Fluor för tänderna: Hur hjälper det till att förhindra karies?

Fluor för tänderna är ett effektivt sätt att förhindra karies. Dessutom hjälper det till att remineralisera tandemaljen. Hur fungerar det? När blir det skadligt? I den här artikeln berättar vi allt om detta!
Fluor för tänderna: Hur hjälper det till att förhindra karies?

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Under lång tid har man använt fluor för tänderna som en strategi för att förhindra uppkomsten av karies. Förutom att borsta tänderna och kontrollera din kost är användningen av detta grundämne ett av de viktigaste sätten du kan skydda dig från hål i tänderna.

Men vet du hur man använder detta mineral? I vilka doser och när ska du använda det? Kan det vara skadligt att använda i vissa fall?

Det är viktigt att veta svaren på dessa frågor. Därför ska vi att berätta allt om det i den här artikeln.

Vad är fluor?

Fluor är ett naturligt mineral som finns i jordens yta, vattenkällor och vissa livsmedel. Du kan också hitta det i animaliska produkter som lax, sardiner och lever och i vegetabiliska produkter som te, tomater, potatis och spenat.

Förutom att införliva det i din kost genom naturliga källor, kan du även få i dig detta mineral som kosttillskott. Detta rekommenderas av specialister som har visat att fluor för tänderna hjälper till att förhindra karies. På många ställen tillsätter man detta mineral i dricksvattnet för att minska effekten av detta problem. På så sätt har vattnet redan fluor i sig, förutom salter.

Du hittar detta mineral bland annat i tandvårdsprodukter som tandkräm, munvatten och tandtråd. Likaså finns det i produkter som tandläkare använder på kliniken för att förebygga och behandla orala problem.

Människokroppen har metaboliska mekanismer som reglerar och kontrollerar upptaget, användningen och utsöndringen av detta grundämne. Vi lagrar det mesta av fluoret i våra ben och tänder samt en liten andel i de vita vävnaderna. Vi utsöndrar överskottsmängden genom urinen och ännu mindre mängder genom svett och avföring.

karies i tand
Fluor för tänderna är ett användbart mineral när det gäller att förebygga och behandla karies. Det finns i tandkräm, kosttillskott, dricksvatten och mat.

Vad är hål i tänderna?

Hål i tänderna, eller karies, kan drabba både barn och vuxna. Specifikt är det ett problem som påverkar mineralerna på tändernas ytor. Mikroorganismerna i munnen använder sockerarterna i vår kost som näringskälla och ger under denna process upphov till syror, som kan angripa de oorganiska delarna av tänderna.

Den hårda emaljen avmineraliseras. Som ett resultat tappar tänderna sin struktur. När denna process precis börjar kan du lägga märke till en ogenomskinlig vit fläck som mörknar när skadan fortskrider.

Om du inte behandlar detta område och avmineraliseringen fortsätter, börjar det blidas små hål i tänderna. Dessa hål kan sedan fortsätta att växa sig större och djupare. Senare blir ytan på tänderna mjukare och skadorna kan påverka pulpan och den underliggande vävnaden. Detta ger upphov till smärtsamma symptom eller en infektionsprocess.

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: 9 naturliga och effektiva sätt att ta hand om tänderna

Hur fluor för tänderna kan hjälpa till att förhindra karies

Fluor hjälper till att förhindra hål i tänderna genom två huvudsakliga verkningsmekanismer:

  • Dels kan detta grundämne kemiskt kombinera sig med kristallerna i emaljen, vilket omvandlar hydroxiapatit till fluorapatit. Detta är ett ämne som är mer resistent mot avkalkning. Denna reaktion är varken definitiv eller stabil, och därför är det viktigt att exponera sig ofta och regelbundet för detta mineral.
  • Å andra sidan minskar närvaron av detta grundämne i munnen metabolismen hos bakteriella plack. Detta minskar produktionen av de syror som är ansvariga för avmineraliseringen av tänderna. Vidare hämmar det mikroorganismer som fäster vid sig själva, vilket gör det svårt för denna skadliga film att formas och ackumuleras.

Du kan införliva fluor i dina rutiner genom två primära metoder. Den ena är systemisk, där man får i sig mineralen genom att dricka fluorhaltigt vatten, äta mat eller kosttillskott som innehåller detta mineral. Kroppen distribuerar sedan det genom blodomloppet och avsätter det i tandstrukturerna där det bildas.

Effekten av fluor på kroppen på dessa sätt är viktig när tänderna håller på att bildas hos spädbarn och små barn. Detta eftersom att det då blir inkorporerat i emaljkristallerna, och som ett resultat blir strukturen mycket mer motståndskraftig mot karies.

Det andra sättet är lokalt. Det betyder att man applicerar mineralet på tändernas ytor när tänderna redan finns i munnen. Fluor når tänderna på detta sätt i form av tandkräm, munvatten eller tandtråd som innehåller det. Vi kan även få det genom fluorlack, gel och andra produkter som tandläkaren applicerar på kliniken.

Det är viktigt att nämna att fluorid även har en terapeutisk effekt vid sjukdom då det kan remineralisera emaljen när man har förlorat en betydande andel av emaljens mineraler.

Faror från överdriven användning av fluor för tänderna

Överdriven användning av fluor kan vara skadligt. Dess effekt på tänderna beror till stor del på koncentrationen. Med andra ord så är effekten fördelaktig om det är i mindre mängder. Om mängden däremot är för stor kan det ge biverkningar som t.ex tandskador.

Fluoros är ett problem som uppstår när vi utsätter en tand för för mycket fluor medan den bildas. Det gör att tänderna ser missfärgade ut, med vita eller bruna linjer. I svårare fall har emaljen skador, och tanden kan ha fördjupningar eller deformationer.

Det är många samhällen som har införlivat fluor i sina vattenkällor för att minska förekomsten av hål i befolkningens tänder genom säkra koncentrationer. I dessa fall är det inte nödvändigt att ta fluor systemiskt genom kosttillskott.

Den optimala koncentrationen av detta mineral i dricksvatten är 0,7 till 1,2 milligram per liter (mg/L). Tillsammans med daglig användning av tandkräm med fluor är dessa värden är tillräckliga för att skydda munnen från besvären utan risk.

Faktum är att tandkräm tenderar att innehålla nivåer av mineralet som är mellan 1000 och 1200 delar per miljon (ppm).

Om dricksvattnet inte innehåller fluor, kan din tandläkare föreslå fluortillskott, särskilt för spädbarn och små barn, under tiden som deras tänder bildas. Tandläkaren bestämmer mängden och berätta för dig hur du använder tillskottet, i enlighet med din ålder (eller barnets ålder) och den faktiska risken för karies.

Dessutom, om din tandläkare anser det nödvändigt, kan han eller hon föreslå att du använder en tandkräm med högre fluorprocent eller munvatten som innehåller mineralet.

Andra tips för att förhindra karies

Även om fluor hjälper till att förebygga karies i tänderna, är det inte det enda du bör tänka på när det kommer till att sköta din munhygien. Nedan ger vi dig en lista över andra metoder som kan hjälpa till att förhindra att detta problem uppstår.

  • Tandborstning: Rengöring av alla sidor av alla dina tänder är viktigt för att ta bort den bakteriella plack som orsakar detta problem. Du bör rengöra dem minst två gånger om dagen med en borste med mjuka borst och en tandkräm som innehåller fluor.
  • Tandtråd: Detta är nödvändigt för att komplettera din tandhygien. Du kan då nå de områden av tänderna som tandborsten inte kan nå. Man bör använda tandtråd minst en gång om dagen. Du kan också rengöra dessa svåra områden med mellantandborstar och tandsköljare.
  • Balanserad kost: Att äta hälsosamt och begränsa hur mycket enkla sockerarter, ultrabearbetade livsmedel och läsk du konsumerar kan hjälpa till att förhindra hål i tänderna.
  • Att tugga sockerfritt tuggummi: Det hjälper tänderna att rengöra sig själva genom saliven som munnen genererar genom att tugga. Dessutom innehåller de vanligtvis sockerersättning som xylitol, som hjälper till att förhindra karies.

Fler råd

  • Besök tandläkaren ofta: Regelbundna tandkontroller kan hjälpa till att upptäcka och behandla eventuella problem i god tid. Professionell rengöring och fluorbehandling är en extra insats som skyddar dina tänder.
  • Laga alla hål och sprickor: Tandläkaren gör detta genom att lägga ett speciellt material på tändernas tuggytor. Detta gör det lättare för dig att hålla rent och förhindrar att bakterier samlas på områden som är svåra att rengöra.
  • Drick tillräckligt med vätska: Patienter som lider av xerostomi eller muntorrhet bör dricka vätska ofta och regelbundet och använda saliversättning för att bekämpa denna effekt, som främjar bildandet av karies.
  • Behandla problem som minskar pH-nivån i munnen: Du bör identifiera och behandla sjukdomar som bulimi, anorexi och sura uppstötningar, vilka är sjukdomar som specialister förknippar det med hål i tänderna.
man borstar tänderna med Fluor för tänderna
Du kan också förebygga karies genom att utöva god tandhygien och gå på regelbundna kontroller hos tandläkaren.

Följ din tandläkares råd angående fluor för tänderna

Fluor hjälper till att förhindra karies. Detta bör du utnyttja när du ska sköta din munhygien! Men tänk också på att, även om det inte är särskilt vanligt, överdrivet intag av detta mineral kan vara skadligt, särskilt när tänderna fortfarande håller på att bildas.

När du behöver produkter för att ta hand om din mun och förhindra hål är det därför bäst att rådgöra med din tandläkare.

Hon eller han kommer att kunna bedöma de speciella förhållandena i din mun, dina vanor och förekomsten eller frånvaron av fluor i dricksvattnet där du bor. Detta hjälper dem att rekommendera de bästa produkterna. Din tandläkare kan också förklara hur du använder dem och hur länge du bör göra det.

Med det i åtanke är täta tandläkarbesök det bästa sättet att skydda din mun. Prata med en professionell tandläkare om eventuella funderingar du kan ha om att använda fluor för tänderna, och lita på de råd du får så att du får ett leende som både ser hälsosamt ut och känns friskt!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Guerrero-Concepción, Alexander, and Roger Domínguez-Guerrero. “Fluorosis dental y su prevención en la atención primaria de salud.” Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta 43.3 (2018).
  • JUDITH, ARJONA SERRANO. “PREVENCION DE FLUOROSIS DENTAL.” (2019).
  • Brandt, Lorenna Mendes Temóteo, et al. “Relationship between risk behavior for eating disorders and dental caries and dental erosion.” The Scientific World Journal 2017 (2017).
  • Lovón, Whashington E., and Rildo P. Tapia. “Tratamiento manifestaciones Clínicas Bucales de la Anorexia y Bulimia.” (2019).
  • Palma-Portaro, Camila, et al. “Recomendaciones basadas en la evidencia para la prevención de caries en infantes.” Revista Odontología Pediátrica 16.2 (2017): 51-64.
  • González Sanz, Ángel Miguel, Blanca Aurora González Nieto, and Esther González Nieto. “Salud dental: relación entre la caries dental y el consumo de alimentos.” Nutrición hospitalaria 28 (2013): 64-71.
  • Duque de Estrada Riverón, Johany, José Alberto Pérez Quiñonez, and Iliana Hidalgo-Gato Fuentes. “Caries dental y ecología bucal, aspectos importantes a considerar.” Revista cubana de estomatología 43.1 (2006): 0-0.
  • Villacís Lascano, Estela Cleofé, Catalina Del Rosario Boada Zurita, and Carlos Iván Aguirre Pinos. “El flúor en la reducción del índice de caries en niños de etapa escolar.” Dilemas Contemporáneos: Educación, Política y Valores 7 (2020).
  • Bustamante, Omayra Cova, et al. “ANTISÉPTICOS ORALES: CLORHEXIDINA, FLÚOR Y TRICLOSÁN.” Salud & Vida Sipanense 7.1 (2020): 4-16.
  • Miñana, Vitoria. “El flúor oral para la prevención de caries,¿ cómo, cuándo ya quién?.” Form Act Pediatr Aten Prim 5.2 (2012): 108-13.
  • Nieto Maya, Gregory Jesús. Efectividad del barniz de flúor en lesiones iniciales de caries en el periodo 2018-2020. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
  • Cabello Marquez, Juan José. “EFICACIA DEL USO TOPICO DE FLUOR PARA LA PREVENCIÓN DE CARIES DENTAL EN NIÑOS DE 6 AÑOS DEL CENTRO POBLADO SANTA ROSA DE SIRABAMBA, HUANUCO 2018.” (2019).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.