Fetma hos barn: ett stort problem
I dagsläget är fetma hos barn ett av de allvarligaste hälsoproblemen. Det är ett globalt fenomen som blir allt vanligare.
Tillståndet har tidigare främst associerats med länder som USA, men allt fler länder tycks bli drabbade av denna epidemi.
Man uppskattar att runt 42 miljoner barn under fem års ålder lider av barndomsfetma.
Fetma är ett tillstånd som inte bara påverkas ens utseende, utan även har stora komplikationer för hälsan.
Barn som lider av det löper till exempel högre risk att drabbas av sjukdomar som diabetes och kardiovaskulära problem.
I samhället vi lever i verkar det svårt för barn att bibehålla en hälsosam livsstil och följa en bra kost. Vi måste dock sträva efter att eliminera detta problem.
I denna artikel ska vi berätta allt du behöver veta om fetma hos barn.
Vad är fetma hos barn?
Fetma hos barn är den vanligaste näringsmässiga åkomman i detta skede av livet. Det består av för stor ansamling av kroppsfett, vilket äventyrar barnets hälsa.
Det är ett tillstånd som involverar många faktorer, inte bara näringsintag. Genetik och fysisk aktivitet är faktiskt också avgörande.
En dålig kostplan är dock en av de huvudsakliga bovarna, och för tillfället missbrukar folk energirika livsmedel med hög andel mättat fett.
Kort sagt är fetma hos barn en kombination av obalanserad kost, stillasittande och genetik, bland andra faktorer.
Som vi nämnde ovan är det viktigt att veta att detta tillstånd associeras med flertalet hälsoproblem, inklusive diabetes.
Hur man vet om ett barn lider av fetma
Fetma hos barn diagnostiseras inte baserat på utseende. Istället räknas det ut med hjälp av BMI, eller Body Mass Index.
BMI relaterar vikten till längden och räknas ut genom att dela vikten i kg med längden i meter i kvadrat.
Många tabeller och referenser jämför BMI:t med standardnivåer för att kontrollera huruvida barnet är överviktigt eller inte.
Läs även: 7 effektiva sätt att förebygga fetma
Riskfaktorer för att barn ska drabbas av fetma
Som vi nämnde ovan hänger detta tillstånd inte bara på barnets kost. Det finns flera faktorer som spelar roll:
- Genetik: flertalet studier har kopplat överviktiga föräldrar till överviktiga barn. Om en förälder är överviktig löper barnet tre gånger högre risk att själv drabbas. Det är dock svårt att urskilja huruvida detta beror på en delad livsstil eller genetik.
- Födelsevikt: forskare har kopplat en födelsevikt på mer än 4 kg till ökad risk för att drabbas av fetma.
- Intressant nog verkar amning under det första levnadsåret vara kopplat till lägre risk för detta tillstånd under barndomen.
- Födelseplats: detta eftersom barn som bor på landet verkar ha en mer aktiv livsstil, medan de som bor i staden är mindre benägna att vara aktiva.
Detta tillstånd är till och med kopplat till faktorer som sömn och familjens ekonomiska nivå. Vi måste dock vara tydliga med att nyckeln till att tackla detta problem är att fokusera på barnets livsstil.
Du kanske även vill läsa: Fem talövningar som hjälper barn att lära sig prata
Hur man minskar risken för fetma
Detta tillstånd kan påverka barnet för resten av livet. Detta eftersom det inte bara påverkar självkänslan och utseendet, utan även leder till ökad risk för kardiovaskulära och metaboliska problem.
Därför är det viktigt att agera och försöka hjälpa barn att följa en hälsosam kostplan. Vet du inte hur ska du söka hjälp från en läkare eller nutritionist.
Barn måste även förbli aktiva. Att ägna sig åt sport och dylikt är ett av de första stegen, och det kommer dessutom hjälpa barnet att förbättra sina sociala färdigheter och ha roligt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Yeste, D., & Carrascosa, A. (2012). El manejo de la obesidad en la infancia y adolescencia: de la dieta a la cirugía. Anales de Pediatría, 77(2), 71–74. https://doi.org/10.1016/j.anpedi.2012.03.010
- Obesidad infantil. (2011). OECD. https://doi.org/10.1787/health_glance-2011-en
- Zayas Torriente, G. M., Chiong Molina, D., Díaz, Y., Torriente Fernández, A., & Herrera Argüelles, X. (1946). Revista cubana de pediatría: La obesidad infantil. Revista Cubana de Pediatría (Vol. 74). Centro Nacional de Informacion de Ciencias Medicas. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=s0034-75312002000300007