Fem fördelar med akupunktur du bör känna till

Visste du att akupunktur kan hjälpa dig att minska smärta? Den kan lindra alla typer av smärta, från mensvärk till migrän eller sådan som orsakas av dålig cirkulation.
Fem fördelar med akupunktur du bör känna till

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Akupunktur är en behandlingsform djupt rotad i traditionell kinesisk och japansk medicin som på senare år blivit populär i väst. Idag ska vi tala om fem olika fördelar med akupunktur du kanske inte kände till.

Det är dock viktigt att påpeka att akupunktur på intet sätt ska ersätta medicinsk behandling. Det är ett komplement till andra behandlingar, framförallt när det kommer till allvarliga sjukdomar.

Vissa av de påstådda effekterna har heller inte kunnat stödjas av vetenskapen, så ha det i åtanke.

Det är alltid bäst att först tala med din läkare innan du provar akupunktur, speciellt om du fortfarande genomgår medicinsk behandling.

Fördelar med akupunktur

Akupunkturnålar i mage

1. Det minskar smärta

En av våra huvudsakliga fördelar med akupunktur är att den hjälper till att minska smärta. Den kan minska alla former av smärta, inklusive mensvärk, migrän eller smärta från dålig cirkulation.

Även om du lider av fibromyalgi, ryggsmärta, stukningar eller benbrott kan du få hjälpa av akupunktur.

Det är den specifika placeringen av de tunna nålarna som minskar smärtan. Om du är rädd för nålar behöver du inte oroa dig, för de är så små att de inte lämnar något märke på kroppen och inte gör ont.

2. Det minskar ångest och stress

I dagens värld är stress och ångest problem som många ställs inför dagligen. Därför är det viktigt att spendera några minuter om dagen med att meditera eller utföra andra lindrande aktiviteter.

Akupunktur kan även hjälpa dig att minska stress och ångest, och kan vara ännu mer effektiv än massage.

Användningen av nålar inom akupunktur sägs hjälpa till att balansera kroppens energier och återställer ett tillstånd av avslappning. Efter flera sessioner kan du märka att ångesten och stressen har minskats.

3. Fördelar med akupunktur: det hjälper dig med sömnlöshet

Kvinna får akupunktur

En annan av dessa fördelar med akupunktur är att det lindra sömnlöshet. Detta eftersom bristfällig sömn ofta är kopplad till stress och ångest.

Efter en omgång akupunktur kommer dessa aspekter lindras, vilket kommer förbättra din sömnkvalitet.

Vidare hjälper akupunktur till att minska depression. Den hjälper till att bekämpa mentala eller kemiska obalanser som orsakas av känslor som hindrar oss från att sova fridfullt.

Att sova väl är viktigt för att kunna utföra sina dagliga aktiviteter på ett hälsosamt sätt och för vår lycka. Om du inte sover väl kan du bli irriterad, och negativa situationer kan leda till dåligt humör.

Eftersom akupunktur sägs kunna lindra negativa känslor och stress kan det förbättra din generella lycka genom att låta dig vila bättre.

4. Det minskar allergiska reaktioner

Många personer lider av hudproblem som psoriasis, eksem och dermatit. Dessa problem kan behandlas, men oftast bara temporärt. Akupunktur kan dock vara ett bra komplement och öka effektiviteten.

Om du lider av eksem eller andra hudtillstånd kan du lägga till akupunktur till den medicinska behandling din läkare rekommenderat för att få mer effektiva resultat.

Det är dock viktigt att du alltid talar med din läkare först.

5. Fördelar med akupunktur: det sägs kunna underlätta cancerbehandlingar

Den sista av dessa fördelar med akupunktur är att det sägs kunna underlätta cancerbehandlingar.

Det hjälper inte bara till genom att minska smärta och lindra ångest, utan även genom att minska bieffekterna av cancerbehandlingar. Kemoterapi leder ofta till kräkningar, yrsel och försvagat immunförsvar.

Akupunktur hjälper till genom att reglera immunförsvaret och minska obehaget från behandlingen. Som alltid måste du dock tala med din läkare innan du påbörjar akupunktur.

Akupunktur har existerat i sekel. Vi har många spännande och effektiva nya behandlingsformer, men ibland kan det vara bra att blicka tillbaka till den uråldriga visheten och dess alternativa tekniker.

Har du provat akupunktur? Kommer du prova det i framtiden?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.