Fem vanor som kan förvärra gastrit
Gastrit är smärtsamt och kännetecknas av inflammation av magen. Gastrit kan bl.a. orsakas av infektioner, droger, stress eller immunförsvaret. Men vet du vilka vanor som kan förvärra gastrit?
Gastrit är för det mesta ett lindrigt tillstånd. Det kan dock orsaka magsmärtor och magsår. Gastritbehandlingar fokuserar på att behandla de underliggande orsakerna och att ta bort irriterande substanser.
Livsstilsförändringar och medicin kan lösa detta problem.
I de flesta fall försvinner gastriten av sig själv, men om du inte lever på rätt sätt så kan det ta lång tid. I den här artikeln kommer vi titta på några av de vanor som kan förvärra gastrit.
Fem vanor som kan förvärra gastrit
Att inte dricka tillräckligt med vatten kan förvärra gastrit
Vatten har ett neutralt pH-värde. Att dricka mycket vatten hjälper därmed att kontrollera surhetsnivåerna.
Du bör inte dricka för mycket vatten precis före och efter måltiderna, för det kan vara kontraproduktivt.
Att vara väldigt stressad kan förvärra gastrit
Daglig stress och ångest kan ha en negativ påverkan på maghälsan och orsaka inflammation i magslemhinnan.
Detta kan leda till gastrit. Detta är inte en gastrit som orsakats av bakterier, utan negativa känslor.
För mycket stress och ångest gör att magsyra utsöndras, vilket överbelastar slemhinnan i magen. Vi rekommenderar därför att du utövar avslappningstekniker som yoga och meditation, eftersom det kan motverka stress.
Alla måste hantera stress. Folk upplever det på olika sätt och i olika grader varje dag. I små doser kan stress vara fördelaktigt, men alltför mycket av det kan påverka ditt fysiska och mentala välmående.
Stress kan även göra din gastrit värre, för då en person har drabbats av stress och ångest så kommer kortisolnivåerna i blodet att öka, vilket förändrar immunförsvarets svar och försämrar matsmältningen.
Det är anledningen till varför magproblem och ångest ofta förekommer samtidigt.
Du kanske även vill läsa: Hur man kan hantera stress på rätt sätt
Rökning
Detta är en av de främsta livsstilsvanorna som kan förvärra din gastrit. Rökning är en allvarlig riskfaktor när det gäller utvecklingen av magrelaterade tillstånd.
Tobaksrökning kan försämra slemhinnan i magen och ge upphov till magsår.
Att dricka alkohol
Alkohol är en av de vanligaste orsakerna till gastrit. Faktum är att alkohol innehåller gifter som kan irritera magen och orsaka inflammation då man dricker för mycket.
Om din mage redan är inflammerade så kommer alkohol få den att blöda. Detta kan leda till mer allvarliga tillstånd, som exempelvis magsår.
Missa inte: Måste man ge upp alkohol för att gå ner i vikt?
Ohälsosam kost
Du bör även känna till de livsmedel som du bör undvika för att inte drabbas av gastrit. Kost och näring spelar en viktig roll för att förhindra och kontrollera gastrit.
Du bör därför undvika stark, fet, friterad och processad mat i din kost. Produkter med hög fetthalt, som grädde, kan också förvärra din gastrit.
Du bör dessutom undvika livsmedel som kan vara giftiga eller irriterande, som vitlökspulver, peppar, tomat och till och med kaffe. Det finns även vissa grönsaker som kan förvärra tillståndet.
Tänk också på att en hälsosam och balanserad kost och en hälsosam livsstil minskar risken för tillstånd som gastrit. Om du lider av gastrit så kommer dessa tips att hjälpa dig!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Angós, R. (2016). Gastritis. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/j.med.2016.01.011
- Soriano Izquierdo, A., Sans Cuffí, M., Elizalde Frez, J. I., & Bessa Caserras, X. (2000). Gastritis y gastropatías. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(00)70013-8
- Sipponen, P., & Maaroos, H. I. (2015). Chronic gastritis. Scandinavian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3109/00365521.2015.1019918
- Varbanova, M., Frauenschläger, K., & Malfertheiner, P. (2014). Chronic gastritis – An update. Best Practice and Research: Clinical Gastroenterology. https://doi.org/10.1016/j.bpg.2014.10.005
- Ma, L., Chow, J. Y. C., & Cho, C. H. (1998). Effects of cigarette smoking on gastric ulcer formation and healing: Possible mechanisms of action. Journal of Clinical Gastroenterology. https://doi.org/10.1097/00004836-199800001-00013
- Bienia, A., Sodolski, W., & Luchowska, E. (2002). The effect of chronic alcohol abuse on gastric and duodenal mucosa. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio D: Medicina.