För- och nackdelar med att sitta på golvet
Att sitta på golvet är i faktiskt ganska bra för dig. Om du tänker på det, hur mycket tid spenderar du i en stol varje dag? Förmodligen mer än vad som är bra för dig. Det är inte särskilt svårt att beräkna hur lång tid du spenderar i den positionen. Som med allt finns det risker och fördelar för båda ställningarna.
Vissa människor väljer att sitta på golvet. Det finns till och med kulturer och länder där denna position är normal. Det pågår emellertid en debatt angående vår kroppshållning och det är viktigt att ta den i beaktande för att bättre förstå vilken position som är bättre för dig.
Effekten av att sitta på en stol
Att sitta har en enorm inverkan på din hälsa. Tänk på att du använder mindre energi än när du är i rörelse. Det är just av den anledningen att sjukdomar som fetma, högt blodtryck, diabetes och höga kolesterolnivåer är förknippade med att man spenderar mycket tid i denna position.
Vi behöver fler studier men bevisen visar att det är nödvändigt att vi rör på oss, även om det sker med låg intensitet. Detta beror på att det minskar risken för allvarligare kardiovaskulära skador, såsom hjärtinfarkt eller stroke.
Hälsofördelarna med att sitta på golvet
Det kanske inte är så bekvämt till en början, men det har en positiv inverkan på kroppen. Låt oss titta på några av dess fördelar.
1. Du är mer aktiv
Att sitta på golvet eller sitta på huk aktiverar fler muskler och kan förhindra ryggont. Det är inte ett magiskt botemedel för problem med ländryggen, men det hjälper, så länge du tänker på att hålla kroppsaxeln rak.
2. Kroppens anatomi indikerar att detta är det bästa sättet att tömma tarmen
Många, många människor försvarar detta uttalande. Det är vettigt eftersom hukning möjliggör en bättre vinkel mellan tjocktarmen, ändtarmen och anus. Det är en position som gör det lättare att genomföra tarmtömningen eftersom det balanserar ringmuskelns läge och bäckenbotten.
3. Rekommenderas under förlossningsfasen
Att sitta på huk möjliggör en större öppning för barnets passage. Denna position är en av de mest använda i djurvärlden vid födseln, eftersom bäckenets diameter expanderar lättare i denna position.
Inte bara det, tyngdkraften hjälper också till när kvinnan sitter upprätt och minskar de ansträngningar hon måste lägga på att krysta. Det hjälper också med sammandragningarna eftersom positionen främjar fostrets tryck på livmoderhalsen, vilket bidrar till en lättare förlossning. En annan fördel är att mjukvävnadsskadorna minskar avsevärt.
Lär dig om sex fantastiska tekniker för bättre hållning
4. Det förbättrar hållningen och motverkar nacksmärta
Att sitta på huk hjälper till att ta bort trycket från nacken för att det håller bindväven elastisk och flexibel. Detta till skillnad från att sitta i en stol vilket gör dem styvare.
Saker att tänka på när du ska sitta på golvet
Det finns vissa nackdelar med att sitta på golvet eller sitta på huk, eftersom det kan leda till vissa typer av problem som du bör vara uppmärksam på. Låt oss ta en titt.
1. Knästående
Detta sätter press på dina knän och fotleder. Så försök att gå ner på ett knä med en fot på golvet om du känner smärta eller domningar i dina armar och ben.
2. Balansera när du sitter på golvet
Det uppstår mindre stabilitet när man sitter på huk eller på knä eftersom skinkorna förblir ovanför golvet. Håll fast i en vägg eller soffa och byt position om det uppstår problem med stabiliteten.
3. Hur man sitter i skräddarställning
Att sitta med korslagda ben kan förvärra en del problem, såsom ryggsmärta och dålig hållning. Men försök att inte sloka med ryggen och huvudet, samt att hålla ryggraden i neutral position, om du väljer att sitta på detta sätt. Lägg din vikt på höfterna istället för fötterna.
Positioner för att sitta på golvet
Det finns ett flertal positioner som gör det möjligt att sitta på golvet samt se om det är något du vill göra oftare. Här är några.
1. På dina knän
Stå upp, placera ett ben bakom kroppen, flytta din vikt till frambenet. Sänk långsamt knäet mot golvet och spjärna tårna mot golvet med ankelböjning.
Håll axlarna över höfterna och sänk ned ditt främre knä till golvet. Sära sedan på knäna till axelbredd och vila skinkorna på dina hälar.
2. Att sitta på golvet i skräddarställning
Sitt på golvet. Böj båda knäna och rör dig utåt. Placera en fot under det motsatta knäet och flytta sedan vikten till höfterna istället för fötterna. Din mage ska vara över dina höfter.
Ett sätt att minska trycket på höfterna kan vara att sitta på kanten av en vikt filt eller ovanpå kuddar.
3. Framåtlutad
Denna position kan hjälpa till vid knä- eller fotledsjukdomar. Försök sitta på golvet, böj båda knäna och placera fötterna platt på golvet. Placera fötterna bredare än höftbredden och håll magen över höfterna.
4. Sitta på huk
Stå med fötterna i höftbredd och placera dem platt på golvet, sänk sakta skinkorna nedåt tills de nästan vidrör golvet. Håll axlarna och bröstet upprätt.
Kolla in dessa fyra sträckor som hjälper dig att korrigera din hållning
Finns det några biverkningar av att sitta på golvet?
Som med allt, bör du vidta försiktighetsåtgärder eller öva upp med medvetenhet om de eventuella problem du kan drabbas av att sitta på golvet. Kroppens vikt centreras på nedre extremiteterna, så det uppstår tryck på knä och anklar. I vissa fall kan denna vikt minska cirkulationen i nedre extremiteterna.
Har du några hälsomässiga problem, som problem med höfter, knän och anklar? Då är det bäst att inte sitta på golvet. Detta beror på att detta kan försvaga lederna ytterligare. Du kommer också att få problem med att återhämta dig.
Som du kan se kan det vara bra att sitta på golvet om du vet hur du ska gå tillväga och behåller det som en god vana för att ta hand om din kropp.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Laskowski E. ¿Cuáles son los riesgos de estar sentado mucho tiempo? [Internet]. Mayo Clinic. 21/08/2020 [Consultado 24/01/2021]. Disponible en https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/adult-health/expert-answers/sitting/faq-20058005
- Lugones M. El parto en diferentes posiciones a través de la ciencia, la historia y la cultura. Revista Cubana de Ginecología y Obstetricia 2012;38(1):134-145.
- Romero Añanca, Katia, and Milagros Yenifer Vargas Baca. “Relación entre los partos verticales y desgarros perineales en pacientes atendidas en el Centro de Salud de Belenpampa, enero a junio–2018.” (2018).