-of-dementia-and-alzheimers-disease
- Jensen, T. K., Priskorn, L., Holmboe, S. A., Nassan, F. L., Andersson, A. M., Dalgård, C., Holm Petersen, J., Chavarro, J. E., & Jørgensen, N. (2020). Associations of fish oil supplement use with testicular function in young men. JAMA Network Open, 3(1), e1919462-e1919462. https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2758861
- Jiang, H., Shi, X., Fan, Y., Wang, D., Li, B., Zhou, J., Pei, C. & Ma, L. (2021). Dietary omega-3 polyunsaturated fatty acids and fish intake and risk of age-related macular degeneration. Clinical Nutrition, 40(12), 5662-5673. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S026156142100474X
- Khanjari, Z., Iravani, M., Abedi, P., & Ghanbari, S. (2024). Effect of Omega-3 fatty acid supplementation on sexual function of pregnant women: a double blind randomized controlled trial. International Journal of Impotence Research, 36(4), 414-421. https://www.nature.com/articles/s41443-022-00598-w
- Koçyiğit, E., & Acar Tek, N. (2022). The Role of Omega-3 and Antioxidant Nutrients in Age-Related Macular Degeneration: A Review Article. Clinical and Experimental Health Sciences, 12(2), 548-555. https://dergipark.org.tr/en/pub/clinexphealthsci/issue/70757/810526
-
Kostoglou-Athanassiou, I., Athanassiou, L., & Athanassiou, P. (2020). The Effect of Omega-3 Fatty Acids on Rheumatoid Arthritis. Mediterranean journal of rheumatology, 31(2), 190-194. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7362115/
- McEwen, B., Morel-Kopp, M.-C., Tofler, G., & Ward, C. (2015). The Effect of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Fibrin and Thrombin Generation in Healthy Subjects and Subjects with Cardiovascular Disease. Seminars in Thrombosis and Hemostasis, 41(03), 315-322. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25703517/
- Mocking, R. J. T., Steijn, K., Roos, C., Assies, J., Bergink, V., Ruhe, H. G., & Schene, A. H. (2020). Omega-3 fatty acid supplementation for perinatal depression: a meta-analysis. The Journal of Clinical Psychiatry, 81(5), 1-21. https://www.psychiatrist.com/jcp/omega-fatty-acids-for-perinatal-depression/
- Nevins, J. E., Donovan, S. M., Snetselaar, L., Dewey, K. G., Novotny, R., Stang, J., Taveras, E. M., Kleinman, R. E., Bailey, R. L., Raghavan, R., Scinto-Madonich, S., Venkatramanan, S., Butera, G., Terry, N., Altman, J., Adler, M., Obbagy, J. E., Stoody, E. E., & De Jesus, J. (2021). Omega-3 fatty acid dietary supplements consumed during pregnancy and lactation and child neurodevelopment: a systematic review. The Journal of nutrition, 151(11), 3483-3494. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316622004114
- Office of Dietary Supplements. (s.f.). Omega-3 Fatty Acids. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/
- Philpott, J. D., Witard, O. C., & Galloway, S. D. R. (2018). Applications of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for sport performance. Research in Sports Medicine, 27(2), 219-237. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15438627.2018.1550401
-
Rajaei, E., Mowla, K., Ghorbani, A., Bahadoram, S., Bahadoram, M., & Dargahi-Malamir, M. (2015). The Effect of Omega-3 Fatty Acids in Patients With Active Rheumatoid Arthritis Receiving DMARDs Therapy: Double-Blind Randomized Controlled Trial. Global journal of health science, 8(7), 18-25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4965662/
- Satidpitakul, K. S. (s.f.). OMEGA 3 – Health Benefits of Nutrition. Med Park Hospital. Consultado el 15 de octubre de 2024. https://www.medparkhospital.com/en-US/lifestyles/omega-3-health-benefits-of-nutrition
-
Shim, J. S., Kim, D. H., Bae, J. H., & Moon, duG. (2016). Effects of Omega-3 Fatty Acids on Erectile Dysfunction in a Rat Model of Atherosclerosis-induced Chronic Pelvic Ischemia. Journal of Korean medical science, 31(4), 585-589. https://doi.org/10.3346/jkms.2016.31.4.585
-
Stonehouse W. (2014). Does consumption of LC omega-3 PUFA enhance cognitive performance in healthy school-aged children and throughout adulthood? Evidence from clinical trials. Nutrients, 6(7), 2730-2758. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4113767/
- Tahaei, H., Gignac, F., Pinar, A., Fernandez-Barrés, S., Romaguera, D., Vioque, J., Santa-Marina, L., Subiza-Pérez, M., Llop, S., Soler-Blasco, R., Arija, V., Salas-Salvadó, J., Tardón, A., Riaño-Galán, I., Sunyer, J., Guxens, M., & Julvez, J. (2022). Omega-3 fatty acid intake during pregnancy and child neuropsychological development: a multi-centre population-based birth cohort study in Spain. Nutrients, 14(3), 1-17. https://www.mdpi.com/2072-6643/14/3/518
-
Tedeschi, S. K., Bathon, J. M., Giles, J. T., Lin, T. C., Yoshida, K., & Solomon, D. H. (2018). Relationship Between Fish Consumption and Disease Activity in Rheumatoid Arthritis. Arthritis care & research, 70(3), 327-332. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5740014/
- Tseng, P. T., Zeng, B. Y., Chen, J. J., Kuo, C. H., Zeng, B. S., Kuo, J. S., … & Lin, P. Y. (2024). High dosage Omega-3 fatty acids outperform existing pharmacological options for migraine prophylaxis: a network Meta-analysis. Advances in Nutrition, 15(2), 100163. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2161831323014503
- Valenzuela, R., Morales, J., Sanhueza, J., & Valenzuela, A. (2013). Ácido docosahexaenoico (DHA), un ácido graso esencial a nivel cerebral. Revista Chilena de Nutrición, 40(4), 383-390. https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182013000400009
- Wei, B. Z., Li, L., Dong, C. W., Tan, C. C., Xu, W., & Alzheimer’s Disease Neuroimaging Initiative. (2023). The relationship of omega-3 fatty acids with dementia and cognitive decline: evidence from prospective cohort studies of supplementation, dietary intake, and blood markers. The American Journal of Clinical Nutrition, 117(6), 1096-1109. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37028557/