Förbättra njurfunktionen med dessa livsmedel

februari 5, 2020
Det finns många typer av livsmedel som kan hjälpa dig att förbättra njurfunktionen. Detta eftersom de har avgiftande egenskaper som hjälper till att förebygga bildandet av njursten.

Kroniska njursjukdomar är ett stort hälsoproblem i världen. Som tur är kan man förbättra njurfunktionen med många typer av frukt och grönsaker.

Forskning uppskattar att prevalensen av njurproblem kommer fördubblas inom de kommande tio åren. Detta på grund av en allt äldre befolkning och ökningen av kroniska tillstånd som diabetes och fetma.

Att inkludera dessa typer av livsmedel i din kost och följa andra riktlinjer kommer dock vara bra förebyggande åtgärder för att sakta ned njurförsämringen.

De kan även hjälpa dig med andra typer av sjukdomar, såsom de som är kopplade till kardiovaskulära komplikationer.

Vikten av rätt näringsintag för att förbättra njurfunktionen

Person med njure

Njurarna är viktiga eftersom de filtrerar blodet och tar bort restprodukter.

Njurarna är de organs om ansvarar för att rensa bort restprodukter från kroppen. Blodet passerar genom dem och filtreras. De reglerar även kroppsvätskorna och optimerar mängden elektrolyter.

Vid allvarliga problem kommer njurarna inte kunna utföra dessa funktioner på rätt sätt. Det är därför personer med njurproblem måste hålla sitt intag av vissa livsmedel till ett minimum.

Att modifiera din kost för att förbättra njurfunktionen är inte bara ett hälsosamt val; det är en fundamental del av dess behandling tillsammans med läkemedel och dyalis.

Att äta ordentligt är fundamentalt för behandlingen av detta tillstånd och för att förebygga uppkomsten av andra associerade sjukdomar, som diabetes, hypertoni och fetma.

Kosten hos personer som har njurproblem bör vara:

 • Varierad
 • Välbalanserad
 • Tillräcklig in intaget av energikällor
 • Rätt organiserad
 • Anpassningsbar
 • Välkompletterad

Härnäst ska vi berätta om fem frukter och grönsaker som kan hjälpa dig att förbättra njurfunktionen.

1. Endiver

Endiver är utsökt och perfekt för personer som vill förbättra sin njurfunktion. Detta eftersom den har högt vatteninnehåll och få kalorier. Den utgörs faktiskt till 95% av vatten.

Den är därmed väldigt lätt, men samtidigt mättande tack vare sitt fiberinnehåll.

Ur ett näringsmässigt perspektiv är denna grönsak även rik i mineraler och vitaminer. Den innehåller till exempel kalcium, fosfor, järn, kalium och natrium, och är rik i vitamin A, C och B.

Läs även: Varför du bör använda persilja för att rensa njurarna

2. Lök och schalottenlök

Lök är vätskedrivande

Detta livsmedel har en renande egenskap som gagnar njurarnas hälsa.

Detta är en av de mest välanvända grönsakerna i världen. Som tur är har den många fördelar bland sina lager. Den huvudsakliga är dock att den förbättrar njurfunktionen genom att vara vätskedrivande.

Den ökar alltså mängden vatten och salt som drivs ut genom urinen.

En vetenskaplig studie från Journal of Medicinal Food bevisade lökens förmåga att effektivt aktivera njurfunktionen och främjar eliminering av vätskor från kroppen.

Som vi nämnde tidigare har dock lök även andra fördelar:

 • Verkar mot diabetes.
 • Främjar matsmältningen
 • Förbättrar immunförsvaret
 • Lindrar vissa andningsbesvär

3. Morötter

Detta är en populär grönsak som är väldigt känd för sina fördelar för synen. Den har dock många andra egenskaper, varav den viktigaste för denna artikel är dess förmåga att driva ut vätska.

Precis som lök har morötter högt vatteninnehåll, vilket hjälper till att förbättra njurfunktionen. Detta eftersom det möjliggör insamling och utdrivning av urin. Det är av denna anledning den är hjälpsam mot njursten.

Som vi sade ovan är morötter även bra för ögonen. Detta eftersom det är en bra källa till vitamin A, som hjälper synen. Även betakarotenerna är kraftfulla beskyddare som motverkar åldrande i förtid.

Konsumtion av dem kommer även hjälpa dig att skydda näthinnan och förebygga uppkomsten av grå starr. Men dessvärre är myten om morötters förmåga att förbättra mörkerseendet just det, en myt.

4. Bär

Blåbär kan förbättra njurfunktionen

Utöver att vara utsökta har blåbär antiseptiska egenskaper som hjälper till att hålla infektioner borta från urinvägarna.

Denna typ av frukt är framförallt perfekt för att bekämpa infektioner och förbättra den perifera cirkulationenTranbärsjuice har fantastiska antiseptiska och antibiotiska egenskaper mot bakterierna som orsakar urinvägsinfektioner.

Dessa typer av frukt innehåller även kinasyra – en substans som gör urinen surare och drivs ut med den. Detta är bra eftersom det motverkar njursten genom att inte låta dem bildas.

Du kanske även vill läsa: Basilika och salvia för att naturligt avgifta njurarna

5. Andra livsmedel som kan förbättra njurfunktionen

Typerna av frukt och grönsaker som nämns i denna artikel är inte de enda som rekommenderas för personer som vill förbättra njurfunktionen; många andra är också fantastiska för detta syfte.

Bland dem hittar vi:

 • Tangeriner
 • Citron
 • Gurka
 • Färsk sparris
 • Gröna ärtor
 • Svamp, yoghurt, kefir, etc.

Tveka inte att tala med en läkare om du redan lider av njurproblem. Vederbörande kan sammanställa en bra behandlingsplan och rekommendera en kost för dig.

 • Gancedo García, M. C., & Hernández-Gancedo, M. C. (2009). Función renal. Pediatria Integral.
 • Castaño, I., & Rovetto, C. (2012). Nutrición y enfermedad renal. Colombia Medica.
 • Lee, T., Thamer, M., Zhang, Q., Zhang, Y., Allon, M., & GPC. (2015). Prevención, Diagnóstico y tratamiento de la Enfermedad Renal Crónica temprana. American Journal of Nephrology. https://doi.org/10.1159/000446159